Nieuwsoverzicht

Onderzoek St. Antonius: pepermunt als medicijn?

Voor kinderen met medisch onverklaarbare buikpijn

Rene Alkema, commercieel directeur bij Fortuin Dockum Carin Bunkers, verpleegkundig specialist Kindergeneeskunde en Koen Vermeijden arts-onderzoeker houden pepermunt verpakkingen in de handen.

Helpt pepermunt kinderen met niet-medisch verklaarbare buikpijn? Dat onderzoeken onderzoekers vanuit het St. Antonius Ziekenhuis en in twaalf andere ziekenhuizen in Nederland. Aan het onderzoek doen ongeveer 240 kinderen mee. De Dokkumse pepermuntfabrikant Fortuin stelt de benodigde Wilhelmina-pepermuntjes beschikbaar. 

Ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland heeft last van het prikkelbare darmsyndroom of functionele buikpijn. Deze veelvoorkomende aandoeningen veroorzaken chronische buikpijn en ontregelde stoelgang, zonder aanwijsbare onderliggende medische oorzaak.

Pepermuntolie, afkomstig uit de muntplant wordt al heel lang gebruikt bij darmproblemen. Carin Bunkers, verpleegkundig specialist Kindergeneeskunde, legt uit: "Inmiddels weten we uit laboratoriumproeven dat pepermuntolie de darmspieren kan laten ontspannen en de pijnsignalen uit de buik verminderen. Bij volwassenen met chronische buikpijn is al aangetoond dat capsules met pepermuntolie effectiever zijn dan placebo’s bij het verminderen van de buikpijn. Bij volwassenen lijkt de inzet van pepermuntolie een gunstige werking te hebben, over de invloed van pepermuntolie bij kinderen is minder bekend."

Dat bevestigt ook Koen Vermeijden, arts-onderzoeker MINT-studie bij het St. Antonius: "Het doel van de MINT-studie is dan ook het onderzoeken van de effecten van pepermuntolie op buikklachten bij kinderen vanaf 8 jaar. We weten dat capsules met pepermuntolie vanaf deze leeftijd veilig te gebruiken zijn. We onderzoeken of pepermuntoliecapsules beter werken dan placebocapsules, maar ook of gewone Wilhelmina-pepermuntjes beter werken dan de placebocapsules. Dat doen we door 240 kinderen tussen de 8 en 18 jaar te laten deelnemen aan deze zorgevaluatie."

Placebo

De kinderen worden via loting ingedeeld in drie groepen: zij krijgen gedurende acht weken pepermuntoliecapsules, placebocapsules of pepermuntjes. Na de behandeling volgt het St. Antonius de kinderen nog 4 weken. Gedurende de totale studieperiode van 12 weken vragen de onderzoekers de kinderen een buikpijndagboek in te vullen via een app, waarin kan worden aangegeven hoe vaak ze buikpijn hadden, hoe erg de buikpijn was en of hij/zij extra pijnstillers zoals paracetamol hebben gebruikt.

Ook vragen ze de kinderen voor en na afloop van de behandeling vragenlijsten in te vullen over de kwaliteit van leven, gevoelens van angst en depressie en zaken als schoolverzuim, bijwerkingen en gebruiksgemak van de pillen. Het wetenschappelijk onderzoek zal drie jaar duren.

Rene Alkema, commercieel directeur bij Fortuin Dockum: "We zijn trots dat we een kleine bijdrage aan dit onderzoek kunnen leveren door pepermunt beschikbaar te stellen. We hopen dat het onderzoek resultaten oplevert waar de kinderen baat bij hebben."

Terug naar boven