Scan van de galwegen
Contact
Dit onderzoek wordt gedaan bij problemen met de galwegen. Dit kan een ontsteking zijn, een verstopping of lekkage van de galwegen na een operatie. Het onderzoek wordt ook wel gedaan als controle na een levertransplantatie. Bij pasgeboren kinderen kan met deze scan gekeken worden of de galwegen goed zijn aangelegd.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Eten en drinken
In de vier uur voor het onderzoek mag u niets meer eten of drinken. Een slokje water voor medicijnen of tandenpoetsen kan wel.
Baby’s kunnen wel hun gewone voeding krijgen.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek kan in sommige gevallen de hele dag in beslag nemen. Of dit voor u geldt, kunnen we pas bepalen tijdens het onderzoek zelf. We adviseren u rekening ermee te houden dat u misschien de hele dag in het ziekenhuis zult zijn.
In die tijd heeft u wel lange pauzes. Tijdens deze pauzes mag u de afdeling verlaten en normaal eten en drinken. Als u daartoe niet in staat bent, kunt u op de afdeling wachten en eventueel gebruikmaken van een bed. Als u ons dat van tevoren laat weten, zorgen wij dat een bed beschikbaar is. Neem in dat geval wel eten en drinken mee en bijvoorbeeld een boek of tablet. Als u veel hulp nodig heeft, is het verstandig om een begeleider mee te nemen.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op.
Als u borstvoeding geeft, moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.
Onderzoek
Verloop van het onderzoek
- U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
- Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en neemt u mee naar de onderzoeksruimte.
- U gaat op uw rug op een onderzoekstafel liggen. Uw kleren kunt u gewoon aanhouden, maar sieraden en overige metalen moet u afdoen. Deze kunt u in de onderzoeksruimte neerleggen.
- De laborant plaatst nu een infuus (dun plastic slangetje) in uw arm. De prik die hiervoor nodig is, lijkt op de prik voor bloed afnemen.
- De laborant plaatst de camera vlak boven uw buik.
- Via het infuus spuit de laborant een radioactieve stof in. Deze stof heeft geen bijwerkingen; u merkt hier niets van.
- Direct na de injectie start de laborant met het maken van de opnames.
- De eerste opname duurt 45 minuten. Daarna wordt u gevraagd om een beker chocolademelk te drinken.
- Hoe het onderzoek nu verder gaat, is afhankelijk van de gemaakte beelden en van de reden voor het onderzoek. De laborant overlegt hierover met een van de nucleair geneeskundigen.
- Het onderzoek kan nu klaar zijn of verder gaan met een of meer van de volgende opnames:
- Een herhaling van de eerste opname. Deze duurt dan 30 minuten. Om tijd te besparen zal de laborant deze alvast starten voordat hij of zij gaat overleggen. Als de opname niet nodig blijkt, wordt deze gewoon stopgezet.
- Een opname, waarbij de camera om uw buik heen draait. Deze opname duurt 30 minuten.
- Een serie opnames van elk 5 minuten met tussenpozen van ongeveer een uur. De tijd tussen de opnames is voor een deel afhankelijk van de beschikbaarheid van de camera. De laborant spreekt telkens met u af wanneer de volgende opname gemaakt wordt.
- Hoeveel van deze opnames nodig zijn, wordt tussendoor steeds overlegd met de nucleair geneeskundige. Het kan zijn dat dit de hele dag in beslag neemt.
Nazorg
Bijwerkingen
Dit onderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden, fietsen, lopen of met het ov reizen. U kunt ook eten en drinken zoals u gewend bent.
Contact met anderen
De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem of haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.
Uitslag
De uitslag is binnen 7 werkdagen bekend bij uw specialist.