Behandelingen & onderzoeken Neurologie

Prednisonkuur bij MS

Methylprednisolonkuur is een medicijnkuur van 3 tot 5 dagen. Deze kuur wordt in de volksmond ook wel prednisonkuur genoemd. 

Meer over prednisonkuur bij MS

Duur van de behandeling

De kuur duurt 3 tot 5 dagen: uw arts vertelt u hoeveel dagen de behandeling bij u precies duurt. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Op de afgesproken dagen komt u elke dag (ook in het weekend) naar het ziekenhuis voor de toediening van het medicijn. U krijgt de kuur dan in dagbehandeling.
  • Of: u wordt voor de afgesproken dagen in het ziekenhuis opgenomen.

U bespreekt met uw arts wat voor u de beste keuze is. Op de afgesproken behandeldagen krijgt u het medicijn via een infuus. Per keer duurt dit 1 uur.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Iemand meenemen

Als u de kuur in dagbehandeling krijgt, neem dan iemand mee die u weer thuis kan brengen. Het kan namelijk zijn dat u zich na de behandeling niet zo lekker voelt door het medicijn.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

De arts of de verpleegkundige brengt een infuus aan in uw onderarm. Hiervoor prikt hij u in één van de aders. Daarin wordt een plastic hulsje geschoven. Het medicijn dat u krijgt (de methylprednisolon) zit opgelost in een zakje en is vloeibaar. Dit zakje wordt op uw infuus aangesloten.

Het duurt ongeveer 1 uur voordat het zakje leeg is. Daarna wordt het infuus nog 'doorgespoeld' met een oplossing van 'zout water' en koppelt de verpleegkundige het infuus af. Het plastic hulsje blijft zitten voor de volgende toediening. Ter bescherming gaat er een verband omheen.

Als u de kuur in dagbehandeling krijgt, kunt u daarna weer naar huis. De volgende dag komt u op het afgesproken tijdstip weer naar het ziekenhuis.

Voor de volgende toediening hoeft niet weer een infuus geprikt worden; de verpleegkundige sluit de nieuwe medicijnen aan op het 'infuusnaaldje' in uw arm.

Nazorg

Weer thuis

Als u in dagbehandeling bent, gaat u na elke behandeling naar huis met het infuusnaaldje in uw arm. U heeft hier waarschijnlijk weinig last van. Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden:

  • Zorg ervoor dat het verband en het naaldje niet nat worden. U mag douchen: doe dan wel een plastic zakje om uw onderarm en plak dit dicht met een pleister.
  • Probeer om niet tegen het naaldje aan te stoten. Anders kan het van zijn plaats raken.

Na de laatste toediening van de kuur verwijdert de verpleegkundige het naaldje.

Bijwerkingen van de kuur

Het medicijn methylprednisolon heeft een aantal mogelijke bijwerkingen. U kunt hier last van krijgen, maar dat hoeft niet. De meeste mensen verdragen de kuur goed. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

  • Roodheid en zwelling in het gezicht
  • Maagklachten
  • Hartkloppingen
  • Slaapproblemen
  • Vermoeidheid
  • Metaalsmaak in de mond
  • Verhoogd suikergehalte in uw bloed

Deze bijwerkingen verdwijnen weer na afloop van de kuur. Meer ernstige bijwerkingen komen zelden voor.

Contact opnemen

Als uw huid rondom de insteekplaats van het infuusnaaldje rood en/of pijnlijk wordt, meld dit dan bij de verpleegkundige op de afdeling. Als het plastic naaldje onverhoopt uit uw arm schiet, druk dan het wondje enkele minuten dicht met een gaasje of een pleister. Het bloeden stopt dan vanzelf.

Wanneer er thuis problemen ontstaan, raadpleeg dan de huisarts of bel met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Expertise en ervaring

Onze neurologen behandelen per jaar ongeveer 15.000 nieuwe patiënten. Zij hebben daardoor ruime ervaring met vele soorten neurologische aandoeningen, onderzoeken en behandelingen. Bijzondere expertise is er op het gebied van beroertes (CVA), hoofdpijn, kinderneurologie, MS (multiple sclerose), neurofibromatose type 1 (NF1), slaapklachten en de Ziekte van Parkinson.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code NEU 06-B

Terug naar boven