Nieuwsoverzicht

Staaroperatie aan twee ogen tegelijk: 'Ik kon na 1 dag alweer tv kijken zonder bril'

Oogartsen en patiënten in het St. Antonius enthousiast over dubbele staaroperatie

dubbele staar-operatie
Oogarts Anina Rengifo met patiënte Van Driel na de dubbele staaroperatie.

Mensen met staar, die geen andere oogafwijkingen hebben, kunnen sinds kort in het St. Antonius Ziekenhuis op 1 dag aan beide ogen geopereerd worden. Voorheen moesten zij voor de behandeling aan het tweede oog een paar weken later terugkomen. Nu kan alles in één keer.

Deze zogeheten bilaterale cataractoperatie biedt veel voordeel voor patiënten. Het scheelt hen veel tijd en reiskosten en de hersteltijd is een stuk korter. Naar schatting komt één derde van de mensen met staar voor de dubbele ingreep in aanmerking.

Levenslang verholpen

Staar is een aandoening aan de lens in het oog. Patiënten zien daardoor vooral wazig, alsof ze door mist kijken. De oorzaak is een vertroebeling van de lens, meestal als gevolg van het ouder worden. Vaak zijn beide ogen in ongeveer gelijke mate aangedaan. Voor de ingreep wordt het oog verdoofd met druppels. Vervolgens vervangt de oogarts de lens door een kunstlens. Daarmee is de staar levenslang verholpen.

Patiënte mevrouw van Driel (76) werd onlangs in het St. Antonius aan beide ogen geholpen aan staar. Ze is boven verwachting tevreden over haar dubbele ingreep. “Ik ben zo verbaasd dat ik één dag na de operatie al weer tv kon kijken, zonder bril. Ik had niet eens door dat ik geen bril op had!”.

Verbetering voor patiënten

De meeste patiënten zien na de ingreep wel even onscherp, maar dat verbetert snel in de dagen daarna. Volgens oogarts Anina Rengifo is de dubbele staaroperatie een flinke verbetering voor patiënten: “Het visuele herstel kan hierdoor soms wel met zes weken worden versneld.”

Bovendien kunnen patiënten snel een nieuwe bril laten aanmeten en hoeven daarmee niet weken te wachten totdat het tweede oog ook is behandeld. Ook zijn er minder afspraken in het ziekenhuis nodig: voor de operatie zelf, maar ook voor de voor- en nacontroles. Dat komt ook de duurzaamheid ten goede: vooral doordat patiënten minder reizen, vermindert de CO2-uitstoot.

Net zo veilig

De dubbele staaroperatie is in opmars in Nederland. Vorig jaar publiceerde het medisch tijdschrift The Lancet een onderzoek dat uitwees dat deze procedure niet meer risico’s kent en dus net zo veilig is als twee aparte operaties. Dat was voor de oogartsen en het team oogheelkunde in het St. Antonius aanleiding om te starten met de dubbele staaroperatie. Daarvoor werden procedures zorgvuldig aangepast.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van ons nieuws? Volg ons dan op LinkedIn, Instagram en Facebook, of abonneer u op onze nieuwsbrief. Vul daarvoor in het aanmeldformulier(opent in een nieuwe tab) uw gegevens in.

Terug naar boven