Nieuwsoverzicht

Inpakrobot verpakt moeiteloos 100.000 operatiesets voor sterilisatie per jaar

Renate Kalshoven
Renate Kalshoven bij de splinternieuwe inpakrobot.

Achter elkaar rollen stalen bakjes met operatie-instrumenten van de lopende band. Een robotarm tilt ze op, drie andere vouwen er razendsnel een blauwe steriele doek (blue wrap) omheen - als een soort reuzen-origami. Tape erom, streepjescode erop en het pakket is klaar voor sterilisatie. Daarna zijn de instrumenten weer gereed voor gebruik bij een volgende operatie.

Sinds deze week is op de Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) in Utrecht de gloednieuwe CSA-robot van R-Solution aan het werk. Deze robot neemt zwaar fysiek werk over van de medewerkers en levert operatiesets in constante kwaliteit aan de OK’s en poli’s.

Robot maakt werk lichter

Renate Kalshoven, afdelingshoofd van de CSA, is blij met het apparaat. ,,Het inpakken van de operatiesets is behoorlijk arbeidsintensief, zeker als je bedenkt dat er 100.000 sets per jaar voorbijkomen. Het is tijdrovend: je bent gemiddeld twee minuten per set bezig. Medewerkers moeten grote doeken blue wrap vastpakken en staan daarbij vaak voorovergebogen te werken. Een grote operatieset kan wel vijftien kilo wegen. Mensen krijgen daardoor last van hun polsen en schouders. Daarnaast hebben ook wij te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Dit intensieve werk leent zich goed voor een robot.”

De gloednieuwe robot is eerder deze maand in Utrecht geplaatst en wordt de komende weken geleidelijk in gebruik genomen. De oude werkplekken blijven voorlopig bestaan. Medewerkers worden geschoold in de bediening, het onderhoud en het verhelpen van kleine storingen. Voor niemand staat de werkgelegenheid op het spel. Wel kan de robot helpen toekomstige personeelstekorten op te vangen.

Meer maatwerk, minder afval

Ook is het werken met de robot duurzamer. ,,Voorheen werd alles verpakt in doeken van 140 bij 140 centimeter. De robot weet precies hoeveel nodig is voor een set en snijdt het doek op maat. Dat bespaart een kwart aan materiaal en afval, zo’n 3.300 kilo ‘blue wrap’.”

De belangstelling voor de robot is groot, merkt Renate: ,, Mijn agenda voor de komende tijd staat vol met afspraken van collega’s van andere ziekenhuizen. Ze vragen allemaal: wanneer mogen we komen kijken?”

Terug naar boven