Betere analyse kankercellen
Behandeling op maat
Om kanker op te sporen en om vervolgens de juiste behandeling te kiezen wordt weefsel onderzocht. Dat gebeurt op de afdeling Pathologie. Vorig jaar is in het St. Antonius een nieuwe, revolutionaire technologie in huis gehaald waarmee dit onderzoek sterk verfijnd is. De gevolgen voor de patiënten: een betere diagnose, waardoor behandeling op maat kan worden toegepast.
Next-Generation Sequencing, ofwel NGS. Dat is de naam van de nieuwe technologie. Door op dit gebied samen te werken met de pathologie-afdelingen van twee andere grote ziekenhuizen, in Den Bosch en Arnhem, is veel kennis bij elkaar gebracht. Dit samenwerkingsverband behoort meteen tot een van de grootste aanbieders van deze complexe technologie in ons land.
Behandeling
Alain Kummer steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Als patholoog speurt hij naar eventuele afwijkingen in het weefsel om het juiste type kanker te ontdekken. “De ontwikkelingen gaan razendsnel”, aldus Alain. “Dit onderzoek gebeurt normaliter met een microscoop, maar dat vinden wij niet meer voldoende. Met de nieuwe NGS-technologie kunnen we veel dieper kijken naar het genetisch materiaal. De veranderingen in de kankercellen, die we daar kunnen waarnemen, kunnen van grote invloed zijn op de behandeling.”
Betere analyse
Paul Roepman is klinisch moleculair bioloog op de afdeling Pathologie. Ook hij is enthousiast over de nieuwe mogelijkheden. “Met weinig weefsel, wat prettig is voor de patiënt, krijg je nu een veel gedetailleerdere analyse”, vertelt hij. “Elke tumor is uniek en elke tumor vraagt een unieke, gerichte therapie. Met deze onderzoeksmogelijkheid is beter te bepalen welke therapie het beste ingezet kan worden.”
Voorlopig wordt deze manier van diagnosticeren voornamelijk gebruikt bij de behandeling van darm-, long- en huidkanker en voor wetenschappelijk onderzoek. De aanschaf van deze kostbare nieuwe technologie is mede mogelijk gemaakt door het St. Antonius Onderzoeksfonds en het Innovatiefonds.