Behandelingen & onderzoeken Oogheelkunde

Fluorescentie-angiografie

Een fluorescentie-angiografie is een onderzoek waarbij de bloedvaten en structuur van het netvlies zichtbaar worden gemaakt. Dit wordt gedaan met behulp van de vloeistof fluoresceïne.

Eventuele aandoeningen van het netvlies kunnen op deze wijze worden opgespoord. Dit  onderzoek wordt vaak verricht bij oogafwijkingen die verband houden met suikerziekte en bij veranderingen in het netvlies die samenhangen met slijtageprocessen.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Kleding

  • Draag gemakkelijk zittende kleding
  • U krijgt een prik in uw arm, wilt u geen nauwsluitende mouwen dragen?

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de poli Oogheelkunde. Een halfuur voor het onderzoek druppelt de assistente uw ogen, waardoor uw pupillen wijd open gaan. Hierdoor gaat u tijdelijk wat wazig zien, vooral van dichtbij. Gedurende het halfuur dat de druppels inwerken, kunt u weer in de wachtkamer gaan zitten. Na een halfuur wordt u opgehaald voor het onderzoek.

Korte uitleg onderzoek

In één van de bloedvaten van de onderarm geeft de arts een injectie met een kleine hoeveelheid vloeistof/kleurstof (fluoresceïne). Deze ‘kleurstof’ zorgt ervoor dat de bloedvaten in het oog zichtbaar worden. Tegelijkertijd maakt de fotograaf een serie foto’s met flitslicht. Dit is niet schadelijk voor de ogen.

Aan de hand van de foto’s kan de arts beoordelen of hij of zij de oogaandoening kan behandelen (bijvoorbeeld met behulp van laserstralen). Daarnaast kan hij of zij een eventuele vooruitgang of verandering van de aandoening in de gaten houden.

Het maken van de foto’s duurt ongeveer 10 minuten.

Duur onderzoek

Het totale onderzoek, inclusief de voorbereidingstijd waarin uw ogen gedruppeld worden, neemt ongeveer 45 minuten in beslag.

Nazorg

Bijzonderheden

Fluoresceïne kan soms na het inspuiten een misselijk gevoel veroorzaken. Dit gaat meestal snel weer over.

Door inspuiting van de kleurstof fluoresceïne wordt uw huid tijdelijk wat geel. Omdat de stof via de urine het lichaam weer verlaat, kleurt ook deze donkergeel tot bruin. De kleurstof blijft maximaal 24 uur in het lichaam aanwezig.

Suikerpatiënten kunnen 2 à 3 dagen na het onderzoek afwijkende uitslagen van hun urine-suikeronderzoek krijgen. Dit hoeft niet te betekenen dat uw suikers ontregeld zijn. Vertel dit zo nodig aan uw huisarts of internist.

Uitslag

De uitslag van de behandeling krijgt u van uw behandelend arts. Het verslag van bepaalde behandelingen kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.

Expertise en ervaring

De oogartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben veel ervaring met de behandeling van oogheelkundige klachten. U kunt bij ons terecht met klachten zoals staar (cataract), afwijkingen van het netvlies (medische retina en maculadegeneratie), het zien van vlekken en flitsen, scheelzien (strabismus), traan- en traanwegklachten, hoornvliesaandoeningen (corneopathologie), suikerziekte in het oog, verhoogde oogdruk in de oogbol(glaucoom) en kinderoogheelkunde.

Onze oogartsen werken nauw samen met technisch oogheelkundig assistenten (TOA), optometristen, orthoptisten en contactlensspecialisten. Kinderen tot en met 12 jaar met klachten worden door de huisarts naar de orthoptist verwezen, waarbij ook de oogarts zal kijken naar de klachten.

Ook kunt u bij ons terecht voor CBR-keuringen en contactlenzen.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code OOG 05-O

Terug naar boven