Qutenza-behandeling
Contact
Een Qutenza-behandeling is een vorm van pijnbestrijding. De behandeling is bedoeld voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam, ver weg van het centrale zenuwstelsel. Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd.
De Qutenza-huidpleister kan alleen, maar ook in combinatie met andere pijnstillende medicatie worden toegepast. Uw arts bespreekt dit zo nodig met u.
Op deze pagina snel naar
Meer over werking huidpleister
Het werkende bestanddeel van de huidpleister is een hoge concentratie van capsaïcine die door de huid heen wordt opgenomen. Capsaïcine komt voor in planten uit de nachtschadefamilie, zoals de paprika en Spaanse peper.
Capsaïcine activeert bepaalde nociceptoren (pijnprikkelontvangers) in de huid. U ervaart daardoor pijnvermindering.
Na 3 maanden hebben de nociceptoren zich weer hersteld. Dit betekent dat de pijnklachten gedeeltelijk of helemaal kunnen terugkomen. Als er gedurende de 3 maanden duidelijke pijnvermindering is opgetreden, kan de behandeling herhaald worden.
Lees meer
voor wie niet geschikt?
Voor wie is de behandeling niet geschikt?
De Qutenza-behandeling kan niet uitgevoerd worden bij patiënten die te maken hebben met onderstaande problemen:
- Hoge bloeddruk die niet goed onder controle is.
- Recent hartinfarct.
- Beschadigde huid.
Ook kan de huidpleister niet worden gebruikt op het gezicht, boven de haarlijn van de hoofdhuid of in de buurt van slijmvliezen.
Voorbereiding
- Op de dag van de behandeling gebruikt u geen huidlotion of huidolie op het pijngebied.
- Trek gemakkelijk zittende kleding aan die geen druk geeft op het te behandelen gebied.
- Neem uw laptop of tablet mee of iets om te lezen. Uw verblijf in het ziekenhuis duurt namelijk bij elkaar 1 tot 2 uur.
- Zorg er van tevoren voor dat u een koude pakking in huis heeft; uit de koelkast, niet uit de diepvries!
- Uw specialist of pijnverpleegkundige geeft aan welke pijnstillers u extra mag innemen.
U dient ons vooraf te waarschuwen als:
- U (mogelijk) zwanger bent.
- U suikerziekte heeft. De huid wordt dan gecontroleerd.
- U allergisch of overgevoelig bent voor jodium, medicijnen of pleisters.
Regel vervoer naar huis
Na de behandeling mag u zelf niet zelfstandig/actief deelnemen aan het verkeer. Door de verdoving kunt u last krijgen van krachtsverlies, tintelingen of een verdoofd gevoel. We adviseren u om voor de behandeling al voor vervoer naar huis te zorgen.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.
Behandeling
Melden
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de polikliniek Pijnbestrijding. De behandeling vindt plaats in de poliklinische behandelkamer. Voor de behandeling krijgt u enkele pijnstillers in de vorm van tabletten.
Verloop behandeling
- De verpleegkundige vraagt u om de kleding die het pijngebied bedekt te verwijderen.
- Uw huid wordt geïnspecteerd op wondjes/irritaties.
- Hierna wordt het pijngebied afgetekend en de Qutenza-huidpleister op maat geknipt.
- Daarna wordt de huidpleister zorgvuldig op de huid aangebracht.
- Omdat deze huidpleister maximaal 1 uur moet blijven zitten kan ervoor gekozen worden om deze vast te zetten met een verband of (plak)folie, want de pleister zelf plakt niet.
- Na 1 uur wordt de huidpleister voorzichtig verwijderd.
- De huid wordt dan gereinigd met een speciale gel die ook verkoelend werkt.
Let op: Raakt u het behandelgebied zo min mogelijk aan bij de voorbereiding, tijdens en na het aanbrengen van de huidpleister.
Nazorg
Bijwerkingen tijdens de behandeling
Qutenza kan roodheid, branderigheid, jeuk en pijn op het behandelgebied veroorzaken. Dit is niet ongewoon. Als de Qutenza-huidpleister veel pijn geeft tijdens de inwerktijd, kunt u (kortwerkende) extra pijnstillende medicatie krijgen.
Bijwerkingen na de behandeling
Het behandelde gebied kan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte (douche of bad, of bij flinke inspanning). Eventuele pijn als gevolg van de behandeling is in het begin het hevigst en neemt doorgaans vanzelf af na enkele dagen. Het gebruik van een koude pakking kan verlichting geven samen met eventueel extra pijnmedicatie.
Resultaat
Pijnvermindering treedt gemiddeld op na 7 tot 14 dagen (soms al na 2 dagen) en dit kan 3 maanden aanhouden. Na 3 maanden kan de behandeling met Qutenza worden herhaald.
Contact opnemen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, bel dan gerust met de poli Pijnbestrijding, 088 320 68 00, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.
Eventuele opmerkingen of klachten horen wij graag, zodat we onze dienstverlening en de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.