Behandelingen en onderzoeken Orthopedie

Hallux valgus - behandeling

Een hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen. Deze wijkt steeds verder naar buiten af. Aan de binnenkant ontstaat een pijnlijke bult op de voet, doordat het middenvoetsbeentje steeds meer uitsteekt (bekijk de afbeeldingen hieronder).

Als de standsafwijking van de grote teen te ernstig wordt, kan dit leiden tot problemen bij het dragen van schoenen en bij het lopen. Ook kan een ontsteking van de slijmbeurs ontstaan ter plaatse van de bult aan de binnenzijde van de voet, waardoor de huid rood en dik wordt.

In eerste instantie worden een brede schoen en eventueel een steunzool geadviseerd, maar bij blijvende klachten is een operatie mogelijk. Er zijn meerdere operatietechnieken, waarbij de stand van de grote teen wordt verbeterd.

Meer over hallux valgus - behandeling

Bij een hallux valgus ontstaat aan de binnenkant van de voet een pijnlijke bult, doordat het middenvoetsbeentje steeds meer uitsteekt.

Een photo van hallux valgus
Een weergave van hoe het skelet er uitziet bij hallux valgus

Hoe ontstaat hallux valgus?

Hoe een hallux valgus precies ontstaat, is onduidelijk. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol, zoals:

  • Het dragen van nauwe, krappe schoenen
  • Het dragen van hoge hakken
  • Erfelijke aanleg

Behandeling zonder operatie

Veel mensen met een hallux valgus hebben geen of weinig last. Een behandeling is dan niet nodig. Als er wel klachten ontstaan, kunnen de klachten van een hallux valgus op verschillende manieren worden verlicht:

  • Door ruime schoenen te dragen (of de schoenen eventueel laten oprekken bij een schoenmaker).
  • Door beschermende kussentjes te gebruiken.
  • Door het dragen van steunzolen of aangepaste schoenen.

Operatieve behandeling

Blijven er ondanks de bovengenoemde behandeling klachten, dan kan gekozen worden om de stand van de grote teen met een operatie te verbeteren. Er zijn verschillende operatiemethoden. Afhankelijk van de mate van scheefstand kiest uw orthopedisch chirurg samen met u de meest geschikte operatietechniek voor uw voet.

Voorbereiding

Regel krukken vooraf

Het is belangrijk dat u vooraf krukken in huis haalt. Deze kunt u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis meenemen. Dit kunt u onder andere regelen via een thuiszorgwinkel. Daarnaast is het handig als u een paar schoenen heeft met een dikke zool of een kleine hak, zodat u na de operatie makkelijker kunt lopen met de zogenoemde Darco-schoen (zie de foto hieronder).

Darco-schoen

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, bijvoorbeeld voor jodium of pleisters.

Roken

Roken vertraagt de wond- en botgenezing. Om complicaties te voorkomen, raden wij u sterk aan om tenminste 2 weken voor de operatie en tenminste 3 weken na de operatie te stoppen met roken.

Gebruik bloedverdunnende medicijnen

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan moet u hier, in overleg met uw arts, voor de ingreep soms tijdelijk mee stoppen. Uw arts geeft aan hoelang van tevoren u met de medicijnen moet stoppen. Het is belangrijk dat u ook aan de trombosedienst doorgeeft dat u een aantal dagen met uw medicijnen stopt.

Voor de ingreep controleren we uw bloed. Is uw bloed dan nog te dun, dan kan de ingreep niet doorgaan en plannen we met u een nieuwe afspraak.

Voorbereiding opname

Wat neemt u mee?

U wordt in principe opgenomen op de dag van de operatie en u gaat diezelfde dag weer naar huis. Lees meer informatie over uw opname op de pagina Voorbereiding Opname.  Hier staat onder andere welke spullen u nodig heeft in het ziekenhuis.

Make-up

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt, ook geen nagellak.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Begeleider

U heeft na de operatie pijn aan uw voet en kunt deze slechts beperkt belasten. Wij raden u daarom aan een begeleider te vragen u thuis te brengen of gebruik te maken van een taxi.

Behandeling

Op de dag van de operatie komt u naar het ziekenhuis. De verpleegkundige neemt de anamnese (medische voorgeschiedenis) samen met u door, om te kijken of alle gegevens nog correct zijn. U bent van tevoren naar de verpleegkundige intake geweest.

Voor de operatie krijgt u 2 tabletten paracetamol à 500 mg die u met een klein beetje water inneemt. Dit is om voor de operatie al te starten met pijnmedicatie.

Van de verpleging krijgt u speciale operatiekleding. Sieraden, prothesen, lenzen etc. laat u bij uw overige bezittingen op de afdeling liggen. Uw persoonlijke bezittingen worden tijdelijk in een afgesloten ruimte voor u bewaard, na de operatie brengen we uw spullen naar de zaal waar u verblijft.

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt, ook geen nagellak. Vanaf de opnamezaal gaat u naar de ontvangstruimte van het operatiecomplex. Daar wacht u op het moment dat u naar de operatiekamer gaat. Als er met u is afgesproken om alleen het onderbeen te verdoven (blokverdoving), komt de anesthesist hiervoor bij u langs.

Hier leest u meer over de blokverdoving

De ingreep

Op de operatiekamer krijgt u een infuus en wordt er antibiotica toegediend om een infectie te voorkomen. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken met de anesthesioloog krijgt u eventueel aanvullend op de blokverdoving nog medicatie, waardoor u gaat slapen. Dan wordt het onderbeen gedesinfecteerd en met steriele doeken afgedekt.

Er zijn meerdere manieren om de grote teen weer recht te zetten. Over het algemeen wordt de voet smaller gemaakt door de bult aan het middenvoetsbeentje af te zagen en het uitstekende bot te verplaatsen (de zogenaamde Chevron osteotomie). Daardoor wordt de voet weer smaller. Bovendien wordt de grote teen rechtgezet door een peesje tussen de grote en tweede teen door te nemen. Aan het einde van de ingreep wordt een drukverband om de voet aangelegd. 

Na de ingreep gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna naar de 
verpleegafdeling. U kunt op dezelfde dag weer naar huis.

Nazorg

Drukverband

Het drukverband dat u na afloop van de operatie krijgt moet 2 weken blijven zitten. 

Ontslag

Om te kijken of alles goed is gegaan, maken we voor ontslag een röntgenfoto van uw voet. De verpleegkundige of fysiotherapeut zal het lopen met krukken met u oefenen, omdat u de eerste dag niet op het geopereerde been kunt staan.

Hier leest u meer over het oefenadvies na de operatie.

U krijgt bij ontslag een afspraak mee voor controle op de Gipskamer. Ook krijgt u instructies over de verdere nabehandeling.

Weer thuis

Als het gevoel en de spierkracht de volgende dag weer volledig zijn terug gekeerd in het onderbeen mag u met het drukverband en de Darco-schoen (een loopzool waarmee u op de hak kunt staan maar de voet niet mee kunt afwikkelen) kleine stukjes lopen. Het is belangrijk dat u de eerste week het been goed hoog houdt om zwelling en pijn van de voet te voorkomen.

Na 2 weken komt u terug op de Gipskamer. De hechtingen worden er dan uitgehaald en u krijgt een spalkje aangemeten die de grote teen recht houdt. Dit spalkje en de Darco-schoen moet u dan nog 4 weken dragen.

Complicaties

Complicaties komen gelukkig zelden voor. Wondontsteking is de belangrijkste postoperatieve complicatie. Over het algemeen is deze goed te behandelen met antibiotica en rust. Daarnaast is er een risico dat het bot van het middenvoetsbeentje niet of te langzaam aan elkaar vastgroeit. Dit risico is met name aanwezig bij rokers.

Contact opnemen

Heeft u na de behandeling problemen of dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur belt u naar Orthopedie. Als u vragen of problemen heeft met het drukverband, de spalk of de Darco-schoen kunt u contact opnemen met de Gipskamer. Buiten werktijden belt u de huisartsenpost.

Neem in de volgende gevallen sowieso contact met ons op:

  • Hoge koorts
  • Ontsteking van de wondjes (rood troebel vocht uit de wondjes, warme voet)

Meer informatie

Meer informatie over het specialisme Orthopedie

Gerelateerde informatie

Code ORT 63-B

Terug naar boven