Epiduroscopie (pijnbehandeling)
Contact
Een epiduroscopie is een pijnbehandeling die wordt gebruikt bij pijnklachten aan de onderrug en het been. De behandeling wordt toegepast bij patiënten die na een hernia-operatie last blijven houden van zenuwpijn door het littekenweefsel rondom die zenuwen.
Tijdens deze behandeling maakt de arts inwendige verklevingen in de buurt van de vliezen rond het ruggenmerg los. Tegelijkertijd spuit hij of zij medicijnen in. Hierbij gebruikt de arts een epiduroscoop. Dit is een dun slangetje met aan het uiteinde een kleine camera. Naast de camera bevindt zich een uitgang om te kunnen spoelen en om medicijnen door te kunnen geven.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Antistollingsmiddelen
Gebruikt u bloedverdunnende medicatie zoals carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur, dan mag u deze doorgebruiken.
Gebruikt u andere bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), rivaroxaban (Xarelto®) of een combinatie van deze medicatie? Bespreek dan vooraf met uw arts hoeveel dagen voor de behandeling u hiermee moet stoppen.
Wat wij van u willen weten
- Informeer de poli Pijnbestrijding - in verband met de röntgenstraling - voor de behandeling over een (eventuele) zwangerschap.
- Informeer uw arts over medicijnen die u gebruikt.
- Informeer uw arts als u allergisch bent voor medicijnen als jodium, contrastmiddel, pijnstiller en/of antibiotica.
Vervoer regelen
Na de behandeling mag u dezelfde en de volgende dag niet actief aan het verkeer deelnemen. Zorg er daarom voor dat iemand anders u naar huis brengt.
Voorbereiding op uw opname (zonder operatie)
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (zonder operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.
Eten en drinken (nuchter zijn)
Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.
Houd u aan de onderstaande voorschriften:
- Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.
Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.
- Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.
Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.
Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.
Behandeling
Dag van de behandeling
Op de dag van de ingreep wordt u verwacht bij de Dagbehandeling.
Infuus
Voor de behandeling krijgt u een infuus met een antibioticum om het risico op infecties te verkleinen. Vervolgens wordt u plaatselijk verdoofd en krijgt u een rustgevend middel toegediend.
Tijdens de behandeling
De behandeling vindt plaats in de operatiekamer. De arts brengt de epiduroscoop in via het staartbeen (onder röntgendoorlichting) tot bij de inwendige verklevingen. Vervolgens probeert hij door het inspuiten van de verdoving en medicijnen de verklevingen losser te maken.
Duur behandeling
De behandeling duurt ongeveer 1 uur. Na de behandeling wordt u weer naar de Dagbehandeling gebracht. U heeft dan 2 uur bedrust. Na de behandeling mag u aan het eind van de middag weer naar huis.
Nazorg
Na de behandeling
U mag dezelfde dag weer naar huis.
Douchen en in bad
U heeft een klein wondje aan de stuit dat vanzelf geneest. Vanwege het wondje mag u 3 dagen niet in bad. Douchen is wel toegestaan.
Mogelijke bijwerkingen
In een aantal gevallen treedt na de behandeling napijn op bij het staartbeen of in de benen. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt altijd weer. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen zoals paracetamol. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter.
Vrouwen kunnen ten gevolge van de gebruikte medicijnen last hebben van opvliegers en de menstruatie kan korte tijd verstoord raken. Patiënten met suikerziekte kunnen soms merken dat hun bloedsuikers een aantal dagen ontregeld zijn.
Mogelijke complicaties
Hoofdpijn
Als zeldzame complicatie kan het ruggenmergvlies worden aangeprikt. Dit kan tijdelijk aanleiding geven tot hoofdpijn, die meestal vanzelf weer verdwijnt. Als dit gebeurt, krijgt u het advies om veel te drinken en enkele dagen plat te liggen. Als de hoofdpijn na een week niet is verdwenen, neem dan contact op met uw arts voor verdere behandeling.
Oogproblemen
In de Verenigde Staten zijn 3 gevallen bekend waarbij zich na deze behandeling blindheid op hogere leeftijd (>70 jaar) heeft voorgedaan. Als u oogproblemen heeft, meldt dit dan voor de behandeling aan uw arts.
Allergische reactie
Als u allergisch bent voor contrastvloeistof, dan kunt u last krijgen van jeuk, huiduitslag en/of kortademigheid. In zeldzame gevallen kan een allergische reactie dit leiden tot een ernstige bloeddrukdaling. Dit is goed te behandelen.
Resultaat
Het resultaat van de pijnbehandeling is voor iedere patiënt verschillend. Pas na enkele weken tot maanden kan het eindresultaat van de behandeling beoordeeld worden. Het is echter goed mogelijk, dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten ervaart. In een aantal gevallen is het nodig de behandeling te herhalen. Soms is zelfs een aanvullende behandeling noodzakelijk.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.