Nieuwsoverzicht

Van onschatbare waarde: de verpleegkundigen

duijn_annette_van-210107-_mg_5739-low_res

Als er één beroepsgroep onmisbaar is, dan zijn het wel de verpleegkundigen. Dat hebben ze het afgelopen jaar meer dan ooit bewezen. Tijdens de Dag  van de Verpleging staan we hier bij stil. Er zijn online yogalessen, een pubquiz en een lekkere traktatie. Maar er is tegelijkertijd ook een belangrijke boodschap: laten zien hoe belangrijk én mooi het verpleegkundig vak is. 

Twaalf mei is de geboortedag van Florence Nightingale, de grondlegster van de moderne verpleegkunde. Elk jaar op deze dag staan we stil bij de belangrijke rol die verpleegkundigen vervullen. “Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor de patiënt en signaleren als eerste hoe het met hem of haar gaat. Het is zo’n uitdagend vak met ontzettend veel verantwoordelijkheid, veel meer dan mensen vaak denken”, aldus Annette van Duijn, verpleegkundige in het St. Antonius en voorzitter van de Verpleegkundig Adviesraad (VAR). 

Expertteams

Vanuit die laatste functie houdt Van Duijn zich bezig met de professionalisering van het verpleegkundig vak. Bijvoorbeeld door verpleegkundigen te betrekken bij verbeterprocessen en daar ook een pro-actieve rol te spelen. Zo zijn er in het St. Antonius zogenaamde expertteams, waarin er vanuit verpleegkundig perspectief samengewerkt wordt om het complete zorgpad rondom een bepaald ziektebeeld te verbeteren: van het eerste polibezoek tot ontslag én zelfs daarna. 

“De inbreng van verpleegkundigen wordt belangrijker. We krijgen meer zeggenschap en pakken onze verantwoordelijkheid.” Iets wat tijdens de coronacrisis een vlucht heeft genomen. “We kregen ineens te maken met een onbekende ziekte. Met elkaar zijn we gaan zoeken naar hoe we deze patiënten het beste kunnen behandelen en ondersteunen. We konden als verpleegkundigen echt het verschil maken. Zowel op medisch inhoudelijk vlak als op het menselijk vlak: door het bieden van een luisterend oor, of toch een knuffel aan een sterfbed of een laatste wens mogelijk maken.”

Werkplezier

Het zelf invloed kunnen uitoefenen en verantwoordelijkheid hebben, geeft een goed gevoel én komt het werkplezier ten goede. En hoewel het keihard werken is – zeker in deze periode – is en blijft het volgens Van Duijn een prachtig vak. “Het is heel mooi om er voor iemand te kunnen zijn die dat echt nodig heeft. Uitdagend ook, omdat je naast allerlei verpleegkundige handelingen ook continue bezig bent met je afvragen hoe je iemand het beste kunt benaderen en helpen. Je kunt echt iets betekenen.” 

Wil je ook het verschil maken en als verpleegkundige aan de slag gaan in het St. Antonius? Bekijk dan onze vacatures op www.werkenbijantonius.nl

Terug naar boven