PET-scan van de bijschildklieren
Contact
Een PET-scan van de bijschildklieren brengt de werking en de ligging van de bijschildklieren in beeld. De scan wordt meestal aangevraagd als uit bloedonderzoek blijkt dat één van de bijschildklieren te hard werkt.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Medicijnen
U kunt uw medicijnen blijven innemen, zoals u gewend bent.
Eten en drinken
- 1 dag voor het onderzoek, drinkt u ongeveer 1 liter water extra.
- In de 2 uur voor het onderzoek, drinkt u ongeveer een halve liter water extra.
Verder kunt u eten en drinken zoals u gewend bent.
Kleding en sieraden
Metalen voorwerpen zoals ritsen, knopen of sieraden die in de buurt van de hals zitten, moeten af tijdens het onderzoek. Verder kunt u uw kleding gewoon aanhouden.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt, contact met ons op via T 088 320 75 00.
Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven. De afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.
Spanning of claustrofobie?
Bent u gespannen of heeft u last van claustrofobie? Dan kunt u voor het onderzoek een tablet midazolam (vergelijkbaar met valium) krijgen. Dit zorgt ervoor dat u ontspant. Houd er wel rekening mee dat u door dit medicijn de eerste 8 uur niet meer actief aan het verkeer kunt deelnemen. Als u met de auto komt, zorg dan dat er iemand is die u na het onderzoek naar huis kan brengen.
Heeft u zoveel last van claustrofobie dat u twijfelt of het onderzoek wel gaat lukken? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde via T 088 320 75 00. We kunnen dan bespreken hoe we het onderzoek toch door kunnen laten gaan.
Papieren afspraakbevestigingsbrief meenemen
Neem uw papieren afspraakbevestigingsbrief mee als u deze heeft gekregen. De laborant heeft deze nog nodig dus houd deze bij de hand.
Als u deze niet heeft, krijgt u bij de balie van Nucleaire Geneeskunde een sticker met uw gegevens.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door via T 088 320 75 00 .
Onderzoek
Aanmelden
Op de afgesproken tijd gaat u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde en meldt u zich bij de balie. Als u een schriftelijke afspraakbevestiging heeft gekregen, neem deze dan mee. De laborant heeft deze nog nodig dus houd deze bij de hand. Als u deze brief niet heeft, krijgt u bij de balie een sticker met uw gegevens.
Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op. Hij/zij vraagt u om even op de weegschaal te staan om het gewicht te controleren. Daarna gaat u naar een kamer waar u in een gemakkelijke stoel gaat zitten. U houdt uw kleding bij dit deel gewoon aan.
Infuus
Als eerste brengt de laborant een infuus in uw arm. Dit is een dun plastic slangetje dat in een bloedvat geschoven wordt. Via het infuus wordt een plasmiddel toegediend: een medicijn waardoor uw nieren de stof sneller verwerken.
Daarna spuit de laborant via het infuus een radioactieve stof in. Dit doet geen pijn en de stof heeft geen bijwerkingen. De radioactieve stof moet ongeveer 30 minuten inwerken. Tijdens deze 30 minuten zit u in een aparte ruimte in een gemakkelijke stoel. Er mag niemand bij u blijven, dus is het handig om een boek of een tablet mee te nemen. Denk er zo nodig wel aan zelf oortjes of earpods mee te nemen. Toiletbezoek is mogelijk, er is een toilet in dezelfde ruimte aanwezig.
PET-scan
Als de 30 minuten voorbij zijn, brengt de laborant u naar een kleedkamertje waar u sieraden en mogelijke kleding met metaal af kunt doen. Dit kamertje kan op slot.
Vervolgens komt u in de ruimte waar de PET/CT-scan gemaakt wordt. De PET/CT-scanner bestaat uit een rechtopstaande ring die iets meer dan 1 meter dik is.
U gaat op uw rug op de onderzoekstafel liggen. Uw hoofd komt in een hoofdsteun. De armen liggen strak langs het lichaam. Meestal gebruikt de laborant een band om de armen om ze te ondersteunen. Dan verlaat de laborant de kamer. U kunt via een intercom wel met hem/haar praten.
Vervolgens wordt de PET/CT-scan gestart. Het is belangrijk dat u tijdens het hele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Tijdens het onderzoek schuift de tafel waarop u ligt langzaam een paar keer heen en terug door de scanner. Daarna wordt uw lichaam in kleine stappen gescand. De scan duurt ongeveer 20 minuten.
Nazorg
Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle dingen doen die u gewend bent.
Contact met anderen
De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal met volwassenen omgaan. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof is toegediend, is het daarom beter om niet te lang heel dichtbij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een halfuur op schoot houdt. Verder kunt u gewoon kinderen verzorgen.
Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.
Uitslag
De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.