St. Antonius brengt zorg bij patiënten thuis
‘Thuis voel ik me minder patiënt dan in het ziekenhuis’
Patiënten van het St. Antonius Ziekenhuis die immuuntherapie met Trastuzumab krijgen, kunnen deze therapie vanaf 3 maart ook thuis toegediend krijgen door onze eigen oncologieverpleegkundigen. Thuisbehandeling wordt door veel patiënten als positief ervaren: "Je voelt je thuis minder patiënt."
Inmiddels zegt 90% van de patiënten die deze immuuntherapie krijgen, dat ze gebruik willen maken van thuistoediening. In totaal gaat het bij de start om ongeveer 20 tot 24 patiënten uit Utrecht, Nieuwegein, Woerden en omstreken.
De zorg verandert
In Nederland maar ook bij het St. Antonius. Zo zien we dat poliafspraken steeds meer vervangen worden door zorg thuis, e-health of huisarts. Alles is erop gericht om te voorkomen dat patiënten onnodig (lang) in het ziekenhuis zijn. Samenwerking met huisartsen en verpleeghuizen is dan ook steeds belangrijker. Deze immuuntherapie is een van de drie pilotprojecten bij het St. Antonius van verplaatsing van ziekenhuiszorg naar huis.
Sita Splinter, afdelingshoofd, vindt het een mooie ontwikkeling: “Een patiënt is allereerst mens en wil het liefst doorgaan met zijn leven. Juist ook als hij ziek is. Waar kan dat beter dan thuis? Passende zorg is voor iedereen anders. Wij willen zorg dan ook zoveel mogelijk laten aansluiten bij de behoeften van de patiënt om zo de kwaliteit van zijn leven te verbeteren. We verwachten dat zorg thuis voor veel patiënten minder omslachtig is en infecties voorkomt. Bovendien is het een extra dimensie aan het vak Verpleegkunde. Onze verpleegkundigen zien patiënten in het ziekenhuis als ook thuis."
Ook zorg thuis voor MS- en hematologiepatiënten
Naast de behandeling met Trastuzumab bieden we ook andere zorg thuis. Zo biedt het St. Antonius het middel Methylprednisolon voor MS-patiënten thuis aan en binnenkort geldt dit ook voor bloedtransfusies bij hematologiepatiënten. In beide gevallen vindt thuistoediening plaats door het Specialistisch Team Midden-Nederland van Careyn. St. Antonius wil met deze pilot, die gedaan wordt binnen drie verschillende specialismen, in brede zin verkennen wat het in de praktijk betekent om zorg naar thuis te verplaatsen. De pilot maakt deel uit van het project Care@Home waaraan het St. Antonius, het Martini Ziekenhuis in Groningen en Tergooi in Hilversum meedoen op het gebied van thuistoedieningen.
Hoe werkt thuisbehandeling met Trastuzumab?
De eerste kuren van de behandeling met Trastuzumab vinden altijd in het ziekenhuis plaats. Als dit goed verloopt, kan een patiënt zelf aangeven of hij/zij de medicatie voortaan thuis toegediend wil krijgen of in het ziekenhuis. Wanneer de specialist het medisch verantwoord vindt, kan gestart worden met de thuistoediening. Dat ziet er over het algemeen hetzelfde uit als in het ziekenhuis en is ook even veilig. De oncologieverpleegkundige zorgt bij elke toediening voor alle benodigde materialen en neemt de medicatie mee. Ze blijft gedurende de gehele toediening bij de patiënt thuis waardoor er ook tijd overblijft voor een praatje.
De auto om patiënten te bezoeken is mede mogelijk gemaakt door autodealer Van Ekris uit Maarssen