Onderzoek bloedverlies maagdarmkanaal (bloedverlies Tractus Digestivus)
Contact
Bij dit onderzoek kan mogelijk bloedverlies in het maagdarmkanaal opgespoord worden. Dit gebeurt met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera.
De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen, is niet schadelijk en verdwijnt vanzelf via de urine. Het maken van de foto's met de gammacamera is niet pijnlijk.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Geen speciale voorbereidingen
Er zijn voor dit onderzoek geen speciale voorbereidingen nodig. We raden u aan om iets te lezen, een puzzelboekje, tablet of iets dergelijks mee te nemen. Het totale onderzoek kan namelijk 6 uur duren en u moet tussendoor veel wachten.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Onderzoek
Eerste injectie
Nadat u zich heeft aangemeld bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, wordt u uit de wachtkamer opgehaald door een laborant. De laborant plaatst bij u een infuus in uw arm. Het infuus is een dun flexibel buisje dat in een bloedvat geplaatst wordt. De prik die hiervoor nodig is, is ongeveer vergelijkbaar met de prik voor bloed afnemen. Ook wordt er een stof toegediend die de kwaliteit van de opnamen verbetert.
Pauze
Na de eerste injectie neemt u weer plaats in de wachtkamer en moet u ongeveer 20 minuten wachten om deze stof goed te laten inwerken.
Tweede injectie
Na de pauze haalt een andere laborant u weer op, voor de tweede injectie en de scan. U kunt uw kleren tijdens het onderzoek gewoon aanhouden, maar ceintuur, portemonnee en overige metalen verzoeken wij u af te doen. U komt op de rug op een onderzoekstafel te liggen. Via het infuus in uw arm wordt een klein beetje bloed bij u af genomen. Dit wordt gemengd met een radioactieve vloeistof. Na 10 minuten krijgt u het mengsel van uw bloed met de radioactieve vloeistof weer toegediend via het infuus. U voelt hier niets van. Daarna wordt het infuus weer verwijderd.
Naar het toilet
Vlak voordat de foto’s worden gemaakt, is het belangrijk om naar het toilet te gaan. Het is van belang dat uw blaas goed leeg is voor het onderzoek. Dit geldt voor alle opnames. Probeer in de loop van de dag dus regelmatig uit te plassen.
Het maken van de foto's
U gaat op uw rug op de onderzoektafel liggen. De laborant plaatst de gammacamera vlakbij uw lichaam, boven uw buik. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek heel stil ligt. De eerste opname duurt een uur. Na deze opname overlegt de laborant met de arts. De laborant vraagt u nu om weer even uit te plassen. Meestal is er nog een opname van een uur nodig. De laborant zal deze alvast starten en dan overleggen met de arts of dit inderdaad nodig is. Zo niet, kan de opname weer gestopt worden.
Daarna worden er met tussenpozen van ongeveer een uur telkens foto’s gemaakt tot de plaats van de bloeding is gevonden. Het nemen van de foto’s duurt telkens 5 minuten. De laborant vertelt u of u tussentijds de afdeling kunt verlaten. U mag gewoon eten en drinken.
Het totale onderzoek kan 6 uur duren. De laborant vertelt u wanneer het onderzoek klaar is. Dan kunt u weer naar huis. Het is mogelijk dat er de volgende dag nog een opname gemaakt moet worden. Dit hoort u van de laborant.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.
Nazorg
Dit onderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden/fietsen/lopen/met het openbaar vervoer. Ook eten en drinken kunt u doen zoals u gewend bent. De uitslag zal binnen 7 werkdagen bekend zijn bij uw behandelend specialist.
Contact met anderen
De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.