Irma is behandeld tegen incontinentie voor ontlasting
Irma is behandeld tegen incontinentie voor ontlasting
Robert Dijkstra en Niels Wijffels zijn twee chirurgen die zich samen met physician assistant Iris van den Bosch hebben gespecialiseerd in de proctologie. Een vrij onbekend specialisme dat zich bezighoudt met de ‘uitgang’ van ons lichaam. Geen onderwerp voor familiefeestjes, wel vaak de oorzaak van grote sociale problemen. Een van de veel voorkomende klachten is incontinentie voor ontlasting. Irma had er veel last van, maar is geholpen met een sacrale neurostimulator. Met succes!
De 44-jarige Irma uit Biddinghuizen kreeg twaalf jaar geleden, na de geboorte van haar dochter, last van bekkenbodemklachten. “In de ziekenhuizen in de buurt konden ze me niet helpen, ook niet toen de klachten resulteerden in incontinentie voor ontlasting.” Bij deze vorm van incontinentie verliezen mensen ongewild ontlasting.
Via haar zorgverzekeraar kwam Irma terecht bij het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden, het ziekenhuis waarmee het St. Antonius Ziekenhuis begin dit jaar is gefuseerd. Daar werd bij haar een neurostimulator geplaatst. Chirurg Robert Dijkstra legt uit: “Dat is een apparaatje dat onder de huid wordt ingebracht, meestal rechts in de bovenbil. Het stuurt lichte pulsjes naar de zenuwen onder in de rug die de darmen, blaas en sluitspieren aansturen. De neurostimulator stimuleert de sacrale zenuwen, waardoor mensen de controle over hun darmfunctie terugkrijgen en ze weer tijdig gewaarschuwd worden als ze naar het toilet moeten.”
Onvoorstelbaar
“Onvoorstelbaar”, reageert Irma ruim een half jaar later. “In het begin is het onwennig. Je bent onzeker. Ook psychisch en emotioneel is het niet niks. Het ziekenhuis heeft me daarin goed ondersteund. Of het werkt? Nou en of! Ik heb sinds de proefplaatsing geen ongelukje meer gehad. Ik ben er echt heel erg blij mee.”
Onderzoek en behandeling
Tijdens het spreekuur worden alle oorzaken van de incontinentie onderzocht. Dit gebeurt met een inwendige echo, een drukmeting van de kringspier en eventueel een röntgenonderzoek naar de verzakking van de endeldarm. Vervolgens zijn er veel behandelmogelijkheden, waarbij wordt geprobeerd de problemen aan te pakken met medicijnen en bekkenbodemfysiotherapie.
Wanneer dit niet voldoende uitkomst biedt, kan een operatie bij bijvoorbeeld een verzakking worden overwogen. Ook een spoelsysteem, waarbij mensen thuis elke ochtend hun darmen schoonspoelen, kan een oplossing zijn.
Het plaatsen van een neurostimulator is een laatste optie. Patiënten van het St. Antonius Ziekenhuis worden voor deze behandeling doorverwezen naar het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, waarmee we in januari 2016 zijn gefuseerd.