Behandelingen & onderzoeken Oogheelkunde

Chalazion (zwelling in het ooglid)

Een chalazion is een pijnloze zwelling (bobbel) in het onder- of bovenooglid en wordt ook wel een hagel- of gerstekorrel genoemd. De zwelling is een verstopte talgklier (kliertje van Meiboom).

Als het chalazion langere tijd bestaat kan het onder lokale verdoving op de poli Oogheelkunde worden verwijderd.

Voorbereiding

Iemand meenemen

Omdat het zicht wazig is na het weghalen van het drukverband of omdat u met 1 oog kijkt wegens het drukverband, mag u niet autorijden direct na deze behandeling.  Daarom adviseren wij u iemand mee te nemen tijdens deze behandeling.

Medicatie

  • Neem altijd uw actueel medicatieoverzicht mee. Dit overzicht kunt u krijgen bij uw apotheek.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, meld dit altijd vooraf aan uw arts.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Ingreep

Indien het chalazion langere tijd bestaat kan het onder lokale verdoving op de poli oogheelkunde worden verwijderd. Na het toedienen van plaatselijke verdoving (met een injectie) wordt het ooglid met behulp van een klemmetje omgedraaid. Hierdoor kan de oogarts aan de binnenkant van het ooglid een sneetje maken en de inhoud van de zwelling verwijderen. Omdat het sneetje aan de binnenkant wordt geplaatst zult u geen litteken zien. Ook zijn er geen hechtingen nodig. Aan het einde van de ingreep krijgt u voor korte duur een drukverband op uw oog.

Nazorg

  • De eerste dag mag u niet wrijven in het oog. Tot enkele dagen na de ingreep kan uw ooglid nog pijnlijk aanvoelen. Dit is normaal en u kunt tegen de pijn paracetamol innemen.
  • Door de ingreep kan een kleine bloeding zijn ontstaan in het ooglid. Hierdoor kan uw ooglid blauw worden. Dit is onschuldig en verdwijnt, zoals een normale blauwe plek.
  • Een controle afspraak is niet nodig, tenzij de oogarts u anders vertelt.

Resultaat

  • De zwelling kan na de behandeling nog enige tijd zichtbaar zijn. Dit verdwijnt meestal vanzelf. Wanneer het chalazion na 6 weken nog niet verdwenen is, kunt u een nieuwe afspraak maken.
  • Een chalazion kan eenmalig voorkomen, maar omdat elk ooglid tientallen klieren heeft kan er op een andere plek in het ooglid een nieuw chalazion ontstaan. Een nieuw chalazion kan op dezelfde manier worden behandeld.

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u deze dan aan de behandelend oogarts of optometrist bij uw
volgende afspraak. Voor dringende vragen belt u de poli Oogheelkunde, T 088 320 22 00.

Wat is een chalazion

Elk ooglid heeft enkele tientallen talgklieren, zowel in het boven- als in het onderooglid. Hierom kunt u 1, maar ook meerdere chalazia tegelijkertijd hebben, op verschillende locaties. Elke talgklier heeft de uitvoergang in de ooglidrand, vlak bij de wimpers. Als de uitvoergang van de talgklier verstopt raakt, kan de talg niet meer uit de klier komen. De talg hoopt zich op in het kliertje en vormt een bobbel in het ooglid. Er is spraken van een steriele ontsteking.

De bobbel kan langzaam groter en kleiner worden. Een chalazion komt vaker voor bij patiënten met rosacea (een huidaandoening) en chronische ontsteking van de ooglidranden (blefaritis).

voorbeeld chalazion

Oorzaken en klachten

  • U heeft geen klachten.
  • Het bultje is zichtbaar op het ooglid.
  • Het bultje is voelbaar met uw vinger.

Een klein chalazion

Een groot chalazion

Bij een groot chalazion kan de bultop het oog drukken. Hierdoor kunt u klachten krijgen:

  • zandkorrel gevoel in het oog;
  • minder scherp zien;
  • indien in het bovenooglid: het ooglid kan wat naar beneden zakken;
  • gevoelige huid bij het bultje.

Soms kan er een bacterie bij de chalazion komen en ontstaat er een bacteriële infectie. Het ooglid wordt dan wel rood en pijnlijk.

Behandelmogelijkheden

Een beginnend chalazion kan vanzelf weer verdwijnen. Warme kompressen kunnen hierin helpen. Leg 2x per dag, gedurende 15 minuten, een schone warme washand of zakdoek op het ooglid met het chalazion. De washand kunt u opwarmen met heet water. Test de temperatuur op uw huid aan de binnenkant van uw elleboog, het mag geen pijn doen. Masseer het ooglid tegelijkertijd voorzichtig. In geval van een bijkomende bacteriële infectie kan er behandeld worden met antibiotica. Als het chalazion langere tijd bestaat kan het onder lokale verdoving op de poli Oogheelkunde worden verwijderd.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code OOG 32-AD

Terug naar boven