Behandelingen & onderzoeken Mannenzorg

Zelfinjectie bij erectiestoornissen (met Androskat®)

Erectiestoornissen kunnen behandeld worden met injecties met het medicijn Androskat®. Deze injectie wordt in het zwellichaam in de penis gezet door de man zelf.

De verpleegkundig specialist of uroloog bespreekt de behandeling met u. In een speciaal spreekuur leert de verpleegkundige u hoe u de injectie klaarmaakt en toedient.

Voorbereiding

U heeft eerst een gesprek op de polikliniek, waarbij de behandeling met u besproken wordt. De uroloog of verpleegkundig specialist schrijft u het medicijn Androskat® voor. Het medicijn zorgt voor een verwijding van de bloedvaten, zodat er meer bloed het zwellichaam instroomt en er een erectie kan ontstaan. Het medicijn werkt bijna meteen en op zijn best na 15 minuten. De duur van de erectie is afhankelijk van de dosering en de oorzaak van de erectiestoornis.

Behandeling

U leert het medicijn klaarmaken tijdens een speciale poli-afspraak met een gespecialiseerde verpleegkundige. Deze specifieke poli is op donderdagmiddag in Nieuwegein.

U moet het medicijn rustig opbouwen en begint met een lage dosering van 0,4 ml. Het opbouwen doet u bij voorkeur in de ochtend, waarbij u niet gericht bent op seksueel verkeer. Bij een erectie van 30 minuten heeft u een goede dosering. U mag het medicijn elke 2 dagen gebruiken, er moet minimaal 48 uur tussen 2 injecties zitten.

Een injectie kan de volgende bijwerkingen geven:

  • Een injectie kan soms leiden tot een erectie die langer duurt dan wenselijk is. U kunt de penis koelen met koud stromend water of ijsblokjes in een washand. Wanneer een erectie langer dan 3 uur aanhoudt moet u direct contact op te nemen met de uroloog (ook ’s nachts, via de Spoedeisende Hulp) om onherstelbare schade aan de penis te voorkomen.
  • Bij een verkeerde injectietechniek kan het medicijn onderhuids terechtkomen. Het middel is dan niet of minder werkzaam. Als dit vaker voorkomt, neem dan contact op met uw uroloog, de verpleegkundig specialist of met de verpleegkundige om de injectietechniek nogmaals door te nemen.
  • Een bloeduitstorting, verdoofd gevoel in de penis, roodheid van de injectieplaats en voorbijgaande pijn kunnen als direct gevolg van de injectie voorkomen. Als u tijdens het injecteren pijn voelt, moet u stoppen met inspuiten. Een licht branderig gevoel is normaal.
  • Injecteer niet in zichtbare bloedvaten, anders kunnen bloedingen optreden.

Als u andere geneesmiddelen gebruikt, moet u de uroloog of verpleegkundig specialist hiervan op de hoogte brengen. De ingespoten medicijnen kunnen namelijk de werking van sommige medicijnen versterken, bijvoorbeeld bij bloeddrukverlagers.

  • Als u bloedverdunners gebruikt, (zoals Ascal® of Sintrommitis®) moet u de injectieplaats na het toedienen van de injectie 3 minuten dichtdrukken.
  • Het is het beste om minimaal 1 uur voordat u het medicijn injecteert geen alcohol te gebruiken of te roken, omdat dit de werking nadelig kan beïnvloeden.

Nazorg

Het is gebruikelijk dat er een blauwe plek verschijnt op de penis. Deze trekt na enige tijd weer weg.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Mannenzorg is ruime ervaring aanwezig met het voorschrijven en instrueren van de Androskat®. Er is een speciaal spreekuur ingericht op de donderdagmiddag in Nieuwegein voor de instructie voor het klaarmaken en gebruiken van Androskat®. 

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie over uw medicijnen

U kunt met vragen over uw medicijnen altijd terecht bij uw arts, apotheker of verpleegkundige.

Betrouwbare aanvullende informatie over medicijnen vindt u op deze websites:

  • Apotheek.nl: voor heldere schriftelijke informatie.
  • Kijksluiter.nl: voor duidelijke animatiefilmpjes over veelgebruikte medicijnen. Na het invullen van enkele gegevens ontvangt u een inlogcode. 

Gerelateerde informatie

Code URO 85-B

Terug naar boven