Behandelingen & onderzoeken Longcentrum

Thuismonitoring COPD

Omdat u COPD heeft willen wij uw gezondheid extra in de gaten houden via thuismonitoring. Dit betekent dat u met de app van Luscii gegevens over uw gezondheid aan ons doorgeeft. Wij hebben daar regelmatig contact over.

Via de app vult u verschillende vragenlijsten in. De gegevens die u aan ons doorgeeft controleren wij regelmatig. 

Waarom thuismonitoring?

Helaas worden veel mensen met COPD opgenomen. Om deze kans te verkleinen bieden we thuismonitoring aan. U en uw zorgverlener krijgen op deze manier meer inzicht in uw actuele situatie. Als uw situatie verandert, ontvangt uw zorgverlener een melding van Luscii. De thuismonitoring neemt dan binnen 24 uur contact met u op.

Hiermee kunnen we een terugval sneller herkennen en indien nodig (tijdig) ingrijpen zonder dat u hiervoor naar het ziekenhuis hoeft te komen en mogelijk opgenomen moet worden.

Thuismonitoring houdt in dat u gevraagd wordt om een vragenlijst in te vullen op de smartphone of tablet, in onze Thuismeten-app. Afhankelijk van uw gezondheidssituatie vult u deze vragenlijst in, van dagelijks tot wekelijks. 

Ook vindt u in de Thuismeten-app uitleg over uw Longaanval Actieplan, het invullen van vragenlijsten en instructiefilmpjes.  

Hoe installeert u de app?

  1. U ontvangt een mail van Luscii op het opgegeven mailadres. U kunt de app dan installeren. 
  2. Als u de mail niet direct ziet, check dan uw spam of ongewenst inbox.
  3. U downloadt de app op uw telefoon of tablet via de App Store als Luscii vitals of via de Play store als Luscii, Thuismeten zorg op afstand. 
  4. Om de registratie te voltooien, ontvangt u per e-mail een controlecode. Vul deze code binnen 15 minuten in, anders verloopt de code en moet u zich opnieuw registreren. 
  5. Als u technische vragen heeft over de app, kunt u terecht bij Luscii Support: support@luscii.com en/of T 085 130 58 51. 

Vragenlijsten invullen

Onder het kopje 'Acties' staan vragen voor u klaar. U krijgt ook een melding op de telefoon/tablet als herinnering. Zo vergeet u nooit uw vragenlijsten in te vullen.

Bij een afwijkende score van uw vragenlijsten, toename van klachten of verzoek om contact, neemt het team thuismonitoring binnen 24 uur contact met u op, telefonisch of via een bericht in de app.

Belangrijke aandachtspunten bij het invullen van de vragenlijsten: 

  • In de ochtend vóór 11 uur, beantwoordt u de vragen die klaarstaan.
  • Bij toename van klachten, zoals benauwdheid of zieker voelen, kunt u een berichtje in de app sturen onder de knop ‘zelfzorg’. Ga vervolgens naar ‘contact met zorgverlener’. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk in dit geval ook uw Longaanval Actieplan. Dit plan vindt u bij de knop 'zelfzorg' onder het kopje 'je medicatie'.

In het ziekenhuis worden al uw ingevoerde gegevens regelmatig beoordeeld. Zo nodig zal er telefonisch contact plaatsvinden.

Wat doen als u meer klachten krijgt?

Bij toename van klachten, zoals benauwdheid of zieker voelen, doet u het volgende: 

  • Volg uw Longaanval Actieplan om te zien wat u moet doen. U vindt dit plan onder de knop 'zelfzorg' onder het kopje 'je medicatie'.
  • Zijn uw klachten zeer hevig en kunnen deze niet wachten tot morgen, bel direct (zie ‘Wie kunt u bellen?’). 

Wie kunt u contact opnemen?

  • Geen spoedeisende vraag: u stuurt een bericht in de Thuismeten-app. U wordt uiterlijk de volgende dag teruggebeld. Het is ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen met team Thuismonitoring. Dit team is dagelijks tussen 09.00 - 12.00 uur en 12.30 - 17.00 uur bereikbaar op 088 320 43 60.
  • Bij spoedeisende vragen:
    Tussen 09.00 uur en 17.00 uur belt u naar het thuismonitoring team op telefoonnummer 088 320 43 60. Buiten deze tijden belt u de huisartsenpost. Bij levensbedreigende klachten belt u 112.
  • Technische problemen: u belt tijdens kantooruren (09.00 - 17.00 uur) naar Luscii support: 085 130 58 51.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Meer informatie

Voor algemene adviezen over bijvoorbeeld hoesten en koorts, kijkt u op de website van Thuisarts.nl.

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Code LON 97-AD

Terug naar boven