Het jasje van... Carola Weerman
In de rubriek 'Het jasje van...' portretteren we verschillende medewerkers van ons ziekenhuis. Dit keer vertelt Carola Weerman meer over haar werk. Zij werkt als verpleegkundig specialist Oncologie bij het Kankercentrum.
Welk jasje draag je?
"Ik draag het jasje van de verpleegkundig specialist. Een verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige en medische taken. Dat wil zeggen dat ik naast mijn verpleegkundige taken ook een aantal medische taken van de arts overneem, zoals het voorschrijven van medicatie en het plaatsen van een PICC (katheter)."
Hoelang draag je het jasje al?
"Ik draag dit jasje nu 11 jaar, maar ik werk al 22 jaar in het St. Antonius. Ik ben begonnen als verpleegkundige op de afdeling oncologie en hematologie. Hier heb ik mij verder gespecialiseerd tot oncologie- en hematologieverpleegkundige. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar verpleegkundig consulent oncologie. Nu ben ik al 11 jaar werkzaam als verpleegkundig specialist binnen de medische oncologie, met het aandachtsgebied borstkanker."
Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?
"Als verpleegkundig specialist ben ik medeverantwoordelijk voor de behandeling en begeleiding van vrouwen en mannen met borstkanker. De behandeling kan divers zijn. Van curatieve (genezende) behandelingen, zoals chemotherapie, doelgerichte therapie en immunotherapie tot palliatieve behandelingen. Patiënten in de palliatieve fase weten dat ze niet meer beter kunnen worden. Een behandeling tijdens deze fase kan het verlengen van het leven zijn, rekening houdend met de kwaliteit van leven. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van anti-hormonale therapie of chemotherapie zolang de ziekte onder controle is. In deze fase is het belangrijk om regelmatig met de patiënt te bespreken wat zij/hij belangrijk vindt.
Ik werk nauw samen met oncologen, oncologieverpleegkundigen en de secretaresses van het Kankercentrum. Tijdens het gehele traject behandel en begeleid ik de patiënten, zie ik ze voor tussentijdse evaluaties met uitslagen van bijvoorbeeld een echo of MRI, evalueer ik de bijwerkingen van de behandeling, bespreek de mogelijke interventies en de impact van de behandeling op hun leven. Kwaliteit van leven en zelfmanagement zijn hierbij erg belangrijk. Wanneer genezing niet meer mogelijk is, kunnen patiënten soms nog wel een behandeling ondergaan. Naast het verlengen van het leven, is de kwaliteit van leven in deze fase erg belangrijk. Het managen van bijwerkingen, bespreken van wat belangrijk is voor de patiënt en de behandeling daarop aanpassen zijn in deze fase van groot belang. Waar het bij de een gaat om zo lang mogelijk te leven, gaat het bij de ander om een leven, waarin belangrijke activiteiten zo lang als mogelijk kunnen worden uitgevoerd."
Wat vind je het leukste aan je werk?
"Het contact met de patiënt en haar of zijn naasten. De behandeling van borstkanker duurt minstens een jaar, maar vaak meerdere jaren. Doordat ik mensen vaak meerdere jaren behandel en begeleid, leer ik de patiënt steeds beter kennen. Ik vind het dan ook erg belangrijk om te weten wie de persoon is, wat zij/hij belangrijk vindt en wie de naasten zijn.
De buitenwereld denkt vaak dat ik een heel verdrietig vak heb, maar dat is niet zo. Veel patiënten die ik behandel en begeleid worden beter. En wanneer genezen niet meer mogelijk is, kan iemand soms nog meerdere jaren leven. Ik zorg er dan voor dat deze periode zo goed mogelijk is."
Mooiste momenten?
"Ik word gelukkig als ik hoor en zie dat een patiënt de behandeling goed heeft doorstaan en een goede uitslag krijgt. Of wanneer ik tijdens het behandeltraject te horen krijg dat het zo fijn is dat ik zo laagdrempelig te benaderen ben, luister naar de problemen en samen zoek naar een oplossing.
Maar ook de gesprekken in de palliatieve fase, waarin ik samen met de patiënt en de naasten kijk naar wat er belangrijk is het leven. Daar houd ik het hele traject rekening mee, ik probeer zoveel mogelijk mee te denken. Soms is het nog die langgekoesterde wens waar maken, maar heel vaak ook het genieten van kleine dingen. Ik vind het altijd mooi als ik dan hoor dat ik, samen met mijn team, veel voor hem of haar heb kunnen betekenen en dat we er altijd waren als het nodig was."