Amyloïd PET-scan van de hersenen
Contact
Een PET-scan is een onderzoek waarmee we met een radioactieve stof kunnen kijken hoe weefsels of organen werken. Bij de ziekte van Alzheimer klontert een bepaald eiwit, amyloïd, samen in de hersenen. Met een amyloïd PET-scan van de hersenen kan deze klontering zichtbaar worden gemaakt. Dit helpt om te bepalen of iemand Alzheimer heeft.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Voor dit onderzoek hoeft u niets voor te bereiden.
Zwangerschap en borstvoeding
Als u zwanger bent, neem dan ruim van tevoren contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, moet u na het onderzoek 24 uur stoppen. De melk die u in die 24 uur afkolft, moet weggegooid worden.
Spanning of claustrofobie
Als u gespannen bent of last heeft van claustrofobie, kunt u een tablet midazolam (vergelijkbaar met valium) krijgen voor het onderzoek. Dit helpt u te ontspannen. Let op: door het middel mag u niet zelf rijden. Zorg ervoor dat iemand u na het onderzoek naar huis kan brengen als u met de auto komt.
Heeft u zoveel last van claustrofobie dat u twijfelt of het onderzoek gaat lukken? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We kunnen samen bespreken hoe we het onderzoek toch kunnen uitvoeren.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Onderzoek
U meldt zich op de afgesproken tijd bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Een laborant haalt u uit de wachtkamer.
Infuus
U krijgt een infuus. Dit is een dun plastic slangetje dat in een bloedvat wordt geplaatst. De prik voelt ongeveer hetzelfde als een bloedprik. Via het infuus krijgt u een radioactieve vloeistof toegediend. Dit doet geen pijn en heeft geen bijwerkingen.
Radioactieve vloeistof laten inwerken
De vloeistof moet 90 minuten inwerken. Tijdens deze tijd zit u in een gemakkelijke stoel in een aparte ruimte. Niemand kan tijdens deze tijd bij u zitten. Het is handig om een boek, tablet of iets dergelijks mee te nemen. Als u muziek wilt luisteren, zorg dan voor oortjes of een koptelefoon.
De scan
Na 90 minuten haalt een laborant u op en brengt u naar de scanruimte. Hier gaat u op een onderzoekstafel op uw rug liggen met uw hoofd in een speciale steun. Het is belangrijk dat uw hoofd stil blijft tijdens de scan. Daarom krijgt u kussentjes naast uw hoofd en een bandje over uw voorhoofd en kin.
U schuift met uw hoofd in de scanner. De scan duurt 10 minuten. Daarna controleert de laborant of de scan goed gelukt is. Daarna kunt u weer naar huis. Alles bij elkaar bent u ongeveer 2 uur op onze afdeling.
Uitslag
De uitslag is binnen een paar werkdagen na het onderzoek bij uw arts.
Nazorg
Direct na het onderzoek kunt u gewoon weer alles doen wat u normaal doet.
Contact met anderen
De hoeveelheid straling die wordt gebruikt is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. Daarom is het beter om de eerste 24 uur niet te lang dicht bij een jong kind te zijn. Bijvoorbeeld niet langer dan een half uur op schoot houden. U kunt wel gewoon kinderen verzorgen. Het is ook verstandig om de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.