Behandelingen & onderzoeken Longcentrum

Longlavage (hele) bij PAP

Een mogelijke behandeling bij PAP is het spoelen van de long, de zogenoemde hele longlavage. Deze behandeling is lang niet altijd nodig.

De belangrijkste reden voor een longspoeling bij PAP is dat uw longfunctie bedreigd wordt. met andere woorden: er is sprake van een te laag zuurstofgehalte in uw bloed bij inspanning of zelfs zonder inspanning.

Meer over hele longlavage

Dit meten we onder andere met inspanningstesten, zoals de fietstest (ergometrie) en de 6-minuten- wandeltest (6MWT). Kan uw lichaam onvoldoende zuurstof opnemen, dan is een spoeling een optie. Bij een hele longlavage wordt per keer een long schoongespoeld.

Voor deze ingreep wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen. De behandeling vindt plaats op de operatiekamer, onder narcose.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Kleding

  • Draag makkelijk zittende kleding, die u makkelijk kunt aan- en uittrekken.
  • Neem voldoende (nacht)kleding, ondergoed en een paar warme sokken mee.
  • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Dag van opname

U wordt de dag voor de longspoeling opgenomen in het ziekenhuis.

Preoperatieve screening

Die zelfde dag gaat u langs de anesthesist, wordt er een röntgenfoto gemaakt van de borstkas (X-thorax) en nemen we bloed bij u af.  

Infuus met antibiotica

Daarnaast krijgt u via een infuus antibiotica om de kans op een longontsteking na de spoeling te verkleinen.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

  • De longlavage vindt plaats op de operatiekamer. Tijdens de ingreep bent u onder volledige narcose.
  • Voor de spoeling brengen we een speciale beademingsbuis in met 2 verschillende openingen: een voor lucht en een voor vocht. Zo kan uw ene long worden beademd terwijl de andere long wordt gespoeld.
  • We spoelen de long met een verwarmde zoutoplossing. De zak met deze oplossing hangt boven u; deze loopt via een slang naar de beademingsbuis en vervolgens naar uw long. Door de zwaartekracht loopt het vocht rustig de long in. Wanneer er ongeveer 1 liter vocht in de long is gelopen, wordt de zak met zoutoplossing afgesloten.
  • Behalve het slangetje waarmee we de vloeistof in uw long laten lopen, is er ook een slangetje op de speciale beademingsbuis aangesloten die van u afloopt. Deze afvoerslang komt uit in een opvangpot op de grond.
  • De afvoerslang is afgesloten op het moment dat we de zoutoplossing in uw long laten lopen. Zodra we de afvoerslang openzetten, loopt de vloeistof door de zwaartekracht weer langzaam uit uw long.
  • Tijdens het uitlopen van de verwarmde zoutoplossing, klopt de fysiotherapeut met een speciaal apparaat op de borstkas, aan de kant van de long die gespoeld wordt. Dit om ervoor te zorgen dat de eiwitdeeltjes makkelijker loskomen.
  • Het vocht wordt opgevangen in een opvangpot. In dit vocht zitten eiwitten die uit de longen zijn gespoeld. Als de liter vocht helemaal uit de long is, kunnen we dit proces herhalen.
  • Bij een longspoeling herhalen we dit proces gemiddeld 12 x; de long wordt dus met 12 liter vocht gespoeld. Doordat we het vocht opvangen kunnen we exact meten hoeveel eiwit we uit de long hebben gekregen. Zodra er voldoende eiwit uit de longen is gekomen, stoppen we met spoelen.
  • U bent voor deze ingreep gemiddeld 4 uur onder narcose. Als de spoeling klaar is, verwijderen we de beademingsbuis en wordt u wakker uit de narcose. Daarna blijft u nog een aantal uur op de uitslaapkamer.
  • Als u weer goed wakker en stabiel bent, brengen we u terug naar de afdeling.

Uw andere long

Na een longspoeling wachten we ongeveer 2 weken voordat we uw andere long spoelen. Soms is het echter nodig om dit eerder te doen. Dit hangt af van de ernst van de ziekte.

Nazorg

Na de behandeling

Na de spoeling verblijft u nog een aantal dagen op de afdeling. Als u geen koorts krijgt, stoppen we met de antibiotica. Na de spoeling kunt u last hebben van benauwdheid. Dit komt doordat er altijd wat vocht in de longen achterblijft. Meestal is dit de volgende dag weer verdwenen.

Resultaat

  • Na 6 tot 8 weken kunnen we het resultaat van de behandeling beoordelen. U komt dan terug naar het ziekenhuis en heeft een gesprek met uw longarts. 
  • Daarnaast wordt er een CT-scan van de longen gemaakt, onderzoeken we uw longfunctie en doen we een shuntmeting en een inspanningstest. 
  • We doen dit pas na 6 tot 8 weken zodat u naast voldoende longinhoud, ook de tijd hebt om wat conditie op te bouwen.
  • Mocht de behandeling onvoldoende effect hebben gehad, dan kan de spoeling herhaald worden.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

Na 24 uur

Expertise en ervaring

Het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis is het oudste en grootste centrum van Nederland dat gespecialiseerd is in de behandeling van interstitiële longziekten (ILD).  Het centrum is nationaal en internationaal erkend als expertisecentrum op het gebied van (zeer) zeldzame longziekten, zoals longfibrose, LAM, PAP en sarcoïdose. Patiënten worden gezien door een multidisciplinair team. Het ILD Expertisecentrum is een derdelijnscentrum. Dit betekent dat het verwijsbeleid is dat patiënten alleen door medisch specialisten naar dit centrum verwezen kunnen worden.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Video over longlavage

In de You Tube video over longlavalage ziet u wat er gebeurt bij een longlavage.

Artikel

Websites

Gerelateerde informatie

Code LBK 09-B

Terug naar boven