Behandelingen & onderzoeken

Nazorg bij behandeling van aambeien

Bij een behandeling voor aambeien heeft de arts een of meer elastiekjes om de aambeien geplaatst (rubberbandligatie). Deze elastiekjes klemmen de aambeien af, waardoor die na enkele dagen afsterven. In de thuissituatie is het belangrijk om onderstaande adviezen op te volgen.

Meer over nazorg bij behandeling van aambeien

De aambeien sterven na vijf tot tien dagen af. Ze verlaten uw lichaam met de ontlasting, samen met de elastiekjes.

Soms is één behandeling niet voldoende om alle aambeien te behandelen en moet de behandeling na verloop van tijd herhaald worden.

Bloedverlies

U kunt de eerste vier tot vijf dagen na de behandeling last hebben van wat bloedverlies. Dat is normaal. Ook als de aambei na vijf tot tien dagen loslaat, kunt u een beetje bloed verliezen. Als u meer bloed met de ontlasting kwijtraakt, bijvoorbeeld een kopje vol, neem dan contact op met uw arts.

Aandrang

De eerste vier dagen na de behandeling kunt u last hebben van loze aandrang. Dat betekent dat het lijkt of u ontlasting moet krijgen, terwijl dat niet zo is. Probeer niet toe te geven aan de drang om te persen. Het gevoel van aandrang kunt u namelijk niet wegpersen.

Pijn

De anus kan schrijnen of pijnlijk zijn. Neem dan een zitbadje met halfwarm water of een douche; dat lucht meestal erg op. Bij aanhoudende pijn kunt u paracetamol 500mg nemen, tot maximaal 4 maal daags 2 tabletten.

Voeding

U hoeft geen speciaal dieet te volgen, maar voorkom verstopping. Drink voldoende vocht en eet veel producten die vezels bevatten, zoals verse groenten, fruit en bruin brood.

Medicijnen

Gebruik de eerste tien dagen na de behandeling geen sterke laxeermiddelen zoals Dulcolax®, geen zetpillen en geen klysma’s.

Risico's

De behandeling verloopt in verreweg de meeste gevallen zonder problemen. Neem contact met ons op bij één of meer van de volgende klachten:

  • Koorts of koude rillingen
  • Moeite met plassen
  • Onhoudbare pijn
  • Ruim bloedverlies

Contact en vragen

Tijdens kantooruren kunt u direct contact opnemen met de afdeling Chirurgie. Belt u buiten kantooruren of kunt u de behandelend arts niet bereiken? Bel dan uw huisarts of de centrale van het St. Antonius Ziekenhuis en vraag naar de dienstdoende chirurg.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code END 29-B

Terug naar boven