Behandelingen & onderzoeken Plastische Chirurgie

Borstvergrotende operatie

Bij een borstvergrotende operatie worden protheses achter de borstklier of borstspier ingebracht.

De vorm van de borsten voor de operatie bepaalt of de protheses achter de borstklier of achter de borstspier worden ingebracht. De littekens komen in de plooi onder de borst. Het uiteindelijk resultaat is pas enkele maanden na de operatie zichtbaar.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Hulp regelen

De eerste 6 weken na de behandeling mag u geen zwaar huishoudelijk uitvoeren, zoals stofzuigen of bedden opmaken. Het is handig als u vooraf regelt dat iemand u na de behandeling daarbij kan helpen. Misschien kunnen familie of vrienden zolang de zwaardere huishoudelijke taken van u overnemen. Gaat dit niet, neem dan ruim voor uw operatie contact op met de thuiszorg in uw woonplaats om huishoudelijke hulp te regelen.

Beha

Wij verzoeken u een sportbeha met voorsluiting, zonder beugels of baleinen, mee te nemen naar het ziekenhuis. U kunt een dergelijke beha ook kopen op de poli Plastische chirurgie. Wij raden u aan om eerst telefonisch contact op te nemen zodat wij u zo goed mogelijk kunnen helpen. Telefoonnummer: 088-3202400.

Niet roken

Om de kans op complicaties te verminderen, adviseren wij u met klem om voor en na de ingreep niet te roken. Roken vernauwt de bloedvaten en kan ervoor zorgen dat de wond minder goed geneest.

Allergieën

Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Melden

Op de dag van uw opname, meldt u zich in het ziekenhuis op de afgesproken tijd en plaats. Bij de Centrale Receptie kunt u de weg vragen naar de verpleegafdeling. Een verpleegkundige heet u daar welkom en neemt in het kort opnieuw uw gegevens op, zodat de verpleegkundige zorg op uw persoonlijke situatie kan worden afgestemd. Ook krijgt u informatie over de afdeling.

Injectie

Voor de operatie geeft de verpleegkundige u een injectie om trombose (stolling van het bloed) te voorkomen. 

Naar de operatiekamer

Kort voor de operatie krijgt u operatiekleding aan. Hierna wordt u in uw bed naar de operatieafdeling gebracht. Daar stapt u over op een ander bed en wordt u naar de operatiekamer gereden.

Verdoving (anesthesie)

Bij een operatie kunt u plaatselijk of geheel verdoofd (narcose) worden. Uw arts bespreekt met u welke vorm van verdoving in uw situatie het meest geschikt is.

Informatie over de verschillende soorten verdovingen en de gang van zaken leest u op onze webpagina Onder anesthesie.

Nazorg

Uitslaapkamer

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer van de operatieafdeling (Recovery). Wanneer u voldoende wakker bent, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Terug op de verpleegafdeling

  • U mag weer wat drinken, maar doe het voorzichtig aan.
  • Door de narcose kunt u misselijk zijn. Wanneer u goed gedronken en geplast heeft en niet (meer) misselijk bent, verwijdert de verpleegkundige het infuus.
  • Heeft u pijn of bent u misselijk? Vraag hier dan gerust iets tegen aan de verpleegkundige.
  • De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk, uw polsslag en het verband.

Ontslag

Aan het einde van de dag of 1 dag na de operatie mag u weer naar huis. Op de dag dat u uit het ziekenhuis vertrekt, geeft de plastisch chirurg u adviezen mee voor uw verdere herstel thuis. U krijgt ook een afspraak mee voor de eerste controle op de poli na 2 à 3 weken.

Adviezen voor thuis

Pijnstillers

U kunt de eerste tijd last hebben van pijnlijke borsten. Zo nodig kunt u hiervoor paracetamol innemen. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter. U mag geen aspirine gebruiken of andere pijnstillers die de stof acetylsalicylzuur bevatten. Deze zijn bloedverdunnend, waardoor u het risico van een bloeding loopt.

Beha

Na de operatie draagt u 6 weken lang, dag en nacht, een beha. De beha heeft de functie van een verband.

Gespannen borsten

Uw borsten voelen waarschijnlijk de eerste weken nog wat gespannen aan. Dit kan links en rechts verschillend zijn. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

Pleisters/hechtingen

Op de wond zitten kleine pleisters. Laat deze pleisters zitten tot aan het eerste polibezoek (2 tot 3 weken na ontslag). Ze zorgen namelijk vooral de eerste dagen voor een goede wondgenezing. De pleisters kunnen tegen water. U mag dus gewoon douchen, maar u mag niet zwemmen of in bad gaan.

Huishoudelijk werk

U mag minimaal 4 weken lang niet tillen. Ook geen kinderen optillen of boodschappen dragen! Zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen of bedden opmaken, moet u de eerste 6 weken vermijden, net als sporten. De prothesen dienen zich rustig te kunnen settelen voor een optimaal resultaat.

Weer werken

Wanneer u weer kunt werken hangt af van het werk dat u doet. 2 weken na uw ontslag uit het ziekenhuis mag u wel weer administratief werk doen als uw conditie dit toelaat. Wanneer u lichamelijk zwaar werk doet (bijvoorbeeld als u veel moet tillen), kunt u de eerste 6 weken na de operatie nog niet werken. Bespreek dit met uw plastisch chirurg.

Sporten

Wij raden u aan de eerste 6 weken na de operatie niet te sporten.

Littekencrème

Het nut van littekencrèmes is nooit bewezen. Toch hebben sommige mensen er baat bij. Wellicht heeft vitamine E crème een gunstige invloed op de littekenvorming.

Zonnen

Zolang het litteken nog rood is, mag u het niet blootstellen aan ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het litteken eenvoudig beschermen met een sunblock (factor 50).

Mogelijke complicaties

Na de operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of wondinfectie. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden, al zult u daarvoor misschien enkele dagen langer in het ziekenhuis moeten blijven.

Contact opnemen

Bij spoed, bijvoorbeeld als u denkt dat de wond ontstoken is, kunt u direct contact met ons opnemen.

Expertise en ervaring

Het specialisme Plastische Chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis verricht onder meer (borst)reconstructies, hand- en polsoperaties, huidkankerchirurgie, chirurgie na maagverkleiningen, en plastische chirurgie bij kinderen en esthetische chirurgie.

Het team bestaat uit gespecialiseerde plastische chirurgen met ruime ervaring in een of meerdere aandachtsgebieden. De plastisch chirurgen werken in het ziekenhuis nauw samen met oncologisch chirurgen, hart-longchirurgen, dermatologen, reumatologen, revalidatieartsen en handtherapeuten.

Op de polikliniek behandelen we ruim 4.600 patiënten per jaar. Daarnaast komen jaarlijks ruim 5.600 patiënten naar onze polikliniek voor controle. Hiermee zijn we een van de grootste praktijken in Nederland.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PCH 04-B

Terug naar boven