Veelgestelde vragen Maag-Darm-Lever (MDL)
Als u naar ons ziekenhuis komt voor een afspraak met Maag-Darm-Lever (MDL), kan dat best een spannende gebeurtenis zijn. We begrijpen dat dit vragen bij u oproept. Hieronder vindt u een aantal veelvoorkomende vragen met antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.
Wie is mijn hoofdbehandelaar?
Uw hoofdbehandelaar is een maag-darm-lever-arts (MDL-arts)
Wat is een MDL-arts?
Een MDL-arts is een medisch specialist die zich na de artsenopleiding heeft gespecialiseerd in ziekten van slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, galwegen, lever en alvleesklier. Een MDL-arts verricht geen operaties waarbij de buik wordt geopend, deze worden gedaan door een chirurg.
Wat is een endoscoop?
Een endoscoop is een flexibele slang met een kleine camera erop. Hiermee doet de MDL-arts vaak onderzoek en behandelingen.
Wat is een endoscopie?
Een endoscopie is een kijkonderzoek van een deel van het maagdarmkanaal. Met een flexibele kijkslang wordt gekeken in bijvoorbeeld uw slokdarm en maag, of in de dikke darm. Op deze manier kan uw arts zien of er bijvoorbeeld een ontsteking of een poliep aanwezig is. Voor onderzoek van veel klachten wordt gebruik gemaakt van een endoscopie. Afhankelijk van het doel van het onderzoek en het onderdeel van uw lichaam dat moet worden onderzocht zijn er verschillende voorbereidingen nodig, en verschilt de duur van het onderzoek.
Bekijk meer informatie en filmpjes over een coloscopie en gastroscopie.
Heb ik altijd dezelfde arts?
Voor uw bezoeken op de polikliniek streven we ernaar dat u altijd bij dezelfde arts terecht kunt. Bij spoedbezoek of onverwachte afwezigheid kan dit uiteraard anders verlopen. Als er bij u een endoscopie moet worden verricht, is de kans groot dat deze niet door uw eigen arts wordt gedaan. De eerst beschikbare MDL-arts zal het onderzoek bij u verrichten. De reden hiervoor is dat we de wachttijd voor u zo kort mogelijk willen houden. Bij een opname op de verpleegafdeling wordt er voor u gezorgd door een zaalarts, onder supervisie van de dienstdoende MDL-arts. Dit kan uw eigen arts zijn, maar ook een andere MDL-arts.
Met welke zorgverleners kan ik te maken krijgen?
Tijdens uw bezoek aan of verblijf in het ziekenhuis kunt u met allerlei zorgverleners te maken krijgen. Hieronder zetten we er een aantal voor u op een rijtje.
MDL-arts: uw hoofdbehandelaar is een maag-darm-leverarts (MDL-arts).
MDL-artsen in opleiding: er zijn ook MDL-artsen in opleiding werkzaam. Deze artsen zijn al klaar met hun artsenopleiding maar doen de aanvullende specialisatie maag-darm-leverziekten of interne geneeskunde. Ze werken onder supervisie/begeleiding van een MDL-arts.
Verpleegkundig specialisten: dit zijn verpleegkundigen die een aanvullende opleiding hebben gevolgd en zo extra kennis en kunde hebben opgedaan. Zowel op de poli als op de verpleegafdeling zijn verpleegkundig specialisten werkzaam. Zij begeleiden patiënten met chronische aandoeningen, zoals leverontsteking of ontstekingsziekten van de darm. Ze hebben een uitgebreide kennis op het gebied van medicatie en begeleiding bij deze aandoeningen. Ook zijn er verpleegkundig specialisten werkzaam die patiënten met kanker begeleiden. Zij geven voorlichting, maar zijn ook aanspreekpunt voor patiënten en spelen een rol in de planning van onderzoeken en behandelingen.
Verpleegkundigen: op de verpleegafdeling wordt de dagelijkse zorg geleverd door de verpleegkundigen, sommigen in opleiding.
Zaalarts: als u opgenomen op de verpleegafdeling is de zaalarts uw dagelijkse aanspreekpunt voor medische zaken. Deze wordt begeleid door een
MDL-arts.
Endoscopie-verpleegkundige: tijdens een endoscopie wordt u begeleid door een endoscopie-verpleegkundige. De endoscopie zelf wordt verricht door een MDL-arts, een MDL-arts in opleiding of door een speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundige, een zogenoemde ‘nurse-endoscopists’.
Co-assistenten: dit zijn studenten die nog aan het leren zijn voor hun artsendiploma.