Behandelingen & onderzoeken Mannenzorg

Duplexonderzoek penis

Een duplexonderzoek van de penis wordt uitgevoerd met behulp van geluidsgolven (echografie).

Met deze techniek worden de penis en bloedvaten op een beeldscherm afgebeeld. Hierdoor krijgt de arts aanvullende informatie over de penis en de doorbloeding ervan. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij vermoedelijke doorbloedingsproblemen van de penis, zoals bij erectieproblemen, de ziekte van Peyronie of door letsel.

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding voor dit onderzoek nodig.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Hoe verloopt het onderzoek?

  • De assistente haalt u op uit de wachtruimte en begeleidt u naar een kleedkamer. U kunt hier uw schoenen, broek en onderbroek uitdoen.
  • Hierna komt u in de onderzoekskamer waar u op de onderzoekstafel gaat liggen.
  • De verpleegkundig specialist of uroloog onderzoekt vervolgens uw penis en brengt een gel aan op de penis. Deze gel is nodig om de geluidgsolven goed afgebeeld te krijgen op het beeldscherm.
  • Vaak wordt er een injectie gezet in de penis met een doorbloeding bevorderend middel (Caverject®/prostaglandine). Hiermee wordt gekeken of de doorbloeding van de penis toeneemt.

Wat voelt u van het onderzoek?

Echografisch onderzoek is niet pijnlijk. De injectie in de penis geeft een prikkend gevoel, vergelijkbaar met het afnemen van een buisje bloed uit de arm. (De meeste mannen geven de prik een pijnscore 2 op een schaal van 10, waarbij 0 geen pijn is en 10 de ergst denkbare pijn). Na de prik kan het zijn dat de doorbloeding in de penis dermate hoog wordt, dat er een niet-erotische erectie optreedt.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten met direct aansluitend een nagesprek van ongeveer 10 minuten.

Nazorg

Voor zover mogelijk krijgt u de uitslag van het onderzoek direct te horen.

Bij thuiskomst adviseren wij u om de penis direct te gaan koelen, hierdoor neemt de erectie af. U kunt de penis koelen met ijsblokjes in een washand of door een koude douche te nemen. Traplopen helpt ook om de erectie te verminderen. 

Blauwe plek

De prik kan in zeldzame gevallen een blauwe plek in de penis veroorzaken. Deze blauwe plek trekt in een aantal weken vanzelf weg, zoals andere blauwe plekken.

Priapisme

Priapisme is een zeer zeldzame bijwerking waarbij de door de prik veroorzaakte erectie enkele uren aanhoudt. Deze uren durende erectie kan erg pijnlijk zijn. 

Als u het zelf niet kunt verhelpen kan de arts met een naald het te veel aan bloed opzuigen uit de penis en een soort 'anti-gif' injecteren, een middel dat de erectie zal afremmen.

Neem altijd contact op met de polikliniek Urologie of Spoedeisende Hulp als de erectie na 3 uur nog niet verdwenen is.

Expertise en ervaring

St. Antonius Mannenzorg

Dit onderzoek wordt gedaan door een uroloog en verpleegkundig specialist die zich hebben gespecialiseerd in mannenzorg (Andrologie). Dit onderzoek wordt al meerdere jaren uitgevoerd bij gemiddeld 8 patiënten per maand. De nieuwste echoapparatuur wordt hiervoor gebruikt. Het onderzoek kan plaatsvinden op diverse locaties van het St. Antonius Ziekenhuis.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code URO 46-O

Terug naar boven