Behandelingen & onderzoeken Plastische Chirurgie

Huidtransplantatie

Een huidtransplantatie wordt toegepast bij weefseldefecten (wonden) die niet meer te sluiten zijn met hechtingen.

Een weefseldefect kan onder andere ontstaan door een trauma of na het wegnemen van een tumor. Wanneer het niet meer mogelijk is de wond te sluiten met hechtingen, herstelt de plastisch chirurg het weefsel door een huidtransplantatie. Dit gebeurt tijdens een operatie.

Meer over huidtransplantatie

Hieronder leest u meer over het globale verloop van een huidtransplantatie. Op onze webpagina 'Algemene informatie rond een operatie' vindt u meer informatie over uw ziekenhuisopname en de voorbereiding op uw operatie.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Pijnstilling

Koop paracetamol voordat u naar het ziekenhuis gaat. Dan heeft u dit alvast in huis.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Kleding

  • Draag makkelijk zittende kleding, die u makkelijk kunt aan- en uittrekken.
  • Neem voldoende (nacht)kleding, ondergoed en een paar warme sokken mee.
  • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Verdoving (anesthesie)

Bij een operatie kunt u plaatselijk of geheel verdoofd (narcose) worden. Uw arts bespreekt met u welke vorm van verdoving in uw situatie het meest geschikt is.

Informatie over de verschillende soorten verdovingen en de gang van zaken leest u op onze webpagina Onder anesthesie.

De ingreep

Tijdens de operatie snijdt de plastisch chirurg met een soort kaasschaaf een dun laagje van de huid (het transplantaat). Over het algemeen wordt hiervoor huid van het bovenbeen gebruikt. Er ontstaat een schaafwond, die spontaan zal genezen. Deze schaafwond wordt de donorplaats genoemd. De schaafwond wordt met een plastic folie afgedekt.

Het huidtransplantaat gaat door een soort molen waardoor het een honingraatstructuur krijgt. Hierdoor wordt het oppervlak van het transplantaat sterk vergroot, zodat een veel groter gebied met het huidtransplantaat bedekt kan worden (dit groeit later dicht).

Ook kan wondvocht makkelijk afvloeien door de open structuur. De plastisch chirurg legt het huidtransplantaat nu op het weefseldefect en zet het met kleine nietjes vast, zodat het niet kan verschuiven. Daarna wordt een beschermend verband aangelegd.

Nazorg

Na de operatie

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer van de operatieafdeling. Wanneer u voldoende wakker bent en uw toestand stabiel is, haalt een verpleegkundige van de afdeling  u op en brengt u weer terug naar uw kamer. Uw contactpersoon wordt dan opgebeld om te vertellen hoe uw toestand op dat moment is.

Pijn

De verpleegkundige komt regelmatig bij u kijken. Mocht u pijn hebben of misselijk zijn, vraag hier dan gerust iets tegen aan de verpleegkundige. U mag weer wat drinken, maar doe het voorzichtig aan in verband met mogelijke misselijkheid.

Infuus, wond en mobiliteit

Het infuus wordt over het algemeen de ochtend  na de operatie verwijderd. Het folie op de donorplaats blijft een aantal dagen zitten, zodat de wond zo steriel mogelijk blijft en kan genezen. Onder het folie kan zich wondvocht ophopen, dit is normaal. Zo nodig (bij lekkage van wondvocht) wordt er extra folie bijgeplakt. Het beschermend verband op de wond blijft ook een aantal dagen zitten om het huidtransplantaat de kans te geven zich te hechten.

Om het huidtransplantaat goed te laten genezen is het belangrijk de eerste dagen rust te houden. De arts bespreekt met u hoelang u rust moet houden en wanneer het verband verwijderd wordt.

Nadat de arts de wond heeft uitgepakt, is zichtbaar in hoeverre het huidtransplantaat zich gehecht heeft. De arts bepreekt met u de verdere behandeling en opnameduur.

Ontslag

Voor uw ontslag uit het ziekenhuis vertellen de verpleegkundige en de arts u wat u de komende tijd kunt verwachten (met betrekking tot pijn, herstel), hoe u de wond kunt verzorgen en wat u wel en niet mag doen. Wilt u nog nadere informatie, vraag dit dan aan de arts. Het is verstandig om deze vragen van tevoren op te schrijven. De verpleegkundige verduidelijkt eventueel de adviezen van de plastisch chirurg. Ook wordt er dan een afspraak met u gemaakt voor de eerste poliklinische controle.

Weer thuis

  • Wanneer u weer kunt gaan werken, hangt af van het werk dat u doet en de wondgenezing. De arts zal dit met u bespreken.
  • De arts en de verpleegkundige hebben met u besproken welke verzorging de wond thuis nog nodig heeft. Zo nodig kan ook de wijkverpleegkundige hiervoor worden ingeschakeld. Van de verpleegkundige krijgt u een recept mee, zodat u bij de apotheek het benodigde verband kunt halen.
  • Zolang de littekens nog rood zijn mag u ze niet blootstellen aan ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt de littekens eenvoudig beschermen met een sunblock (factor 20).

Mogelijke complicaties

Na iedere operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, longontsteking, trombose of een wondinfectie. Deze complicaties komen zelden voor. Zij kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden, al moet u daarvoor misschien enkele dagen langer in het ziekenhuis verblijven.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie,  T 088 320 24 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het specialisme Plastische Chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis verricht (borst)reconstructies, hand- en polsoperaties, huidkankerchirurgie, chirurgie na maagverkleiningen, plastische chirurgie bij kinderen en  esthetische chirurgie.

Ons team bestaat uit gespecialiseerde plastische chirurgen met ruime ervaring in één of meerdere aandachtsgebieden. De plastisch chirurgen werken in het ziekenhuis nauw samen met oncologisch chirurgen, hart-longchirurgen, dermatologen, reumatologen, revalidatieartsen en handtherapeuten.

Op de polikliniek behandelen we ruim 4.600 patiënten per jaar. Daarnaast komen jaarlijks ruim 5.600 patiënten naar onze polikliniek voor controle. Hiermee zijn we één van de grootste praktijken in Nederland.

Gerelateerde informatie

Code PCH-08-B

Terug naar boven