Nieuwe sensor verbetert zorg op afstand voor mensen met ernstig hartfalen

Het St. Antonius Hartcentrum is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die met een nieuwe technologie de gezondheid van mensen met chronisch hartfalen op afstand in de gaten houdt. Het CardioMEMS HF-systeem helpt om verergering van hartfalen op tijd te herkennen en te behandelen. Hierdoor kunnen patiënten zich beter voelen en hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis.
De CardioMEMS HF-sensor, van leverancier Abbott, is een kleine draadloze sensor, ongeveer zo groot als een paperclip. Deze sensor wordt geplaatst in een bloedvat van de longen. Het meet elke dag de druk in de longslagader. Dit geeft belangrijke informatie over hoe het hart werkt en of iemand te veel vocht vasthoudt.
![]() | ![]() |
De patiënt hoeft hiervoor alleen maar een paar minuten per dag op een speciaal kussen met een antenne te liggen. De meetgegevens worden automatisch naar het ziekenhuis gestuurd. Daar bekijkt een team van verpleegkundigen en cardiologen de waarden. Als het nodig is, passen zij de medicatie aan. De sensor wordt met behulp van radiofrequente energie vanuit het kussen geactiveerd en heeft daarom geen batterij nodig. Hierdoor hoeft de sensor niet vervangen te worden en kan dus levenslang blijven zitten.
Veilig, betrouwbaar en in basispakket
Onderzoek laat zien dat het innovatieve systeem aan de nieuwste medische inzichten voldoet en veilig en effectief is. De nieuwe behandeling is daarom nu ook goedgekeurd door Zorginstituut Nederland (ZiN) als verzekerde zorg in het basispakket. Inmiddels is de sensor in het St. Antonius bij de eerste patiënten buiten het onderzoek geplaatst.

“Een mijlpaal”, volgens cardioloog Geert van Hout van het St. Antonius, die zich inzet voor de behandeling van patiënten met hartfalen. “Hiermee kunnen we de gezondheid van patiënten op afstand in de gaten houden. Zo zien we eerder veranderingen in de gezondheid en kunnen we op tijd ingrijpen als dat nodig is. Dit maakt de zorg efficiënter en ook prettiger voor de patiënt, die minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen.’’
Minder ziekenhuisopnamen door thuismonitoring
Volgens recente cijfers van de Nederlandse Hartstichting krijgen elk jaar ongeveer 38.000 mensen voor het eerst de diagnose hartfalen. Naar schatting leven er bijna 250.000 mensen met hartfalen in Nederland. Elk jaar sterven ruim 7.600 patiënten aan hartfalen. Jaarlijks zijn er ruim 34.000 ziekenhuisopnamen door hartfalen. Eerder Nederlands onderzoek toonde aan dat door het gebruik van deze technologie het aantal ziekenhuisopnamen met 44% (na gemiddeld 12 maanden) daalt.
Van Hout: "Niet iedere patiënt met hartfalen komt in aanmerking voor deze behandeling. De sensor wordt allen geïmplanteerd bij mensen met ernstig hartfalen die hiervoor vaker in het ziekenhuis zijn opgenomen en snel kortademig zijn. Vanuit de Nederlands Vereniging voor Cardiologie (NVVC) is hiervoor een leidraad opgesteld."
Toekomstbestendige zorg
Het St. Antonius Ziekenhuis wil dat de zorg ook in de toekomst voor iedereen beschikbaar blijft, zonder in te leveren op kwaliteit en persoonlijke aandacht. Met behulp thuismonitoring waarborgen we kwaliteit van zorg en zetten we schaarse zorgcapaciteit optimaal in. Thuismonitoring past daarom bij een van de manieren waarop we onze zorg nu en in de toekomst vormgeven.
Lees hier meer over wat het St. Antonius biedt op het gebied van Thuismonitoring.