Nieuwsoverzicht

St. Antonius levert met speciale taskforce belangrijke bijdrage aan corona-onderzoek

ild-biobank-onderzoekcorona
Fotobijschrift: Researchmedewerker Claudia Roodenburg vraagt coronapatiënten of zij bloed willen afstaan voor onderzoek naar het coronavirus.

Over de hele wereld wordt er volop gezocht naar een behandeling tegen het coronavirus. Ook het St. Antonius Ziekenhuis levert een belangrijke bijdrage aan deze zoektocht. In het ziekenhuis is een speciale Taskforce Covid Research opgericht, dat zich bezighoudt met liefst 25 verschillende onderzoeken. 

“Dankzij de Taskforce Covid Research (TCR) kunnen we onze krachten bundelen en een zo groot mogelijke impact met de verschillende onderzoeken maken”, legt Evelien Geertsema, adviseur wetenschap van het St. Antonius uit. Veel van de studies waar het St. Antonius vanuit de TCR bij betrokken is, draaien om de zoektocht naar een geneesmiddel. “Tot nu toe is er nog altijd geen medicijn tegen Covid-19 gevonden en weten we dus niet goed hoe we deze infectieziekte kunnen behandelen.”

Tocilizumab 

Tocilizumab is een medicijn waar het St. Antonius sinds vorige maand onderzoek naar doet. Het geneesmiddel is ontworpen om de werking van het eiwit interleukine 6 (IL-6) te blokkeren. Dit eiwit speelt een rol bij het immuunsysteem en is een sleutelfactor bij ontstekingen. Het wordt al gebruikt bij reumatische aandoeningen en kan mogelijk ook werken bij coronapatiënten met ernstige (long)ontstekingen. Een aantal patiënten met ernstige Covid-19 van het St. Antonius doet mee aan de studie en krijgt via een infuus tocilizumab óf een placebo toegediend. “Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de resultaten. We wachten nu op wat er uit de analyse van de eerste data komt”, aldus hoofdonderzoeker en longarts Jan Grutters.

Antistoffen

Een ander onderzoek waar het ziekenhuis aan meedoet, is het toedienen van plasma met antistoffen als behandeling bij Covid-19. Deze antistoffen komen van mensen die het coronavirus hebben gehad. “Door deze antistoffen toe te dienen aan patiënten met Covid-19 wordt hun afweersysteem ondersteund in de verdediging tegen het coronavirus”, legt Geertsema uit. Het St. Antonius werkt hierin samen met andere ziekenhuizen verspreid door het hele land. 

Zorgdata

Veel van de onderzoeken uit de Taskforce Covid Research richten zich ook op het krijgen van meer kennis over Covid-19. “Er is erg weinig bekend over het ziekteproces. We verzamelen daarom informatie over onze patiënten met Covid-19, hun behandeling en het ziekteverloop in databases.” Hiervoor hebben artsen van het St. Antonius een dashboard ontwikkeld, waar allerlei data verzameld wordt. “Door deze data te bundelen en overzichtelijk weer te geven, kunnen we veel efficiënter werken en het ziekteverloop van andere patiënten beter voorspellen.” 

Biobank

Een belangrijke rol voor onderzoek naar Covid-19 binnen het St. Antonius is weggelegd voor de biobank. Hierin bewaart het St. Antonius al meer dan 15 jaar lichaamsweefsel van patiënten met zeldzame longziekten ten behoeve van onderzoek. In deze biobank zijn nu ook cellen, bloed en DNA van zo’n 150 coronapatiënten te vinden. “Onderzoek van dit materiaal geeft ons inzicht in het ziekteverloop en in bijvoorbeeld de invloed van bepaalde eiwitten of genen. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld beter inschatten hoe ziek een patiënt met Covid-19 zal worden en kunnen we eventueel sneller ingrijpen met medicatie.”

Volgens Geertsema helpen al deze onderzoeken echt in de strijd tegen corona. “Het is een nieuwe en ernstige ziekte, waar we waarschijnlijk nog lang mee te maken gaan krijgen. Daarom is alle kennis die we kunnen vergaren noodzakelijk én belangrijk, zodat we patiënten uiteindelijk sneller en beter kunnen behandelen.”

Terug naar boven