Modern catheterisatielab Radiologie helpt honderden patiënten extra
Dankzij het in februari geopende hypermoderne catheterisatielab bij de afdeling Radiologie kan het St. Antonius jaarlijks enkele honderden patiënten extra helpen. Dat blijkt uit onderzoek van de twee partijen die de ruimte met hightechbeeld- en navigatiesystemen samen ontwikkelden: de afdeling Radiologie en Philips.
Software, apparatuur en ruimtes zijn zo ontworpen dat ze optimaal efficiënt gebruikt kunnen worden. Het lab wordt gebruikt bij de behandeling van vaatproblemen en bepaalde therapieën tegen kanker. Het geheel gold in februari als een wereldprimeur. Op 14 november presenteerde Philips nieuwe onderzoeksresultaten over het functioneren van de nieuwe ruimte.
Bij kennis
De onderzoeksresultaten zijn ‘verpakt’ in een video en een onderzoekssamenvatting(whitepaper). Aan beide werkte het St. Antonius mee. In de (Engelstalige) samenvatting staan onder meer de resultaten van het in ons ziekenhuis uitgevoerde onderzoek naar kwaliteit en efficiency van de Azurion, zoals het innovatieve systeem heet. Uit de informatie blijkt onder meer dat de apparatuur een nieuwe manier van werken mogelijk maakt, waardoor per patiënt gemiddeld 17 procent tijd kan worden bespaard. Per jaar kunnen daardoor enkele honderden patiënten extra worden geholpen. "Zonder in te leveren op kwaliteit en veiligheid", geeft interventieradioloog Marco van Strijen aan. "De ruimte en apparatuur zijn zo ontworpen dat het hele team makkelijker en efficiënter z’n werk kan doen. Daarnaast is het ontwerp van de kamers aangepast, zodat deze ook een zekere rust uitstralen, wat fijn is voor onze patiënten die meestal gewoon bij kennis zijn."
Minder tijdsoverschrijdingen
De voorbereidingstijd per patiënt liep ook terug (met 12 procent), net als de tijd voor nabewerking en verdere afronding van een ingreep (28 procent minder per patiënt). Het overschrijden van de voor een interventie ingeplande tijd en werk in de diensturen daalde eveneens met een kwart.