Behandelingen & onderzoeken Nefrologie

Nierverwijderingsoperatie (nefrectomie)

Bij deze operatie wordt een van beide nieren verwijderd. De arts kan hiertoe beslissen als de nier niet goed werkt en klachten veroorzaakt of als de nier een tumor bevat.

Voorbereiding

Verpleegkundig spreekuur

Enige tijd voor u wordt opgenomen voor de operatie, komt u op het verpleegkundig spreekuur. Daar heeft u een opnamegesprek met de (oncologie) verpleegkundige van de afdeling.

Roken

Roken vertraagt de wondgenezing. Om complicaties te voorkomen, raden wij u sterk aan om tenminste 2 weken voor de operatie en tenminste 3 weken na de operatie te stoppen met roken. Uiteraard is het voor uw gezondheid het beste om helemaal te stoppen met roken.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Gebruik van bloedverdunnende medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dan moet u hier, in overleg met uw arts, voor de ingreep soms tijdelijk mee stoppen. Uw arts geeft aan hoelang van tevoren u met de medicijnen moet stoppen.

Het is belangrijk dat u ook aan de trombosedienst doorgeeft dat u een aantal dagen met uw medicijnen stopt. Voor de ingreep controleren we uw bloed. Is uw bloed dan nog te dun, dan kan de ingreep niet doorgaan en plannen we met u een nieuwe afspraak.

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

Vlak voor de operatie

Opnamegesprek

Op de dag van uw opname wordt u op de afgesproken tijd en plaats in het ziekenhuis verwacht. Daar heeft u een opnamegesprek met een afdelingsverpleegkundige. Zij neemt  kort de gegevens met u door van het opnamegesprek dat u eerder op het verpleegkundig spreekuur had met de (oncologie)verpleegkundige van de afdeling. Zij vertelt u over de operatie en uw verblijf op de afdeling.

Bloedafname

Als de arts extra bloedonderzoek heeft aangevraagd, nemen we ook nog wat bloed af.

Kunstgebit, gehoorapparaat, bril of contactlenzen

Draagt u een kunstgebit, gehoorapparaat, bril of contactlenzen? Doe deze dan uit of af voordat u naar de operatiekamer gaat.

Make-up, sieraden, piercings

U mag tijdens de operatie ook geen sieraden, make-up of piercings dragen.

Naar de operatieafdeling

Kort voor de operatie krijgt u operatiekleding aan en een paracetamoltablet. Zodra u aan de beurt bent, brengt een medewerker u in uw bed naar de operatieafdeling. Daar krijgt u een infuus ingebracht (een dun slangetje in een bloedvat) waardoor u de narcose en eventuele medicatie krijgt toegediend. Wanneer u het koud heeft kunt u om een warme deken vragen. Op de operatiekamer brengt de anesthesist u via het infuus onder narcose. Daarna kan de operatie beginnen.

Operatie

Er zijn 3 methoden om de nier te verwijderen:

  • via een snede in de zij;
  • via een snede in de buik;
  • via een kijkoperatie.

Ruim voor de operatie heeft uw uroloog met u besproken welke methode bij u van toepassing is.

Uitslaapkamer

Slangetjes

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. U heeft dan een aantal slangetjes in uw lichaam, namelijk:

  • een blaaskatheter. Dit is een flexibel slangetje dat in uw blaas zit. Door het slangetje loopt uw urine uit de blaas. De katheter wordt na een paar dagen verwijderd.
  • een infuus waardoor u vocht en medicijnen krijgt toegediend. Dit wordt de dag na de operatie verwijderd als u zelf weer voldoende eet en drinkt.
  • (eventueel) een wonddrain. Dit is een slangetje in de wond waarmee wondvocht wordt afgevoerd. Afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht, bepaalt de uroloog wanneer de drain verwijderd mag worden.
  • (eventueel) een zuurstofslangetje in uw neus. Hierdoor krijgt u zuurstof toegediend.
  • (eventueel) een pompje waarmee u zelf de pijnstilling kunt regelen.

Weer op de verpleegafdeling

  • Wanneer u voldoende wakker bent en het goed met u gaat, brengen verpleegkundigen u weer terug naar uw kamer op de verpleegafdeling.
  • We bellen dan ook uw contactpersoon om te vertellen hoe het met u gaat.
  • De verpleegkundige controleert hier regelmatig uw bloeddruk, hartritme en de urineproductie. Ook bekijkt zij de wond.
  • In de avond, zo'n 6 uur na de operatie, krijgt u een injectie fraxiparine om trombose (stolling van het bloed) te voorkomen.
  • De dag na de operatie kijken we of u weer goed kunt eten en drinken en of het lukt om goed uit te plassen. Als dit goed gaat, worden het infuus en de blaaskatheter verwijderd. U mag dan ook uit bed komen als u wilt.

Pijn

Na een kijkoperatie heeft u minder pijn dan na een ‘open’ operatie. Dit komt doordat u geen grote buikwond heeft. U kunt de eerste dagen nog wat misselijk zijn, in uitzonderlijke gevallen duurt dit langer. Ook kunt u door de ingreep blauwe plekken krijgen in uw zij.

Nazorg

Naar huis

Normaal kunt u binnen 1 tot 2 dagen na de operatie weer naar huis. Er kunnen echter uitzonderingen zijn. Afhankelijk van hoe het met u gaat kan het zijn dat u langer moet blijven.

Voor u naar huis gaat vertellen de verpleegkundige en de uroloog u wat u de komende tijd kunt verwachten en wat u wel en niet mag doen. Als u nog vragen heeft, kunt u ze op dat moment stellen aan de uroloog. Wellicht is het handig om uw vragen van tevoren op te schrijven.

Weer thuis

Vermoeidheid

Eenmaal thuis kan het zijn dat u vermoeider bent dan u had verwacht. Probeer het dan ook rustig aan te doen; u zult stapje voor stapje steeds meer aankunnen. 

Wondgenezing

Met alle bewegingen en activiteiten die pijnlijk zijn, moet u de eerste tijd na het ontslag voorzichtig zijn. U mag de eerste 6 weken na uw operatie niet tillen, sporten en fietsen. Wanneer de wond genezen is, mag u alle normale activiteiten weer oppakken. De wond heeft geen speciale verzorging nodig. U kunt gewoon douchen.

Hechtingen

Meestal worden er oplosbare hechtingen gebruikt die er vanzelf uitgaan. Heel soms komt het voor dat er ander materiaal wordt gebruikt en dat uw hechtingen door uw huisarts verwijderd moeten worden.

Pijnstilling

De eerste paar weken na de operatie kunt u pijn hebben. Daarom geven wij het advies om bij pijn 4 keer per dag 1000 mg paracetamol in te nemen. De tijdstippen van inname zijn 8.00,  12.00, 17.00 en 22.00 uur. Daarnaast krijgt u zo nodig bij ontslag een recept mee voor extra pijnstilling. Deze kunt u naast de paracetamol innemen als u merkt dat de paracetamol onvoldoende helpt tegen de pijn. 

Uitslag weefselonderzoek

De verwijderde nier wordt altijd naar het laboratorium gestuurd om te onderzoeken of de afwijking goedaardig of kwaadaardig is. Dit onderzoek duurt ruim een week. Vervolgens krijgt u de uitslag van de verpleegkundig specialist. U krijgt hiervoor een afspraak op de polikliniek.

Mogelijke complicaties

Na iedere operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, darmverstoppingen, longontsteking, trombose of een wondinfectie. Deze complicaties komen zelden voor. Ze kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden, al zult u daarvoor misschien enkele dagen langer in het ziekenhuis moeten verblijven.

Contact opnemen

Heeft u na de behandeling problemen of dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen kunt u van 09.00 tot 16.30 uur de poli Urologie bellen. Buiten werktijden belt u de Huisartsenpost.

Neem altijd contact met ons op

Als u een van de onderstaande klachten krijgt:

•    Nabloeding.
•    Koorts boven de 38,5 graden.
•    Aanhoudende pijn en/of toename van de pijn.
•    Overmatige zwelling en/of roodheid van de wond.
•    Hoofdpijn na een ruggenprik (die verdwijnt zodra u plat ligt).

De eerste 10 dagen na uw ontslag uit het ziekenhuis mag u ons bellen met vragen die te maken hebben met uw opname en/of operatie. Dit zijn de afdelingen die u kunt bellen:

  • Poli urologie (op werkdagen tussen 08.00-16.15 uur) via Telefoonnummer: 088-320 25 00
  • Afdeling Urologie (F2) ( in de avond en nacht) via Telefoonnummer: 088-320 62 92

U wordt dan te woord gestaan door een verpleegkundige. Als dit nodig is zal hij/zij overleggen met de arts. Daarna kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van uro- oncologische zorgvragen. We behandelen in ons ziekenhuis jaarlijks ruim 2.500 patiënten met een verdenking op prostaat-, nier- of blaaskanker. Doordat we zoveel patiënten behandelen zien we veel verschillende ziektebeelden en hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd. Met betrekking tot het aantal operaties per jaar zitten we in deze kankersoorten al jaren in de top 5 van Nederland. 

We doen aan voortdurende kwaliteitsverbetering en zijn steeds op zoek naar de meest optimale behandeling. Ook doen we veel aan onderzoek om steeds beter te kunnen voorspellen wat nodig is en wat resultaten opleveren voor onze patiënten. We investeren in de nieuwste behandelmethoden- en technieken die zo min mogelijk schade aan het lichaam opleveren, zo maken we zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste Da Vinci-robot waarmee we laparoscopische ingrepen doen (kijkoperaties in de buikholte).

Wilt u meer weten over onze aandachtsgebieden? Bekijk ook onze pagina Prostaatkankercentrum.

Werking van de nieren

Een mens heeft 2 nieren. Het zijn boonvormige organen die zich elk aan een kant van het lichaam bevinden, in de flanken, aan de achterzijde in de buikwand. De nieren worden gedeeltelijk door de onderste paar ribben bedekt. Ze zorgen ervoor dat afvalstoffen en water uit ons lichaam worden afgevoerd in de vorm van urine.

Illustratie van de nieren

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Behandelingen & onderzoeken

Code URO 18-B

Terug naar boven