Behandelingen & onderzoeken Plastische Chirurgie

Poliklinische ingreep Plastische Chirurgie

Een poliklinische ingreep is een (kleine) operatie. Deze vindt plaats op de poli Plastische Chirurgie, in een daarvoor bestemde behandelkamer. Na de ingreep kunt u weer naar huis toe.

Voorbereiding

Medicijnen

Uw plastisch chirurg wil graag precies op de hoogte zijn van uw medicijngebruik, zeker wanneer het de medicijnen Prednison, Sintrommitis of Marcoumar® betreft. Als uw huisarts (of een andere arts) u in de tussentijd één van deze medicijnen voorschrijft, laat dit dan vóór de ingreep aan uw plastisch chirurg weten.

Pijnstilling

Koop paracetamol voordat u naar het ziekenhuis gaat. Dan heeft u dit alvast in huis.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Dag van de ingreep

U kunt gewoon ontbijten of lunchen voordat u naar het ziekenhuis komt. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de poli Plastische Chirurgie, waarna u naar de behandelkamer gebracht wordt.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Kleding

  • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
  • Neem een schone set kleding mee voor het geval u een nachtje moet blijven en een paar warme sokken.
  • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Verdoving

In de behandelkamer neemt u plaats op de behandeltafel. Op de plaats van de ingreep wordt uw huid gedesinfecteerd. De arts verdooft de huid plaatselijk met 1 of meer verdovende injecties. Als de verdoving ingewerkt is, voelt u geen pijn meer.

Ingreep

De arts voert vervolgens de ingreep uit. In sommige gevallen verwijdert hij een stukje weefsel, dat vervolgens in het laboratorium onderzocht wordt. Na afloop van de ingreep hecht de arts de wond (of het wondje) en verbindt die. Daarna kunt u weer naar huis. U krijgt informatie mee over hoe u de wond thuis moet verzorgen.

Nazorg

Pijnstilling

De verdoving is na ongeveer 1,5 uur uitgewerkt. Bij eventuele pijn kunt u 1 of 2 tabletten paracetamol nemen. Wanneer u ondanks de paracetamol veel pijn houdt, neem dan contact met ons op. Lees voor gebruik van paracetamol altijd goed de bijsluiter.

Controlebezoek

Voordat u naar huis gaat, maakt u een afspraak voor een controlebezoek op de polikliniek, meestal enkele dagen na de ingreep. Indien nodig worden dan (of op een 2e afspraak) ook de hechtingen verwijderd. Meestal is dit 5 tot 14 dagen na de ingreep. Als er weefsel onderzocht is, krijgt u daarvan tevens de uitslag.

Leefregels

Wij adviseren u om het de eerste dagen wat rustig aan te doen. Afhankelijk van de aard van de ingreep betekent dit in elk geval:

  • geen zware inspanning
  • niet sporten

De arts en de verpleegkundige zullen u hierover nader inlichten. U kunt zonder bezwaar douchen, tenzij de arts anders voorschrijft.

Littekenvorming

Elke operatiewond geeft een litteken. Alle littekens zijn aanvankelijk rood, later worden ze bleek van kleur. Dit kan al na 6 weken gebeuren, maar ook pas na 6 maanden of enkele jaren. Vermijd de eerste 6 weken zonlicht (en zonnebank) op het litteken. Daarna kunt u wel in de zon zitten, maar smeer dan wel het litteken in met een zonnebrandcreme (factor 20 of hoger, of een sunblock). Blijf dit doen zolang het litteken nog rood ziet.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie,  T 088 320 24 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het specialisme Plastische Chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis verricht (borst)reconstructies, hand- en polsoperaties, huidkankerchirurgie, chirurgie na maagverkleiningen, plastische chirurgie bij kinderen en esthetische chirurgie.

Ons team bestaat uit gespecialiseerde plastische chirurgen met ruime ervaring in één of meerdere aandachtsgebieden. De plastisch chirurgen werken in het ziekenhuis nauw samen met oncologisch chirurgen, hart-longchirurgen, dermatologen, reumatologen, revalidatieartsen en handtherapeuten.

Op de polikliniek behandelen we ruim 4.600 patiënten per jaar. Daarnaast komen jaarlijks ruim 5.600 patiënten naar onze polikliniek voor controle. Hiermee zijn we één van de grootste praktijken in Nederland.

Vergoeding

Niet alle ingrepen worden meer automatisch door uw zorgverzekeraar vergoed. Dit is afhankelijk van uw polis en wordt uiteindelijk door de verzekeringsgeneeskundige van uw verzekeraar bepaald. 

Uw plastisch chirurg kan een machtigingsaanvraag invullen die u vervolgens indient bij uw verzekering. Pas als de beslissing van de verzekering duidelijk is, kan de ingreep worden ingepland. Als uw verzekeraar geen machtiging verleent, zult u de kosten zelf moeten betalen. De secretaresse van de poli kan u dan een kostenopgave sturen.

Gerelateerde informatie

Code PCH 29-B

Terug naar boven