Beroerte
Contact
Een beroerte is een aandoening van de bloedvaten in de hersenen. Een beroerte wordt ook wel een CVA genoemd. Een CVA is een afkorting van: Cerebro Vasculair Accident.
Een CVA kan een herseninfarct of hersenbloeding zijn en wordt ook wel 'beroerte' of 'stroke' genoemd. Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) kunnen dezelfde klachten optreden als bij een herseninfarct, maar deze klachten verdwijnen binnen 24 uur.
Op deze pagina snel naar
Meer over hoe een beroerte ontstaat
Bij een herseninfarct raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel.
Bij een hersenbloeding ontstaat er een gaatje in een bloedvat in de hersenen.
Meer informatie is ook te vinden in dit filmpje en op de website van de Hartstichting
Een deel van de hersencellen werkt niet meer. Sommige functies van het lichaam vallen dan uit. We noemen dit uitvalsverschijnselen.
TIA
TIA staat voor Transient Ischemic Attack. Een TIA is een tijdelijke stoornis van de bloeddoorstroming van de hersenen. Het is een belangrijke waarschuwing. Er kunnen meer TIA's of een beroerte volgen. Zoek na een TIA zo snel mogelijk medische hulp. Bijvoorbeeld via uw huisarts.
Lees meer
Uw huisarts neemt telefonisch contact op met de spoedneuroloog die dan aanwezig is in het ziekenhuis om uw klachten te bespreken. Bij vermoeden van een TIA zijn de volgende situaties mogelijk:
- U wordt gevraagd om naar de SEH (Spoed Eisende Hulp) te komen (zelf of met de ambulance) waarna mogelijk een opname op de Stroke unit van de afdeling neurologie volgt.
- Er wordt een afspraak gemaakt op de TIA-poli. Dat betekent dat u binnen 24 uur op de spoedpoli van de neurologie wordt gezien.
- Er wordt indien nodig een reguliere (niet spoed) afspraak gemaakt op de polikliniek neurologie om u klachten verder in kaart te brengen.
Deze situaties zijn afhankelijk van het tijdstip van ontstaan van de klachten en de ernst en de duur van de klachten.
De hersenen
We hebben onze hersenen nodig bij alles wat we doen: van denken en voelen tot praten en bewegen. Hersenen verbruiken veel zuurstof en suiker (glucose). Zuurstof en glucose gaan door de bloedbaan naar de hersenen. Als de hersenen enkele minuten geen zuurstof en glucose krijgen kunnen ze beschadigd raken. Soms is dit blijvend, soms is dit tijdelijk. De hersenen bestaan uit verschillende gebieden:
Lees meer
- De grote hersenen. Deze bestaan uit de rechter en linker hersenhelft. De rechterhelft bestuurt de linkerkant van het lichaam. De linkerhelft bestuurt de rechterkant van het lichaam.
- De kleine hersenen. Deze zijn belangrijk voor het evenwicht en de coördinatie.
- De hersenstam. Dit is de verbinding tussen de hersenen en het ruggenmerg. De hersenstam stuurt belangrijke functies aan, zoals de hartslag, ademhaling, temperatuur en bloeddruk.
Oorzaken
Een beroerte kan ontstaan door de volgende oorzaken:
- Aderverkalking door:
- roken
- alcohol gebruik
- hoge bloeddruk
- hoog cholesterol
- Hartritmestoornissen
Heel soms kan een beroerte veroorzaakt worden door:
- Infecties
- Kanker
Gevolgen van een beroerte
De gevolgen van een beroerte kunnen per persoon verschillend zijn:
- Lichamelijke gevolgen, zoals krachtverlies of controleverlies. Bijvoorbeeld bij het bewegen, bij spraak en taal, bij slikken, het zien, blaascontrole.
- Gevolgen in cognitie (het waarnemen, denken, onthouden van kennis en deze kennis op een goede manier toepassen en begrijpen). Zoals concentratie/ geheugenproblemen, vertraagde verwerking van informatie.
- Veranderingen in emotie en gedrag. Zoals stemmingsproblemen.
Bent u jonger dan 50 jaar en heeft u een beroerte gehad? Op de website van het RadboudUMC is meer informatie te vinden over de gevolgen.