'Als topsporters deze artsen vertrouwen, weet ik dat ik in goede handen ben'
Fiona van der Hoeven over de afdeling Orthopedie
Fiona van der Hoeven, al jaren werkzaam voor de afdeling Orthopedie, werd begin 2023 onverwacht zelf patiënt na een ski-ongeluk. Ze scheurde haar voorste kruisband (VKB) af en liep binnenband (MCL) letsel op. Er werd een brace voorgeschreven met het advies om intensief te oefenen met een fysiotherapeut. Haar doel was duidelijk: “Ik wil weer op de latten staan. Er is niets mooier dan in de bergen omlaag suizen.”
Begin 2023, tijdens een skivakantie in Oostenrijk, maakte Fiona een koprol over de piste en belandde zij op de Spoedeisende Hulp. Gelukkig had ze niets gebroken, maar skiën zat er deze vakantie niet meer in. Eenmaal thuisgenomen bleef haar knie dik, dus werd zij doorverwezen naar de afdeling Orthopedie in het St. Antonius Ziekenhuis. Haar eerste afspraak was bij orthopedisch chirurg Dr. Auw Yang. Al snel bleek dat zij haar voorste kruisband had afgescheurd en letsel had aan haar binnenband.
Het revalidatietraject
Het advies luidde: revalideren zonder operatie is de eerste stap. Alleen als de knie instabiel blijft en regelmatig doorzakt, is herstel van de kruisband misschien toch nodig. Fiona had veel vragen de eerste weken, zoals “Kan ik de schade verergeren?” en “Wanneer is een operatie wel nodig?”. Zes weken lang moest ze dag en nacht een brace dragen en daarna langzaam afbouwen. Dit zou verdere beschadiging aan de kruisband en binnenband moeten voorkomen. “Dat stelde me toch enigszins gerust,” vertelt Fiona.
Naast het dragen van de brace, bestond de revalidatie uit dagelijkse oefeningen, twee keer per week fysiotherapie en extra krachttraining in de sportschool. “Het was behoorlijk intensief. Maar met skiën als einddoel voor ogen, was het vol te houden."
Toch een kleine operatie
Hoewel de revalidatie goed verliep, bleek na verloop van tijd dat zij de knie niet volledig kon strekken. De afgescheurde kruisband was naar voor in de knie verplaatst, waardoor een kleine operatie nodig was om dit te verhelpen. “Uiteraard liet ik dat door mijn eigen collega’s doen. Als zelfs topsporters hun lichaam aan deze artsen toevertrouwen, ben ik hier op de juiste plek,” aldus Fiona.
Dr. Auw Yang voerde de operatie uit via een kijkoperatie. Er werden drie kleine gaatjes gemaakt in de knie: één voor de camera en twee voor het instrumentarium om de afgescheurde kruisband weg te knippen en de knie weer vrij te maken. “Binnen een paar uur mocht ik naar huis. Weer even op krukken, maar ook dat was snel voorbij. Al snel begon ik weer aan fysiotherapie en krachttraining.”
Terug op de ski’s
Toen ze dacht dat ze er was, bleek dat ze de kracht in haar knie goed kon opvangen, maar het functionele deel minder onder controle had. Bij de Sportsclinic werd een FDO-test gedaan, waarbij de functionaliteit van haar knie uitgebreid werd gemeten. “Dit leidde tot fysiotherapie met een focus op stabiliteitsoefeningen om ook onverwachte bewegingen op te kunnen vangen.”
Een intensieve revalidatie, maar met succes! Tien maanden na het ongeluk stond Fiona weer op de ski’s, dit keer met een sportbrace voor extra zekerheid. “De revalidatie was zwaar en vroeg veel inzet, maar als je doet wat nodig is, kun je goed herstellen! En ja, blijven trainen is voortaan een vast onderdeel van mijn leven.”