Behandelingen en onderzoeken Maag-Darm-Lever (MDL)

Sedatie met propofol

Bij een endoscopisch onderzoek (inwendig onderzoek) wordt meestal sedatie gebruikt. Hierdoor merkt de patiënt weinig van het onderzoek. Een middel dat gebruikt wordt om te sederen is propofol. Propofol werkt snel en is ook snel uitgewerkt.

Na het stopzetten van het propofolpompje wordt u weer snel en goed wakker. De meeste mensen herinneren zich naderhand weinig tot niks van het onderzoek.

Meer over sedatie

Wat betekent sedatie?

Sedatie betekent letterlijk het verlagen van bewustzijn. Sedatie is geen narcose, de patiënt blijft zelfstandig ademen. De patiënt wordt tijdens het hele onderzoek of de behandeling gesedeerd. Dit gebeurt via een infuusnaaldje. Door de sedatie zal de patiënt rustig blijven liggen. Hierdoor kan de arts het onderzoek goed uitvoeren.

Sedatie praktijk specialist

De sedatie wordt uitgevoerd door een sedatie praktijk specialist (sps). Hij of zij is hiervoor speciaal opgeleid en werkt onder supervisie van een anesthesioloog. De sedatie praktijk specialist houdt de patiënt gedurende het hele onderzoek in de gaten.

Voorbereiding

Als u sedatie met propofol krijgt, vragen wij u onderstaande voorbereidingen te treffen.

Bezoek poli Voorbereiding Opname

Voordat het onderzoek gepland kan worden, is het belangrijk dat u eerst een afspraak heeft op de poli Voorbereiding Opname (Anesthesie). Tijdens deze afspraak beoordeelt de anesthesioloog/sedatie praktijk specialist of het veilig is om deze vorm van sedatie met propofol toegediend kan worden. Na dit gesprek met de anesthesioloog zal de afspraak voor de ingreep door de afdeling Endoscopie ingepland worden.

Let op: Er kan enige tijd zitten tussen uw afspraak bij de poli Voorbereiding Opname en de oproep voor het onderzoek.

Maak een afspraak voor de screening

Heeft u nog geen afspraak op de poli Voorbereiding Opname ontvangen of wilt u deze wijzigen, dan kunt u contact opnemen met de poli Voorbereiding Opname (088- 320 31 00) of met de Endoscopie (088- 320 55 00).

Wanneer hoeft u niet meer naar de screening?

Bent u de afgelopen 6 maanden voor een ander maag-darmonderzoek met propofol bij de Voorbereiding Opname  geweest, dan hoeft u niet opnieuw naar de poli Voorbereiding Opname. Tenzij er belangrijke veranderingen zijn geweest in uw gezondheid of bijvoorbeeld nieuwe medicatie is voorgeschreven.

Als scopie met propofol toch niet wenselijk is

Het kan zijn dat tijdens uw bezoek bij de poli Voorbereiding Opname wordt besloten dat uw scopie toch niet met behulp van propofol kan plaatsvinden, maar dat de scopie onder anesthesie (narcose) op de OK (operatiekamer) moet plaatsvinden. Dit wordt uitgebreid met u besproken. Het onderzoek zal dan gepland worden op de OK onder narcose.

Als het onderzoek al gepland stond  onder propofol maar besloten is dat deze niet onder propofol plaats mag vinden, dan willen wij u vragen dit aan de afdeling Endoscopie (088- 320 55 00) door te geven, zodat wij de afspraak kunnen verplaatsen.

Medicijnen

Zorg dat u een lijst meeneemt naar het ziekenhuis met de medicijnen die u gebruikt. Belangrijk voor ons om vooraf te weten is of u bloedverdunners, medicatie voor suikerziekte (diabetes) of antibiotica gebruikt.

In de specifieke informatie over het onderzoek dat u moet ondergaan staat meer beschreven over medicatie waar u rekening mee moet houden.

Let op: Stop uw medicijnen nooit op eigen initiatief! Overleg altijd met uw arts.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Nagellak en gelnagels

Wij verzoeken u om nagellak en gelnagels voor het onderzoek of de behandeling te verwijderen.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Als u sedatie met propofol krijgt, is het in de meeste gevallen belangrijk dat u nuchter bent voor het onderzoek of de behandeling. Dit betekent dat u een aantal uren voor de ingreep niets meer mag eten en drinken.

Voor specifieke informatie hierover verwijzen wij u naar de informatie die u heeft gekregen over het betreffende endoscopische onderzoek dat u ondergaat. Lees deze informatie zorgvuldig door!

Begeleider

Bij het krijgen van sedatie mag u na het onderzoek niet zelf naar huis rijden of anders deelnemen aan het verkeer. Het is daarom noodzakelijk dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na het onderzoek.

Het is voor u prettig als er iemand met u mee komt. Deze begeleider kan in het ziekenhuis op u wachten. Indien nodig, kan hij/zij meeluisteren naar de informatie die u na het onderzoek krijgt.

Zorg dat u de nacht na behandeling niet alleen bent

Nadat u weer thuis bent is het belangrijk dat er de eerste nacht iemand bij u in huis is die in de gaten kan houden hoe het met u gaat.

Let op: Als er niemand aanwezig kan zijn de nacht na het onderzoek kan het onderzoek met Propofol sedatie niet doorgaan!

Onderzoek

Wat gebeurt er tijdens sedatie?

  • U wordt door de verpleegkundige opgehaald uit de wachtkamer.
  • U krijgt een bed toegewezen op de uitslaapkamer, waarin u gaat liggen.
  • De verpleegkundige of de sedatie praktijk specialist brengt vervolgens een infuus bij u in, meestal in de hand of elleboogplooi.
  • U wordt daarna in bed naar de onderzoekskamer gebracht, waar het onderzoek plaatsvindt.
  • Tijdens het onderzoek krijgt u continu propofol toegediend via het infuus. Hierdoor krijgt u weinig van het onderzoek mee. De sedatie praktijk specialist houdt u tijdens het onderzoek goed in de gaten. Om dit goed te kunnen doen bent u aangesloten op apparatuur, die continu de diepte van de sedatie, uw ademhaling, hartfrequentie en bloeddruk controleert. Ook krijgt u zuurstof via de neus toegediend.
  • Het geneesmiddel alfentanil kan tijdens het onderzoek als pijnstiller bij de propofol gegeven worden bij een pijnlijk moment.
  • Uw eigen reflexen blijven intact, u kunt dus vrij ademen en slikken.

Nazorg

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek of de behandeling wordt u naar de uitslaapkamer gebracht.
  • U blijft hier onder controle totdat u goed wakker bent en alle controles goed zijn. Dit duurt 1 tot 2 uren.
  • Daarna wordt het infuus verwijderd.
  • U hoort vervolgens hoe het onderzoek of de behandeling is gegaan en er worden eventuele afspraken met u gemaakt. 
  • Hierna kunt u met uw begeleider naar huis.

Leefregels direct na het onderzoek

  • U mag tot 12 uren na toediening van de sedatie niet deelnemen aan het verkeer, niet werken, geen machines bedienen, geen alcohol drinken en geen slaapverwekkende en rustgevende middelen innemen.
  • Neem deze dag ook geen belangrijke beslissingen, omdat u vergeetachtig kan zijn.
  • Nadat u weer thuis bent is het noodzakelijk dat er de eerste nacht iemand bij u in huis is die in de gaten kan houden hoe het met u gaat. 

BIjwerkingen

Bijwerkingen van de sedatie komen zelden voor, soms kan er hoofdpijn of buikpijn optreden. Het innemen van een standaard pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) kan deze klachten verminderen.

Risico's en complicaties

In zeldzame gevallen kunnen er door het slaapmiddel problemen ontstaan met de ademhaling of de hartfunctie. Deze problemen zijn meestal goed met medicijnen of extra zuurstof te behandelen.

Contact afdeling Endoscopie

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact leggen met onze afdeling Endoscopie, via T 088 320 55 00 of afdeling Maag-darm-Leverziekten via T 088 320 56 00.

Expertise en ervaring

U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.

Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staan centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kankerpatiënten, hepatitispatiënten en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code END 44-O

Terug naar boven