Nieuwsoverzicht

Nederlandse primeur voor St. Antonius Ziekenhuis met operatiekamer van de toekomst: de hybride OK

Oplevering mijlpaal voor medische ambities Philips

Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft vandaag als eerste ziekenhuis in Nederland een hybride operatiekamer geopend; een combinatie van een steriele, conventionele operatiekamer en een moderne katheterisatiekamer. Er zijn zowel ‘open’ operaties als ingrepen via een prikgat of kleine snee mogelijk. 

De nieuwe hybride operatiekamer
Utrecht / Nieuwegein - Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft vandaag als eerste ziekenhuis in Nederland een hybride operatiekamer geopend. Het woord hybride staat hierbij voor de unieke combinatie van een steriele, conventionele operatiekamer en een katheterisatiekamer. Door de twee tot op heden gescheiden werelden samen te brengen is de opvallend ruime operatiekamer zeer breed inzetbaar voor een groot aantal verschillende behandelingen aan ondermeer het hart en de vaten. Het ziekenhuis speelt hiermee in op misschien wel een van de sterkste trends in de chirurgie, namelijk de overgang van ‘open operaties’ naar ‘gesloten procedures’ – het opereren via een bloedvat, ook wel bekend als endovasculair.

Hart- en vaatchirurgie zijn sterk veranderd de afgelopen decennia. Steeds vaker worden patiënten met een katheter via bijvoorbeeld een prikgat in de lies geopereerd in plaats van met een grote ‘open’ operatie. Deze methode is vaak nauwkeuriger, minder belastend voor de patiënt en het aantal verpleegdagen is lager. De behandelingen worden meestal uitgevoerd in een katheterisatiekamer. Dit soort kamers is voorzien van beeldvormingsapparatuur waarmee artsen tijdens ingrepen van buitenaf in het lichaam van de patiënt kunnen kijken om zo met een katheter naar de te behandelen plek te manoeuvreren. Behalve via een klein prikgat vragen nieuwe type ingrepen ook steeds vaker om een operatie via een kleine snede in de lies. Hiervoor heb je de steriliteit van een operatiekamer nodig en de apparatuur uit de katheterisatiekamer. De hybride OK maakt dit mogelijk.

De hybride operatiekamer biedt nu het beste-van-het-beste voor zowel conventionele als endovasculaire chirurgie: èn een steriele omgeving èn de modernste beeldvormingsapparatuur. Het snel van methode switchen, iets wat bij bijvoorbeeld hart- en vaatingrepen cruciaal kan zijn, is er beter mogelijk – zónder dat de patiënt naar een andere ruimte overgebracht hoeft te worden of langer opgenomen hoeft te worden. 

Maar er is meer wat de hybride operatiekamer bijzonder maakt. Door de jaren heen raakten de bestaande OK’s steeds voller met alle nieuwe apparatuur. Met als gevolg een steeds beperktere werkruimte voor het medisch personeel. Bij de hybride operatiekamer is men uitgegaan van de nieuwste en meest krachtige apparatuur en een verbeterde werkomgeving met veel meer bewegingsvrijheid voor het team van specialisten. Dit vraagt veel ruimte. De technologie is in de hybride OK daarom zo veel mogelijk geïntegreerd in de wanden en in het plafond - dit alles in een ruimte die twee keer zo groot is als gebruikelijk. Het resultaat is dè operatiekamer van de toekomst. Het St. Antonius Ziekenhuis is hiermee optimaal uitgerust om de groeiende groep hart- en vaatpatiënten van de nieuwste behandelingen te kunnen voorzien in een veilige omgeving die optimale steriliteit biedt.

“Baanbrekende technologische ontwikkelingen hebben de vaatchirurgie de voorbije decennia drastisch veranderd”, zegt dr. Eric van de Pavoordt, vaatchirurg in het St. Antonius Ziekenhuis. “Daardoor is vraag ontstaan naar een nieuw type vaatspecialist, die zowel bekwaam is in conventionele ‘open’ als in endovasculaire ‘gesloten’ chirurgie. Vanzelfsprekend zijn daarmee de eisen die vaatchirurgen aan de operatiekamer stellen ingrijpend veranderd.” 

“Het was een veelgehoorde wens vanuit de medische wereld om beide behandeltypes in één en dezelfde ruimte te kunnen uitvoeren. Met de hybride operatiekamer kunnen we een totaaloplossing aanbieden die geschikt is voor nagenoeg alle soorten open en gesloten ingrepen. Hij maakt een gestroomlijnde samenwerking mogelijk tussen verschillende typen specialisten,” zegt Will Ickenroth, business manager beeldvormingssystemen bij Philips Healthcare Benelux. “De hybride OK past dan ook uitstekend in onze reeks oplossingen voor minimaal invasieve behandeling van aandoeningen.”

Meer informatie

Lees voor meer informatie ook:

Terug naar boven