Behandelingen & onderzoeken KNO

Saunder's plastiek en argonplasma

Mensen met de ziekte van Renu-Osler-Weber (ROW) hebben vaak bloedneuzen. Saunder's plastiek en argonplasma zijn 2 behandelingen die als doel hebben deze neusbloedingen te verminderen.

De bloedvaatjes in het neusslijmvlies bij mensen met de ziekte van ROW hebben een dunne wand en liggen aan de oppervlakte. Daardoor gaan ze gemakkelijk stuk en ontstaan bloedneuzen. Als de bloedvaatjes worden verwijderd, kunnen ze steeds opnieuw ingroeien. Een vervolgbehandeling in de vorm van een Saunder's plastiek- behandeling of argonplasma-behandeling is dan noodzakelijk. Uw arts overlegt met u welke behandeling voor u geschikt is..

  • Bij de Saunder's plastiek-behandeling blijft u 1 nacht in het ziekenhuis.
  • Bij de argonplasma-behandeling mag u dezelfde dag naar huis als alles goed verloopt.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Pijnstilling

Koop paracetamol voordat u naar het ziekenhuis gaat. Dan heeft u dit alvast in huis.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Bloedverdunners

Gebruikt u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) zoals Marcoumar® en Sintrom? Dan kan het zijn dat u daar enige tijd mee moet stoppen. Uw arts vertelt u precies wanneer u met deze medicijnen moet stoppen en wanneer u ze weer kunt gebruiken.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

  • U meldt zich op de afgesproken dag en tijd op de afgesproken afdeling.
  • Vlak voor de ingreep zal de verpleegkundige u vragen een operatiejas aan te trekken.
  • Draagt u een kunstgebit, dan wordt u verzocht deze op de afdeling uit doen.

Verdoving (anesthesie)

Bij een operatie kunt u plaatselijk of geheel verdoofd (narcose) worden. Uw arts bespreekt met u welke vorm van verdoving in uw situatie het meest geschikt is.

Informatie over de verschillende soorten verdovingen en de gang van zaken leest u op onze webpagina Onder anesthesie.

Saunder's plastiek-behandeling

Als u een Saunder's plastiek-behandeling krijgt verwijdert de KNO-arts een stukje neusslijmvlies met verwijde bloedvaatjes (teleangiëctasieën) van het neustussenschot. De arts vervangt deze vervolgens door een stukje huid uit uw bovenarm. Om het huidlapje vast te maken (fixeren), plaatst de arts een plastic plaatje (splint) in de neus. Deze wordt vastgezet met hechtingen. Daarna worden tampons in uw neus ingebracht.

Na de operatie blijft u 1 nacht in het ziekenhuis.  De volgende ochtend worden de tampons uit uw neus verwijderd.

Na 2 weken worden de splint en de hechtingen uit uw neus en bovenarm verwijderd op onze poli. Tot die tijd mogen de hechtingen in uw arm niet nat worden.

Argonplasma-behandeling

Bij de argonplasma-behandeling brandt de KNO-arts de verwijde bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het neustussenschot dicht met behulp van het edelgas argon. In veel gevallen is het niet nodig om daarna neustampons in te brengen.

Als alles naar verwachting verloopt, mag u dezelfde dag nog naar huis.

Nazorg

Vooral in het begin kunnen de operatiewondjes nog voor bloedingen zorgen. Zodra de wondjes genezen zijn (binnen 2 weken), nemen de bloedingen af.

Neus spoelen met zout water

Na elke neusoperatie moet de neus met zout water gespoeld worden. Dat moet dus ook na deze ingrepen: minimaal 3x daags gedurende 14 dagen. Op onze webpagina ‘Neusspoelen met zoutwater’ staat precies hoe u dit kunt doen. Deze informatie krijgt u ook mee als u uit het ziekenhuis ontslagen wordt.

Overige adviezen voor na de ingreep

  • Tegen de pijn mag u paracetamol gebruiken. Lees de bijsluiter en houdt u aan de toegestane dosis.
  • Snuit uw neus niet! Dit kan bloedingen veroorzaken. U mag uw neus wel voorzichtig ophalen als dat nodig is.
  • Als tampons in uw neus zijn ingebracht, krijgt u last van een droge mond en een drukkend gevoel in uw hoofd. Veel drinken helpt hier goed tegen.
  • Heeft u een Saunder's plastiek-behandeling ondergaan dan worden na 2 weken de splint en de hechtingen uit uw neus en bovenarm verwijderd op onze polikliniek. Let op: Tot die tijd mogen de hechtingen in uw arm niet nat worden.
  • Na een week mag u weer gaan werken.

Nacontrole

Bij de nacontrole krijgt u een recept mee voor Sofradex® oordruppels, deze moet u in uw neus druppelen. Uw arts legt uit hoe en hoe vaak u die moet gebruiken.

Complicaties

Bij elke ingreep bestaat de kans op complicaties. Bij de Saunder's plastiek- en argonplasma-behandeling kunnen de volgende complicaties optreden:

  • Ontsteking van de neus.
  • Bloedneus.
  • Een forse verkoudheid waarvoor antibiotica nodig zijn (komt zelden voor).

Wanneer contact opnemen

Neem contact met ons op in onderstaande gevallen:

  • Bij hoge koorts.
  • Bij een neusbloeding die niet overgaat.
  • Als de wond in uw arm ontstoken raakt.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli KNO, T 088 320 21 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli KNO, T 088 320 21 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden.

Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.

Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Gerelateerde informatie

Code KNO 28-B

Terug naar boven