Behandelingen & onderzoeken KNO

Rechtzetten neus na neusfractuur

Uw neus is gebroken en staat nu scheef. Dit zal operatief hersteld worden. In deze informatie leest u wat er tijdens de operatie gebeurt en wat u ervan kunt verwachten.

Uw neus is gebroken door (bijvoorbeeld) een ongeluk of een sportblessure. Daarbij is hij scheef komen te staan. Dat kan allerlei problemen opleveren, zoals belemmering van de ademhaling en een verandering van uw gezicht.

Meer over de neusoperatie

De verdoving

De operatie gebeurt meestal onder algehele narcose. U wordt dan door de anesthesioloog (de verdovingsarts) in slaap gebracht. U wordt weer wakker na de operatie. U kunt in overleg met de KNO-arts soms ook kiezen voor plaatselijke verdoving. U krijgt dan medicijnen in uw neus, die ervoor zorgen dat uw neus ongevoelig wordt. U blijft wakker en merkt wel dat u wordt geopereerd, maar u voelt geen pijn. Uw KNO-arts zal met u overleggen welke
manier van verdoving voor u het beste is.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunners? Vertel dit dan ruim vóór de operatiedatum aan uw arts! Het kan zijn dat u deze medicijnen enige dagen niet mag gebruiken. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Behandeling

Inwendige operatie

Bij deze ingreep opereert de arts inwendig. Hij snijdt dus niet in de buitenkant van uw neus. Daardoor houdt u geen zichtbare littekens over aan de ingreep zelf. Maar het kan natuurlijk zijn dat uw neus aan de buitenkant beschadigd is door het ongeval waarbij de breuk is ontstaan. Daar kunt u eventueel wél blijvende littekens aan overhouden.

Neustampons en -kapje

Het kan zijn dat u na de ingreep tampons in uw neus krijgt. U krijgt ook pleisters op uw neus. Daar overheen komt vrijwel altijd een kapje van gips, kunststof of metaal. De neustampons worden na één dag weer verwijderd. Dat gebeurt op de poli of op de afdeling. U krijgt daarvoor een afspraak.

Het kapje moet minstens een week blijven zitten. Dat zorgt er namelijk voor dat de weefsels en de botstukken op de juiste plaats aan elkaar kunnen groeien. Het kan zijn dat u door de tampons niet door uw neus kunt ademen en dat u een droge mond en keel krijgt. U kunt ook een drukkend gevoel in uw hoofd krijgen. Hebt u last van een droge mond en keel? Dan kunt u het beste af en toe een slokje drinken.

Naar huis

De meeste patiënten kunnen nog dezelfde dag naar huis. Sommigen moeten een nacht in het ziekenhuis blijven. Uw arts zal met u bespreken wat voor u van toepassing is.

Nazorg

Klachten en tips

Pijn

De meeste mensen hebben na deze operatie weinig pijn. U kunt een pijnstiller vragen aan de verpleegkundige. Als u een kapje op uw neus hebt, moet u dat een week laten zitten.

Mocht u thuis nog pijn hebben, dan kunt u een pijnstiller gebruiken. Gebruik geen ibuprofen of aspirine® (zoals Acetosal, Aspro®, Daronal, Rhonal of APC). Deze middelen werken namelijk bloedverdunnend en vergroten de kans op nabloedingen. Als u een pijnstiller nodig hebt, neem dan paracetamol. Lees eerst de bijsluiter en neem nóóit meer dan de maximale dosis.

Zwellingen en verkleuringen

Uw gezicht en oogleden kunnen wat gezwollen zijn en blauw verkleuren. Dit komt door kleine bloeduitstortingen onder de huid. De zwelling en verkleuring verdwijnen na een paar dagen.

Dof gevoel

In en bij uw neus kunt u een wat dof gevoel hebben. Het normale gevoel komt binnen enkele weken tot maanden terug.

Niet snuiten

De eerste week na de operatie mag u de neus niet snuiten. U kunt beter uw neus schoon spoelen met zout water. Uw arts kan u uitleggen hoe u dit het beste kunt doen.

Voorzichtig met uw neus

Het bot van de neus is na 6 weken weer goed vastgegroeid. Tot die tijd moet u oppassen: bij stevig contact kan uw neus weer scheef gaan staan. De eerste twee weken is uw neus het kwetsbaarst en kunt u beter niet aan contactsport doen. U kunt wel zonder bezwaar aan conditietraining doen.

Complicaties en resultaat

Complicaties

Is er een kans op complicaties? Bij iedere operatie, ook een neusoperatie, is er een kans op complicaties. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Complicaties bij een neusoperatie komen echter maar zelden voor en zijn goed te behandelen.

Resultaat

Welk resultaat kunt u verwachten? Na ieder neustrauma, ook na het rechtzetten van de neus, treedt verlittekening op, die de stand van de neus iets kan beïnvloeden. De operatie geeft het beste resultaat als de tijd tussen het ongeval en het rechtzetten van de neus zo kort mogelijk is.

Expertise en ervaring

Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden.

Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.

Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.

Waarvoor dient de neus?

De meeste mensen denken direct aan ‘ruiken’. Maar de neus heeft nog andere
functies:

Ademhaling

De neus verwarmt en bevochtigt de lucht die u inademt. Bovendien filtert hij bijna alle deeltjes die onze lucht vervuilen en maakt deze onschadelijk. Daarom is het beter om door uw neus te ademen dan door uw mond.

Stem

De neus heeft een belangrijke functie bij de vorming van uw stemgeluid.

Traanvocht

De neus voert traanvocht af. Dat gebeurt altijd, ook als u niet huilt of verkouden bent.

Gezicht

Ook de vorm van de neus is belangrijk. Die bepaalt namelijk voor een groot deel hoe iemand eruit ziet.

Meer informatie

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact op met uw KNO-arts of met de poli KNO. 

U kunt ook op www.kno.nl kijken voor meer informatie.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KNO 27-B

Terug naar boven