Pleuravocht
Contact
De binnenkant van de borstholte en de buitenkant van de longen zijn elk bedekt met een vlies: de pleura. Tussen die vliezen (in de pleuraholte) hoopt zich in bepaalde gevallen vocht op.
Op deze pagina snel naar
Meer over oorzaken van pleuravocht
Oorzaken
Een ophoping van pleuravocht treedt op bij allerlei longaandoeningen, zoals:
- longembolie;
- longkanker;
- longontsteking;
- pleuritis (ontsteking van de pleura);
- sarcoïdose;
- tuberculose.
Pleuravocht kan ook ontstaan door problemen met andere organen, zoals:
- hartfalen;
- ontsteking van de alvleesklier;
- nierproblemen.
Symptomen
Patiënten met pleuravocht kunnen last hebben van deze klachten:
- pijn of druk op de borst, vooral bij het inademen;
- kortademigheid;
- hoesten (zonder slijm).
Onderzoeken
Om vast te stellen of er sprake is van pleuravocht doet de arts vaak lichamelijk onderzoek en wordt een longfoto gemaakt. Een pleurapunctie is een belangrijk onderzoek om de oorzaak van het pleuravocht te achterhalen.
Behandelingen
De behandeling richt zich vooral op de oorzaak van het pleuravocht. Maar om de klachten te verlichten kan er pleuravocht worden weggezogen. Dat gebeurt via een pleurapunctie of het plaatsen van een drain (een slangetje) in de pleuraholte.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.
Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.