Nieuwsoverzicht

Cardioloog Lucas Boersma ontvangt internationale prijs

boersma3
V.l.n.r.: George Van Hare (president Heart Rhythm Society), Lucas Boersma (cardioloog St. Antonius), Peng-Sheng Chen (hoofdredacteur Heart Rhythm Journal). Foto van © HRS/Todd Buchanan 2018.

Lucas Boersma, cardioloog in ons ziekenhuis, heeft een internationale prijs ontvangen voor het onderzoek naar de hartoorafsluiting bij hartritmestoornissen. Hij nam de award in ontvangst tijdens een congres in Chicago.

Een jaar geleden maakte cardioloog Lucas Boersma de wetenschappelijke onderzoeksresultaten bekend van de Europese Ewolution-studie. Dit gebeurde tijdens het grootste congres over hartritmestoornissen ter wereld in Chicago (VS). Uit het onderzoek bleek dat hartoorafsluiting ook in de alledaagse praktijk een veilige en effectieve ingreep is voor preventie van beroerte bij patiënten met boezemfibrilleren: een stoornis waarbij het hart onregelmatig en sneller klopt.

Precies een jaar later kreeg Boersma bij de editie van 2018 de jaarlijkse 'Joan and Douglas P. Zipes Award' uitgereikt van het ‘Heart Rhythm Journal’. Het onderzoek is naar aanleiding van dit artikel door het internationale tijdschrift uitgeroepen tot 'de belangrijkste studie uit 2017 die het meest heeft bijgedragen aan het begrijpen en behandelen van hartritmestoornissen'.

Unieke waardering

“Voor sommige patiënten met boezemfibrilleren is hartoorsluiting de enige optie om beschermd te worden tegen het optreden van een beroerte. Deze unieke waardering voor ons werk toont het toenemende belang van deze behandeltechniek aan", aldus Lucas Boersma.

In 2010 voerde hij samen met collega cardioloog Benno Rensing de eerste hartoorsluiting in Nederland uit. Toen al werd aangenomen dat de ingreep effectief zou zijn, maar wetenschappelijke onderbouwing ontbrak nog. De onderzoeksresultaten die vorig jaar bekend werden, tonen aan dat het via een katheter vanuit het linker hartoor - een kleine uitstulping van de hartboezem - de kans op een beroerte aanzienlijk verlaagt bij patiënten met hartritmestoornissen. Waar het risico zonder behandeling op 7,2 procent ligt, daalt dit door een hartoorsluiting naar 1,1 procent.

Terug naar boven