Nieuwsoverzicht

Keuzehulp prostaatkanker helpt patiënt en arts bij ‘Samen beslissen’

Verpleegkundige legt de keuzehulp prostaatkanker uit aan patiënt

Sinds een aantal maanden gebruikt het Prostaatkankercentrum de keuzehulp prostaatkanker. Dit is een digitaal overzicht over de behandelmogelijkheden bij prostaatkanker met de bijbehorende voor- en nadelen. Daarnaast bevat de keuzehulp vragen over persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. De keuzehulp helpt patiënten om een weloverwogen keuze te maken tussen de diverse behandelmogelijkheden en daarover in gesprek te gaan met hun behandelend arts.

De patiënt vult de keuzehulp thuis op zijn gemak in, eventueel samen met naasten. De uitkomsten worden besproken op het combispreekuur, waarbij de patiënt afzonderlijke afspraken heeft met de uroloog, radiotherapeut en de oncologieverpleegkundige. Meestal kan de patiënt aan het einde van het combispreekuur op basis van de gesprekken met de behandelaars en de keuzehulp een weloverwogen keuze maken.

Komt de patiënt er nog niet meteen uit, dan kan hij na het combispreekuur nog rustig thuis nadenken. Zodra er een keuze is gemaakt, geeft de patiënt dit door of er volgt indien nodig nog een extra gesprek.

De drie stappen uit de keuzehulp prostaatkanker

Goede ondersteuning naast alle gesprekken 

Oncologieverpleegkundie Cynthia de Bie is positief over de keuzehulp prostaatkanker. Haar ervaring is positief: “Patiënten geven aan dat ze de keuzehulp een fijne voorbereiding op het combispreekuur vinden. Het is een goede ondersteuning naast alle gesprekken. Vaak bevestigt de keuzehulp de behandelkeuze die de patiënt al in zijn hoofd had en dat geeft de patiënt extra zekerheid dat hij de juiste keuze maakt.”

Samen beslissen

De introductie van keuzehulpen past in het beleid van ons ziekenhuis om patiënten en artsen samen te laten beslissen over een behandeling. Daarbij komen de arts met zijn/haar medische kennis en de patiënt met zijn persoonlijke voorkeuren samen tot een behandelplan waar goed over nagedacht is. De keuzehulp helpt patiënten daarbij om eigen wensen en voorkeuren op een rij te zetten. De keuzehulp vervangt het gesprek met de arts dus niet, maar is hier een aanvulling op. 

We gebruiken in het St. Antonius inmiddels voor diverse aandoeningen keuzehulpen en daar komen er steeds meer bij. Zo is er een keuzehulp CVA beschikbaar voor patiënten die een hersenbloeding of -infarct hebben gehad. Ook patiënten met bijvoorbeeld nierfalen en diverse vormen van kanker kunnen inmiddels gebruikmaken van een keuzehulp. 

Meer over de keuzehulp prostaatkanker.

Terug naar boven