Nieuwsoverzicht

Verpleegkundige specialiseert zich in de andrologie

'Goed luisteren is heel belangrijk in mijn vakgebied'

mc-andrologie

Jeannette Verkerk, verpleegkundig specialist in opleiding op de polikliniek Urologie, specialiseert zich sinds kort in de andrologie. En dat is behoorlijk uniek: ze is de eerste in Nederland die de opleiding tot verpleegkundig specialist andrologie volgt. Andrologie staat voor ‘mannenkunde’. Mannen kunnen bij haar terecht met seksuele problemen en vruchtbaarheidsproblemen.

Jeannette houdt drie dagen per week spreekuur op de polikliniek Urologie in het St. Antonius Ziekenhuis. Ze ziet mannen met allerlei problemen op het gebied van de andrologie. “Soms zijn mannen verbaasd dat ze behandeld worden door een vrouw, maar ik ben tot nu toe nog geen man tegengekomen die het echt vervelend vond. Ik spreek mannen met erectiestoornissen, vruchtbaarheidsproblemen en mannen met de zeldzame ziekte van Peyronie, waarbij de penis krom trekt. Ook zie ik mannelijke patiënten met bekkenbodemklachten en mannen die problemen hebben met klaarkomen.”

Luisterend oor

Een luisterend oor bieden en de patiënt geruststellen, probeert Jeannette in eerste instantie vooral te doen. “Ik ga het gesprek op een rustige manier aan en probeer open met de man te praten over zijn klachten. Ik breng het niet beladen, maar laat merken dat hij niet de enige is met dit soort problemen. Hij ís ook niet de enige, erectieproblemen komen vaak voor.”

Erectieproblemen zie je volgens Jeannette vaker bij hartenvaatziekten, diabetes en na de behandeling van prostaatkanker. Ook bij overgewicht is er meer kans op het ontwikkelen van erectiestoornissen. “Soms is het nodig om medicijnen voor te schrijven, maar het aanpassen van de levensstijl en gezonder gaan leven, kan vaak ook al een heleboel schelen.”

Operaties

Een specialisatie in de andrologie komt niet veel voor; Jeannette is dan ook de eerste die de opleiding tot verpleegkundig specialist andrologie volgt. Vaak worden patiënten met erectiestoornissen en vruchtbaarheidsproblemen behandeld door urologen. “Bij ons is echter meer gespecialiseerde kennis in huis en wij kunnen patiënten volledig behandelen”, aldus Jeannette.

Zo kunnen patiënten in het St. Antonius ook terecht voor operaties, zoals bijvoorbeeld bij de ziekte van Peyronie. Daarnaast is het St. Antonius door de Nederlandse Vereniging van Urologie aangewezen al 1 van de 7 centra in Nederland voor het plaatsen van penisimplantaten. Deze implantaten worden ook wel penisprotheses of erectieprotheses genoemd en zijn een alternatief voor mannen met erectieproblemen, waarbij medicijnen niet werken.

Het mooiste aan haar werk vindt Jeannette het contact met patiënten. “In mijn vakgebied is goed luisteren heel belangrijk. Voor een eerste gesprek maak ik zo 40 minuten vrij. Fijn is wanneer de partner meekomt, want het raakt hen allebei. Mooi aan de andrologie is ook dat er geen protocol is dat voorschrijft wat je moet doen, maar je onderzoekt heel goed wat precies het probleem is en hoe je de patiënt en zijn partner het beste kunt helpen. Ik probeer mij altijd zo goed mogelijk in te leven.”

Terug naar boven