Nieuwsoverzicht

Aandacht voor osteoporose (botontkalking)

Informatiekraam voor patiënten en bezoekers op locatie Utrecht

osteoporosedag 2024

Op 20 oktober is het 'Wereld osteoporose dag'. Dit is de aanleiding om ook in ons ziekenhuis aandacht te besteden aan deze chronische ziekte, die vaak pas ontdekt wordt na een botbreuk. Daarom staat er op 15 en 17 oktober een informatiekraam Osteoporose op locatie Utrecht. De osteoporose-verpleegkundigen en de patiëntenvereniging vertellen u graag meer over preventie en behandeling. Ook is het mogelijk om een test te doen. 

Wat is osteoporose? 

Rond het 45e levensjaar verandert het evenwicht tussen de opbouw en afbraak van het bot. Er wordt dan meer bot afgebroken dan opgebouwd. Hierdoor worden de botten ’brozer’. Dit is een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Wanneer er veel botafbraak is, is er sprake van osteoporose. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel botontkalking genoemd. Hierdoor kan het bot dusdanig verzwakken dat het gemakkelijk breekt.

Hoewel osteoporose bij mannen en vrouwen voorkomt, speelt dit vaak bij vrouwen na de overgang. Na de overgang maakt het lichaam veel minder oestrogenen aan en dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de opbouw van nieuw botweefsel. Na de overgang gaat het proces van botontkalking dus extra snel. Osteoporose geeft in het begin geen klachten, maar naarmate de botten poreuzer worden kunnen deze wel ontstaan. 

Osteoporose is een chronische ziekte. Als je eenmaal osteoporose hebt, gaat de aandoening niet meer weg. Wel is het mogelijk om het zwakker worden van de botten te stoppen of te vertragen. Dat moet gebeuren door een goede behandeling en door aanpassingen in je leefstijl.

Het aantal mensen met osteoporose neemt sterk toe door o.a. vergrijzing en verandering van leefstijl (meer zitten, gebruik van medicijnen e.d.). 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 8 heeft osteoporose.

Fractuur- en osteoporosespreekuur

In ons ziekenhuis hebben we een fractuur- en osteoporose-spreekuur op de poli Chirurgie. Bent u  boven de 50 jaar en heeft u recent een botbreuk gehad, dan is het verstandig om uw botkwaliteit te laten onderzoeken. De verwijzing verloopt via de medisch specialist of uw huisarts.  

Bezoek de informatiekraam osteoporose en test uzelf

Wit u meer weten over osteoporose en weten hoe u de kans op osteoporose kunt verkleinen of welke behandelingen mogelijk zijn? Of wilt u een testje doen om uw risico op osteoporose in te schatten? Dan bent u van harte welkom bij informatiekraam osteoporose. De osteoporoseverpleegkundigen delen informatie en ook de patiëntenvereniging osteoporose is aanwezig.

Waar en wanneer? 

  • Dinsdag 15 en donderdag 17 oktober 
  • 09.30 tot 12.00 uur 
  • St. Antonius Ziekenhuis, locatie Utrecht. U vindt ons in de centrale hal op de 1e etage, achter de inschrijfbalie. 
     
Terug naar boven