Schildklierscan Technetium
Contact
Bij dit onderzoek worden foto’s gemaakt om de vorm en werking van de schildklier in beeld te brengen.
De schildklier wordt in beeld gebracht door een radioactieve stof in een ader in de arm te spuiten. Deze stof is ongevaarlijk. Hierna hebt wordt een pauze van een kwartier gehouden. Daarna maken we foto’s van de hals.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen het onderzoek beïnvloeden en moeten gestopt worden. Bij dit onderzoek kunnen dit ook thuiszorgmedicijnen zijn, zoals hoestdrank, betadine en vitaminepreparaten. Met welke medicijnen u moet stoppen, wordt bij het maken van de afspraak met u besproken. In de volgende tabel kunt u ook zien/noteren welke medicijnen u moet stoppen.
Medicijn | Stoppen vanaf |
---|---|
Contrastmiddel
In de zes weken vóór dit onderzoek mag er geen röntgenonderzoek met contrastmiddel worden gedaan of gedaan zijn. Twijfelt u hierover, dan kunt u het beste contact opnemen met uw specialist.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.
Onderzoek
Verloop onderzoek
Het onderzoek wordt gedaan om de schildklier in beeld te brengen. Er wordt dan gekeken naar de plaats, vorm, grootte en functie van de schildklier.
- Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de Nucleaire Geneeskunde. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt hij u naar een kamer. Hier krijgt u een injectie met een radioactieve stof (technetium) die de schildklier zichtbaar maakt. Deze stof heeft geen bijwerkingen. Behalve de prik (te vergelijken met bloedprikken) merkt u hier niets van. Deze stof heeft een kwartier nodig om in te werken. In deze tijd neemt u weer plaats in de wachtkamer.
- Na dit kwartier wordt u opnieuw opgehaald en naar een onderzoekskamer gebracht. Daar gaat u op uw rug op een onderzoekstafel liggen. U kunt uw kleren gewoon aanhouden, alleen de halssieraden moet u afdoen. Deze kunt u in de onderzoekskamer neerleggen. Uw hoofd komt in een speciaal hoofdkussen te liggen, waardoor het hoofd iets achterover ligt.
- De laborant plaatst nu de camera op 6 centimeter boven uw hals. Daarna worden er 4 foto’s gemaakt. De eerste foto duurt 2 minuten, de volgende drie foto’s duren elk 8 minuten. De laborant vertelt u als het onderzoek klaar is. U mag dan naar huis.
- Alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer 45 minuten.
Nazorg
Geen bijwerkingen
Het schildklieronderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden, fietsen, lopen of met het ov reizen. U kunt ook eten en drinken zoals u gewend bent.
Uitslag
De uitslag is binnen 7 werkdagen bekend bij de specialist.
Contact met anderen
De uitslag zal binnen 7 werkdagen bekend zijn bij de specialist.
De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. U kunt kinderen verder gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.