Behandelingen & onderzoeken Plastische Chirurgie

Buikwandcorrectie

Door gewichtsverlies, zwangerschappen, veroudering van de huid of operaties kan de buikwand zo verslappen dat een hangbuik ontstaat.

Een hangbuik kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie abdominoplastiek of buikwandplastiek.

U komt niet in aanmerking voor een buikwandcorrectie als u overgewicht heeft. Overgewicht verhoogt de kans op complicaties, zoals infecties en nabloedingen. Corrigeren van het huidoverschot kan nadat u bent afgevallen.

Meer over buikwandcorrectie

buikwandcorrectie

Bij een buikwandplastiek wordt het overschot aan huid verwijderd. Soms moet daarbij ook de navel worden verplaatst en/of is het nodig de buikspieren te verstevigen. Het is goed om deze informatie vlak voor uw opname met aandacht door te lezen.

Voorbereiding

Kort voor u wordt opgenomen voor een buikwandcorrectie wordt uw algemene gezondheid onderzocht.

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Medicijnen

Als u geneesmiddelen gebruikt moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine®, APC, Acetosal, Aspro®, diclofenac, Ibuprofen) mag u 5 dagen voor de operatie niet meer slikken.

Bloedverdunners

Meld het als u bloedverdunners gebruikt. Met het gebruik van bloedverdunnende middelen, zoals Acenocoumarol, Sintrom®  of Marcoumar®, moet u in overleg met de arts die u behandelt  tijdelijk stoppen.

Stoppen met roken en alcohol

Stop minstens 6 weken van tevoren met roken. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten, wat problemen bij de wondgenezing kan geven.

Ook moet u tenminste 1 dag van tevoren stoppen met het drinken van alcohol.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Pijnstilling

Koop paracetamol voordat u naar het ziekenhuis gaat. Dan heeft u dit alvast in huis.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Kleding

  • Draag makkelijk zittende kleding, die u makkelijk kunt aan- en uittrekken.
  • Neem voldoende (nacht)kleding, ondergoed en een paar warme sokken mee.
  • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Verdoving (anesthesie)

U bent tijdens de operatie onder gehele narcose.

Voor de operatie

Voor de operatie krijgt u van de verpleegkundige een injectie om te voorkomen dat uw bloed stolt (trombose). Kort voor de operatie krijgt u een operatiepak aan. Hierna wordt u in uw bed naar de operatieafdeling gebracht. Daar stapt u over op een ander bed en wordt u naar de operatiekamer gereden. De anesthesioloog brengt een infuus bij u in. Dat is een dun plastic slangetje in uw bloedvat waardoor de narcose, vocht en eventueel medicijnen worden toegediend.

Operatie

  • Bij de operatie maakt de plastisch chirurg de buikwand helemaal los van de onderliggende spierlaag tot aan de ribben en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden, zodat deze op zijn plaats blijft.
  • Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij/zij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel.
  • Als de buikspieren zijn uitgerekt, verstevigt de chirurg deze ook meteen, als dit van tevoren met u is overlegd.
  • Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt er een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar hecht de chirurg vervolgens de navel in.
  • Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains (dunne slangetjes) in, waardoor het wondvocht naar buiten kan. Deze worden verwijderd voordat u het ziekenhuis mag verlaten (met ontslag gaat).

Duur operatie

De operatie duurt 2 uur.

Na de operatie

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer van de operatieafdeling. Wanneer u voldoende wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, polsslag en het verband. U mag weer wat drinken maar doe het voorzichtig aan omdat u misselijk kunt zijn door de narcose. Mocht u pijn hebben of misselijk zijn, vraag hier dan gerust iets tegen aan de verpleegkundige. Wanneer u goed gedronken en geplast heeft en niet misselijk bent, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Na een tot drie dagen worden de drains verwijderd, afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht. De hechtingen lossen vanzelf op; deze hoeven dus niet verwijderd te worden.

Nazorg

Uitslag

De uitslag van de behandeling krijgt u van uw behandelend arts. Het verslag van bepaalde behandelingen kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.

Herstel thuis

De opnametijd in het ziekenhuis is afhankelijk van hoe uitgebreid de ingreep is. Gewoonlijk mag u na 1 tot 3 dagen na de operatie weer naar huis.

Doe rustig aan

De eerste dagen thuis moet u het rustig aan doen maar u hoeft niet in bed te liggen. Afhankelijk van uw conditie kunt u na een week weer lichte werkzaamheden verrichten.

Niet zwemmen of in bad

Op de wond zitten witte pleisters. Laat deze de eerste 2 weken zitten. Ze zorgen met name de eerste dagen ervoor dat de wond goed geneest. De pleisters kunnen goed tegen water. U mag dus gewoon douchen, maar u mag niet zwemmen of in bad gaan.

Litteken

Het litteken loopt rond de navel en ter hoogte van de liezen tot aan de heupen, grotendeels binnen de bikinilijn. Bij een beperkte buikwandcorrectie is er geen litteken rond de navel. Of u een beperkte of een uitgebreide buikwandcorrectie ondergaat, hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw plastisch chirurg bespreekt dit met u.

U kunt de eerste tijd last hebben van een pijnlijk, zwaar gevoel bij de littekens. U mag hiervoor paracetamol gebruiken. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter.

De eerste weken na de operatie mag niet te veel spanning op het litteken komen. Wij raden u aan om in deze eerste weken niet al te gestrekt te lopen en met opgetrokken knieën te slapen.

Adviezen en vervolg

  • Doe de eerste 4 weken na de operatie  geen zwaar werk; hieronder wordt ook intensieve conditietraining en sport verstaan. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van hoe uitgebreid uw ingreep was. Uw plastisch chirurg zal dit met u bespreken.
  • Zorg dat het litteken niet in aanraking komt met zon. Zolang het litteken rood is, mag u het niet blootstellen aan ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het beschermen met een pleister of met een sunblock (factor 20). Het nut van littekencrèmes is nooit echt bewezen. Mogelijk hebben sommige mensen hier  baat bij.
  • Draag een stevige, steunende panty of step-in tot 6 weken na de operatie. Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. Om de buikwand goed te laten genezen, is het aan te raden tot ongeveer 6 weken na de ingreep een stevige, steunende panty of step-in te dragen die doorloopt tot ver boven de navel. U moet deze zelf aanschaffen.

De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer 4 tot 6 weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten. Het litteken heeft dan echter nog niet zijn definitieve vorm bereikt. Ook kan uw buik nog wat gezwollen zijn. Het kan 3 tot 6 maanden duren voor het eindresultaat is bereikt.

Resultaat van de behandeling

Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan, is het belangrijk dat u hier reële verwachtingen van hebt. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat de overtollige huid van uw buikwand wordt verwijderd maar perfectie moet u niet verwachten.

Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. Toch zijn de meeste patiënten zeer tevreden over het resultaat van de behandeling.

Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat de huid onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft.

Bovendien wordt de definitieve vorm van de buik bepaald door de kwaliteit van de  buikspieren. Als deze uitgerekt of slap zijn, dan kan de buik ook na de ingreep toch wat bol blijven.

Risico's en complicaties

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond die gemaakt moet worden om de overtollige huid te verwijderen is groot, waardoor problemen kunnen ontstaan bij het genezen van de wond. De wond kan gaan infecteren, wat overigens niet vaak voorkomt. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden; uw arts maakt dan het nabloedende bloedvaatje dicht.

Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat zich in de weken na de operatie vocht ophoopt tussen de buikwand en de spieren. Dit geeft vaak een vol gevoel. Het vocht kan later bij de bezoeken aan de poli worden weggezogen met een spuitje.

Een andere late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat wat overtollige huid op de heupen zit. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze overtollige huid te verwijderen. Dit kan vaak onder plaatselijke verdoving in de poli van het ziekenhuis
gebeuren.

Ziektekostenverzekering

Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie. Daarom wordt deze zelden vergoed door de ziektekostenverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. De plastisch chirurg kan ervoor zorgen dat u van tevoren een opgave van de kosten krijgt. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren om een goed eindresultaat te krijgen. Deze aanvullende operatie kan extra geld kosten.

Vragen

Heeft u vragen, dan zal de plastische chirurg deze graag met u doornemen tijdens het spreekuur. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten. Bij vragen kunt u ook terecht bij de poli Plastische Chirurgie.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie,  T 088 320 24 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Verantwoording tekst

Deze informatie is gebaseerd op de voorlichtingsfolder van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code PCH 03-B

Terug naar boven