Behandelingen & onderzoeken

Nazorg behandeling slokdarmvarices

U bent behandeld voor slokdarmvarices: spataderen in uw slokdarm. De arts heeft een of meer elastiekjes om de spataderen in uw slokdarm geplaatst (oesophagus-bandligatie). Deze elastiekjes klemmen de spataderen af. Zo verliezen ze binnen enkele dagen tot een week hun functie, waarna de bloedtoevoer een andere route kiest.

Voeding na de behandeling

Vlak na de behandeling

Net na de behandeling kunt u zich het beste beperken tot:

  • vloeibaar voedsel, zoals pap, vla en appelmoes;
  • alle dranken, behalve alcohol.

1 dag na de behandeling

1 dag na de behandeling moet u nog steeds voorzichtig zijn. U neemt dan voedsel zonder brokken, dus vloeibaar of gemalen voedsel, zoals puree.

De dagen daarna kunt u weer gewoon eten.

Bloedverdunners na de behandeling

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw arts wanneer u weer met deze medicatie mag starten.

Pijn na de behandeling

Door de behandeling kunt u tijdelijk (enkele dagen) pijnklachten hebben achter het borstbeen. Ook kunt u tijdelijk wat moeite hebben met eten en drinken. Veelal is het enkele dagen gebruiken van paracetamol voldoende om de pijn onder controle te krijgen. Is dit niet het geval, overleg dan met uw arts.

Risico's en complicaties

Grote slokdarmspataderen of slokdarmspataderen die eerder gebloed hebben, geven een grote kans op een nieuwe bloeding. Om deze kans te verkleinen, kan uw behandelend arts besluiten tot behandeling van de spataderen met elastiekjes. De kans op spontane bloeding neemt hierdoor sterk af. Het belangrijkste risico van de behandeling is dat de spataderen juist gaan bloeden. Of dat u last krijgt van pijn achter het borstbeen.

Neem contact op met uw arts als u de volgende klachten heeft

  • koorts of koude rillingen;
  • bloedbraken;
  • onhoudbare pijn.

Contactgegevens

  • Op werkdagen kunt u tussen 08.30- 16.30 uur contact opnemen met de afdeling Endoscopie, via T 088 320 55 00.
  • ‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend kunt u bellen met uw huisartsenpost of met de Spoedeisende Hulp, via T 088 320 33 00. Ook kunt u bellen met de Receptie van het ziekenhuis, via T 088 320 30 00 en vragen naar de dienstdoende MDL-arts

Aantal behandelingen

In de meeste gevallen is herhaling van de behandeling noodzakelijk. Het aantal behandelingen dat nodig is, verschilt per patiënt.

Expertise en ervaring

U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.

Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staan centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kankerpatiënten, hepatitispatiënten en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.

Meer informatie

Websites

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Code END 30-AD

Terug naar boven