Aandoeningen Maag-Darm-Lever (MDL)

Gastro-intestinale stromaceltumoren (GIST)

Een gastro-intestinale stroma tumor (GIST) is een zeldzame vorm van kanker in de maag of de darmen. GIST’en ontstaan in het bindweefsel van het maag-darmstelsel en vallen daarom in de groep weke delen tumoren of sarcomen. Het is een ander soort kanker dan maag- of darmkanker.

Voor de behandeling van patiënten met een GIST werkt het St. Antonius Ziekenhuis samen met andere ziekenhuizen in het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU), onderdeel van Oncomid: het oncologienetwerk van Midden-Nederland. 

Meer over de oorzaak van een GIST

Een GIST ontstaat in het bindweefsel van het maag-darmkanaal, specifiek uit de cellen van Cajal. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de samentrekkende beweging van de maagwand en de darmen, waarmee het voedsel door het spijsverteringsstelsel wordt geduwd. Door een verandering in bepaalde genen in de cellen van Cajal kunnen deze cellen ongeremd groeien, waardoor een GIST kan ontstaan. Een GIST kan overal in het spijsverteringsstelsel voorkomen, maar komt meest voor in de maag en de dunne darm.

Symptomen

De symptomen van een GIST zijn vaak onduidelijk. Een kleine GIST (< 2 cm) wordt vaak bij toeval gevonden tijdens een ander onderzoek. Een grotere GIST kan wel klachten geven, zoals:

    • Misselijkheid
    • Braken
    • Buikpijn
    • Een snel verzadigd gevoel
    • Soms kan een zwelling in de buik gevoeld worden

    Een GIST kan daarnaast leiden tot vermoeidheid en duizeligheid, veroorzaakt door chronische bloedarmoede. Tot slot kan een GIST leiden tot een bloeding, door actief bloedverlies in de maag of de darm.

    Onderzoeken

    Heeft u symptomen die kunnen passen bij een GIST, ga dan naar uw huisarts. Zo nodig stuurt de huisarts u door naar het ziekenhuis. Daar onderzoekt een specialist, vaak een maag-darm-leverarts u verder. U kunt een of meer van onderstaande onderzoeken krijgen.

    • Gastroscopie: kijkonderzoek in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm.
    • Echo-endografie: beeldopnamen (echo’s) en als dit nodig is afname van wat weefsel (biopt of punctie) van organen dicht bij de slokdarm en maag.
    • Biopsie: bij verdenking op een GIST (van ≥ 2 cm) is het belangrijk weefsel weg te nemen middels endo-echo met biopsie of echo/CT-geleide biopsie. Een patholoog onderzoekt het biopt, zodat hij weet of het weefsel goed- of kwaadaardig is. Bovendien kunnen de kenmerken van het weefsel worden bepaald.
    • Echografie: beeldopnamen (echo’s) van bijvoorbeeld de hals.
    • CT-scan: driedimensionale opnames van bloedvaten, organen en botten.
    • PET/CT-scan: geeft met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof een beeld van eventuele ontstekingen of kanker. Dit onderzoek wordt gedaan in het UMC Utrecht.
    • Colonoscopie: kijkonderzoek van de dikke darm.

    CT-scan

    Onderzoek naar afwijkingen aan longweefsel, bloedvaten, organen en botten

    Behandelingen

    De behandeling van een GIST hangt af van de grootte. Een GIST kleiner dan 2 cm kan vervolgd worden (surveillance). Ook kan de MDL-arts de GIST met bijvoorbeeld endoscopische technieken verwijderen.

    Grotere GIST’en (> 2 cm) worden, als deze niet zijn uitgezaaid, in de meeste gevallen behandeld met een operatie. De meeste GIST-tumoren zijn klein en hebben geen agressieve kenmerken. Bij deze tumoren is alleen een operatie vaak voldoende.

    Op de website van Oncomid leest u meer over de behandeling van een GIST.

    Expertise en ervaring

    Bij RAKU-Oncomid is de kennis en ervaring van specialisten uit de regio gebundeld in één team. Samen maken we de genezingskans groter, vooral voor de zeldzame en complexe tumoren zoals GIST.  Wordt u aangemeld bij het RAKU, dan hoort u binnen acht dagen in een gesprek uw persoonlijke behandelplan.

    Lees op deze website meer informatie hierover.

    Gerelateerde informatie

    Code RAKU MDL 02-A

    Terug naar boven