Nieuwsoverzicht

Te vroeg geboren baby’s eerder naar huis met sondevoeding en videocontact

sonde-noa1

Kinderen die te vroeg worden geboren en nog niet zelfstandig kunnen drinken, blijven vaak nog een tijd in het ziekenhuis. Toen haar kindje zich bij 31 weken zwangerschap aankondigde, bereidde Shirley Meijdam zich dan ook al voor op vele ritjes op en neer naar het ziekenhuis. Dat bleek gelukkig niet nodig omdat St. Antonius Geboortezorg is gestart met een project, waarbij premature kindjes met sondevoeding eerder naar huis mogen. 

“Onze eerste dochter is twee jaar geleden ook te vroeg geboren en we mochten haar pas mee naar huis nemen toen ze geen sondevoeding meer nodig had”, blikt Shirley terug. “We waren heel blij dat dat dit keer niet hoefde. Het was heel fijn dat we nu veel sneller met zijn allen bij elkaar konden zijn. Thuis, zoals het hoort.” Shirley en haar man oefenden eerst in het ziekenhuis om zelf voeding te kunnen geven door een sonde. Vervolgens kregen ze een koffertje met spuitjes en pleisters mee naar huis én een telefoonnummer dat ze 24 uur per dag konden bellen voor vragen en advies.

Videobellen

Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in de regio dat gebruikmaakt van PreVOS (Prematuren Vervroegd Ontslag met Sondevoeding), zoals het zorgpad officieel heet. Uniek in Nederland is het feit dat het ziekenhuis de ouders bijstaat door middel van videobellen. Gerda Stam, verpleegkundig specialist bij de afdeling Kindergeneeskunde, ziet en spreekt op die manier Shirley en haar man twee keer per week . “Ik vraag dan hoe het met hen en het kindje gaat, hoe het leren drinken gaat, of het kindje voldoende groeit en we maken samen afspraken over het afbouwen van de sondevoeding.” 

Het thuis geven van sondevoeding aan premature kindjes past helemaal binnen de visie van het St. Antonius Ziekenhuis om zorg waar mogelijk zo dicht mogelijk bij huis of thuis aan te bieden. Ook voor deze zorg blijkt het een succes. Gerda: “Ouders waarderen het ontzettend dat ze dankzij PreVOS sneller met hun kindje naar huis kunnen. Doordat ze in het ziekenhuis veel geoefend hebben met het geven van sondevoeding, gaan ze echt met vertrouwen naar huis.”

Eigen tempo

Gerda benadrukt dat het zorgpad is ontstaan vanuit een behoefte van de ouders. “Het gaat echt om kindjes voor wie het medisch gezien niet noodzakelijk is om in het ziekenhuis te blijven. Alleen het drinken lukt nog niet, wat soms voor druk zorgt. Dankzij PreVOS kunnen kinderen op hun eigen tempo zelfstandig leren drinken. Dat geeft veel meer rust.” Shirley Meijdam beaamt dit. “In het begin was het even spannend, maar het feit dat we 24 uur per dag het ziekenhuis kunnen bellen voor advies, voelt erg veilig. En dat je dit in je eigen vertrouwde omgeving kunt doen is veel fijner; thuis gaat het toch allemaal een stuk relaxter.” En dat doet ook baby Noa goed, want inmiddels is ze van de sondevoeding af. 

Terug naar boven