Nieuwsoverzicht Mannenzorg

Succesvolle eerste mannenavond voor prostaatkankerpatiënten

Avond vol herkenning voor ruim 70 mannen

Op woensdagavond 13 november vond de eerste mannenavond over prostaatkanker plaats. De avond was echt alleen voor mannen en ging niet over de medische kant van prostaatkanker, maar over het omgaan en (samen)leven met de ziekte. Het was met ruim 70 deelnemers een druk bezochte avond in het auditorium in Utrecht. Herkenning, steun en het delen van ervaringen stonden centraal, gevoed door inspirerende sprekers.

De avond werd, mede in het kader van Movember, georganiseerd door het Prostaatkankercentrum in samenwerking met het Buddyhuis. Het programma startte met Ronald Sluiter, ervaringsdeskundige en auteur van het boek 'Van carrière naar kanker'. Hij sprak openhartig over zijn persoonlijke reis toen hij tijdens zijn succesvolle carrière plotseling geconfronteerd werd met de diagnose kanker. Zijn verhaal raakte merkbaar een snaar bij de deelnemers, die aangaven ook vaak met onbegrip te maken krijgen, zowel in werkkringen als in hun privéleven.

Rol van medisch psycholoog vaak nog onbekend

Tim Boll, medisch psycholoog in ons ziekenhuis, gaf daarna een presentatie over de rol van de medisch psycholoog bij de zorg voor mensen met kanker. Veel deelnemers bleken nog niet bekend met de medisch psycholoog en hoe deze van toegevoegde waarde kan zijn bij de psychologische aspecten van een ziekte. De zaal was vooral benieuwd over hoe je bij een medisch psycholoog terechtkomt (Antwoord: Binnen het ziekenhuis via een verwijzing van een behandelaar en buiten het ziekenhuis via de huisarts). Ook vroeg het publiek zich af hoe je het beste kunt omgaan met alle verschillende behandelingsmogelijkheden en de twijfel die dit met zich mee brengt (boodschap van Tim hierbij: "Blijf kritisch vragen stellen aan je zorgverlener"). 

Mannenavond_prostaatkanker_2024
Sprekers Kasper Klarenbeek (l) en Ronald Sluiter (r)

Kasper Klaarenbeek, ook ervaringsdeskundige en auteur van het boek 'Echt de Sjaak', deelde tot slot zijn verhaal. Hij vertelde over wat er gebeurt als ziek zijn op je levenspad komt en vanuit welke perspectieven je je ziekte kunt bekijken

Ook was de Prostaatkankerstichting deze avond aanwezig met een stand om informatie te geven over wat zij doen en kunnen betekenen voor patiënten. 

"Ik weet nu dat ik niet alleen sta"

Mogelijk omdat er tijdens de avond alleen mannelijke lotgenoten aanwezig waren, ging de zaal heel vrij met elkaar in gesprek. Het was een avond vol herkenning, dat bleek bijvoorbeeld uit de reacties die we na afloop ontvingen, zoals: "Ik dacht dat ik de enige was, maar nu weet ik dat ik hier niet alleen in sta."  

Een onderwerp dat ook naar voren kwam vanuit de zaal was dat je kanker niet alleen hebt, maar ook je partner. De conclusie was dat hier ook veel meer aandacht voor mag zijn.

Het Prostaatkankercentrum en het Buddyhuis kijken tevreden terug op de avond en gaan er zeker een vervolg aan geven.

Terug naar boven