Behandelingen & onderzoeken Nucleaire Geneeskunde

Speekselklier onderzoek

Bij dit onderzoek, speekselklierscintigrafie, wordt de werking van de speekselklieren in uw mond in beeld gebracht met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera.

De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen, is niet schadelijk en verdwijnt vanzelf via de urine. Het maken van de opnamen is niet pijnlijk.

Voorbereiding

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen het onderzoek verstoren. Overleg ruim voor het onderzoek met de afdeling Nuclaire Geneeskunde welke medicijnen u gebruikt en volgens welk schema. Samen bespreekt u welke medicijnen u kunt blijven gebruiken, met welke medicijnen u wellicht tijdelijk moet stoppen of in een ander (tijd)schema moet innemen.

Eten en drinken

Vanaf twee uur voor het onderzoek moet u nuchter blijven, dus niets meer eten en drinken. Ook zuigsnoepjes zijn niet toegestaan. U mag wel een beetje water drinken en uw tanden poetsen.

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Kleding en sierraden

Halssierraden laat u beter thuis. Of u wordt verzocht ze voor het onderzoek af te doen. Tijdens het onderzoek kunt u gewoon uw kleding aanhouden.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Op de afgesproken tijd gaat u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Een laborant haalt u op en begeleidt u naar de onderzoeksruimte. U kunt uw kleren gewoon aanhouden, maar we vragen u om halssieraden af te doen.

In de onderzoeksruimte gaat u op uw rug op een onderzoekstafel liggen. Uw hoofd ligt iets achterover. De laborant plaatst de gammacamera dicht bij uw hoofd. Vervolgens krijgt u een injectie met een radioactieve stof in een bloedvat in uw arm. De prik die hiervoor nodig is, is ongeveer vergelijkbaar met de prik voor bloed afnemen. Deze radioactieve vloeistof is ongevaarlijk en u voelt er niets van. 

Direct daarna worden de foto’s gemaakt. Het is belangrijk dat u tijdens de opnamen heel stil ligt. Terwijl de opnamen worden gemaakt en u op de onderzoekstafel ligt, krijgt u van de laborant wat citroensap in uw mond. Dit zorgt ervoor dat uw speekselklieren hard gaan werken.

Als de foto’s klaar zijn, kunt u naar huis.

Duur van het onderzoek

Het totale onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal met volwassenen omgaan. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof is toegediend, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u gewoon kinderen verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

De uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Meer informatie over uw medicijnen?

U kunt met vragen over uw medicijnen altijd terecht bij uw arts, apotheker of verpleegkundige.

Betrouwbare aanvullende informatie over medicijnen vindt u op deze websites:

  • Apotheek.nl: voor heldere schriftelijke informatie.
  • Kijksluiter.nl: voor duidelijke animatiefilmpjes over veelgebruikte medicijnen. Na het invullen van enkele gegevens ontvangt u een inlogcode. 

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code SPEEKSELKLIER ONDERZOEK

Terug naar boven