Nieuwsoverzicht

Twee-in-een: open hartoperatie en ablatie tegelijk

Opnieuw wereldprimeur op gebied van ablaties in St. Antonius Hartcentrum

Hartchirurg Bart van Putte tijdens een operatie
Hartchirurg Bart van Putte tijdens een operatie

Het St. Antonius Hartcentrum heeft voor de tweede keer dit jaar een wereldprimeur op het gebied van de behandeling van hartritmestoornissen via ablatie. Recent werden de eerste patiënten ter wereld tijdens hun open hartoperatie succesvol behandeld met een nieuwe ablatietechniek.

De eerdere primeur(opent in een nieuwe tab) betrof een nieuwe techniek, waarbij via de lies door een bloedvat het hart wordt bereikt. Dit keer gaat het om een techniek die wordt toegepast bij patiënten die naast een hartritmestoornis nog een andere hartaandoening hebben en daarvoor een open hartoperatie moeten ondergaan. De hartritmestoornis wordt tijdens de open hartoperatie via de nieuwe ablatietechniek verholpen. Hiervoor ontwikkelde de firma Pulse Biosciences een nieuwe techniek: de Nanosecond Puls Field Ablation.

Ablatie

Bij een ablatie worden kleine littekens op het hart gemaakt die vervolgens ongewenste elektrische stroompjes (pulsen) tegenhouden. Die elektrische pulsen horen bij het hart, maar kunnen hartritmestoornissen veroorzaken als ze de verkeerde route nemen. De ablatielittekens houden de verkeerde pulsen tegen. De kleine littekens worden vaak gemaakt met koude- of hitte-technieken, maar tegenwoordig ook met elektrische schokken.

Twee-in-een

De Nanosecond Puls Field Ablation is een chirurgische klem die in minder dan een seconde een stroomstootje (nano-PFA)* afgeeft. De littekens die hiermee in het hartweefsel ontstaan, blokkeren de elektrische pulsen die de ritmestoornis veroorzaken. De techniek is veel sneller en mogelijk ook veiliger en effectiever dan gangbare ablatiemethoden. Doordat bij de nano-PFA geen hitte wordt gebruikt is er minder risico dat er ongewenst schade ontstaat aan omliggend hartweefsel. Bij patiënten die naast een hartritmestoornis ook een andere hartaandoening hebben en daarvoor een open hartoperatie nodig hebben, kan nu tijdens de operatie meteen de ritmestoornis verholpen worden.
Cardiothoracaal chirurg Bart van Putte(opent in een nieuwe tab) voerde de eerste ingrepen uit en is verheugd over deze verbeterde behandelmogelijkheid voor patiënten. “Ik ben onder de indruk van hoe snel en effectief we de ablaties konden uitvoeren in een fractie van de tijd die nodig is met de huidige technieken. De patiënten hebben de ingreep bovendien goed doorstaan.”

Eén van de grootste ablatiecentra in Nederland 

’s Werelds eerste behandeling met de innovatieve toepassing werd in het St. Antonius Hartcentrum uitgevoerd vanwege de kennis, ervaring en reputatie op het gebied van chirurgische behandeling van boezemfibrilleren. De ingrepen zijn onderdeel van een studie in drie Nederlandse hartcentra met als doel de effectiviteit en voordelen van de nieuwe techniek wetenschappelijk aan te tonen.

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis en wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd. De stoornis komt vooral voor bij oudere mensen. Jaarlijks worden in het St. Antonius Hartcentrum meer dan 1500 ablaties uitgevoerd. Zowel chirurgisch (via een open hartoperatie) als percutaan (bijvoorbeeld via de lies). Het St. Antonius behoort daarmee tot een van de grootste ablatiecentra van Nederland en daarbuiten en maakt gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn.

 

‘*de gepatenteerde nanoseconde PFA-technologie

Terug naar boven